Dirbant su treniruokliu maža traumų tikimybė, dirba tik tas raumuo kuris nori, kad dirbtų, nereikalinga kito žmogaus priežiūra (pasaugojimas), pratimą atlikti techniškai nesudėtinga.

Su laiku žmonės pradėjo pastebėti, kad treniruokliai turi 2 didelius trūkumus: jų reikia daug (visoms raumenų grupėms) ir sportuojant su treniruokliu dažniausiai dirba tik viena izoliuota raumenų grupė.

Plačiau mąstantys treneriai ir sportininkai suprato, kad norint pasiekti aukštus sportinius rezultatus, norint, kad žmogus būtų išsivystęs įvairiapusiškai, kad sugebėtų atlikti įvairius judesius bei funkcinius pratimus, jam izoliuotų pratimų atskiroms raumenų grupėms neužtenka.

“Praėjus treniruoklių mados bangai į sporto klubus ir namus grįžta senieji svarmenys”, - pastebi sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ treneris Andrius Česnauskas.

Pagrindiniai svarmens privalumai yra keli. Visų pirma, tai universalumas. Su ja galima atlikti pratimus įvairioms raumenų grupėms. Užima labai mažai vietos namuose. Galima pasiimti su savimi į gamtą, sodą, stadioną ar pas draugus.

Svarmeniu netgi galite naudoti kaip valties inkarą (juokauju). Tačiau pagrindinis svarmens privalumas yra tas, kad atliekant funkcinius pratimus su ja yra sukuriamas pasipriešinimas kelioms raumenų grupėms vienu metu ir dėl sąlyginai nedidelio svarmens svorio ir daug pakartojimų yra atliekama intensyvi ne tik raumenų, bet ir širdies/kraujagyslių treniruotė (kas sunkiai pasiekiama dirbant su treniruokliais) per trumpą laiko tarpą.

Šiandien visi darome 7 minučių viso kūno treniruotę su svarmeniu.

1. Pritūpimas laikant svarmenį prie krūtinės. 15 kartų.


2. Dubens stūmimas į priekį. 20 kartų



3. Turkiškas atsistojimas. Po 5 kiekvienai rankai.



4. Mirties trauka. 15 kartų.


5. Svarmens spaudimas į viršų. 10 kartų viena ranka.


6. Įtūpstai. Po 12 pakartojimų kojai.