1. Kelioninė pagalvėlė kaklui – tvirta ir susegama

Nesvarbu, ar tai trumpa kelionė, ar naktinis skrydis, susikrovęs lagaminą ir išeidamas iš namų visuomet ant kaklo apsivynioju kelioninę pagalvėlę. Jų turėjau daugybę: pripučiamas, pliušines, pripildytas kažkokiais kamuoliukais, bet jau išsirinkau patogiausią ir dalinuosi su Jumis: įsigykite bet kokią „memory“ užpildo pripildytą pagalvėlę, kuri būtų kieta (laikytų formą) ir svarbiausia – susegama ar surišama priekyje. Tokiu atveju net sėdint vidurinėje sėdynėje dideliame lėktuve ir neturint atramos, galva atsiremia į sutvirtintą kelioninę pagalvėlę. Prie pagalvėlių esu taip pripratęs, kad kartais jau pasiekus kelionės tikslą ir fotografuojantis prie kokio gražaus lankytino objekto, kolegos man šūkteli: ei, o pagalvėlės nusiimti nuo kaklo nenori?

Savąją pirkau Varšuvos oro uosto „Duty free“ parduotuvėje, tokią pat teko matyti ir Stambulo oro uoste. Pagalvėlės pavadinimo nebeprisiminsiu, tačiau ties susegimu yra užrašas „Go“.

2. Apranga: patogumas turi nugalėti grožį!

Šia fraze vadovaukitės visuomet, nebent keliaujate darbo reikalais į susitikimą, kuris prasidės tuojau pat po lėktuvo nusileidimo. Bet net ir tokiu atveju lėktuve skrydžiui persirengiu paprastais, lengvais, patogiais „naminiais“ drabužiais, o prieš nusileidžiant sugrįžtu prie „oficialumo“. Ilgainiui supratau, kad kelionės metu patogiai man jaustis itin padeda tinkamai pasirinkta apranga. Laisvos kelnės, marškinėliai, sportiniai/laisvalaikio batai ir vienas viršutinis drabužis (megztukas, bliuzonas), kurį galima būtų nusiimti, jei keliaujant būtų karšta.

Jeigu iš šaltos Lietuvos išvykstate ieškoti šilumos, apgalvokite: gali būti, kad tarpinėse stotelėse Jums nebus reikalinga pūkinė striukė, o į oro uostą važiuosite sėdėdami šiltame automobilyje. Gal tas papildomas svoris visai nereikalingas? Palikite striukę namuose, o jeigu privalote keliauti su ja – prieš priduodant bagažą, įsidėkite ją į lagaminą. Oro uoste jos tikrai neprireiks…

Atkreipkite dėmesį į avalynę. Aš savo skrydžiams bei kelionėms autobusu renkuosi sportinius, medžiaginius batus, kurie yra labai lengvi ir lengvai derinami („Ecco“, „Crocs“, „Adidas“, „Nike“, „Converse“). Skrydžio metu batus nusiaunu – pastaruoju metu praktiškai visuomet ilguose reisuose aviakompanijos išdalina specialius rinkinukus keliautojams, kuriuose rasite ir vienkartines šlepetes. Beje, skrydžio metu kojos patinsta, todėl aukitės batais, kurie yra kiek laisvesni.

Jei keliauju su džinsais ir segiu diržą, atsisėdęs į lėktuvo sėdynę ir apsiklojęs pledu atsilaisvinu diržą – patikėkite, taip keliauti žymiai patogiau!

Jei skrydis naktinis, būtinai pasiimu papildomus marškinėlius miegui, kuriuos tiesiog persirengiu vos įlipęs į lėktuvą – taip galima ilgiau išlikti gaiviam.

Ilgai kelionei autobusu pasiimu papildomas šiltas kojines – nusiavus batus, dažnai šąla kojos, o su papildomomis kojinėmis jaučiuosi geriau.

3. Kompresinės kojinės – metas apie jas pasidomėti!

Makalius

Prisipažinsiu – visuomet galvodavau, kad kompresinės kojinės skirtos vyresnio amžiaus žmonėms, jau turintiems problemų su venomis. Bet tai visiška netiesa: jos tiesiog privalomos kiekvienam keliautojui! Šios kojinės skirtos tiek vyrams, tiek moterims.

Kojines kiek sunkoka užsimauti (pirmą kartą teko kiek pavargti), bet jos maloniai apspaudžia koją (kiek stipriau ties čiurna) ir gerina kraujotaką. Kas įdomiausia, po ilgos kelionės autobusu ar lėktuvu, kojos nebūna sutinusios ir aš jau pamiršau, kas yra tas „sunkių kojų“ efektas. Beje, tokių kojinių yra ir tikrai gražių, stilingų, ir paprastų juodų!

4. Akių kaukė, akių raištis miegui

Makalius

Nežinau, kaip tiksliai jį pavadinti, gal padėsite? Anksčiau šio daikto, be kurio dabar nebeišsiverčiu nė vienoje kelionėje, labai nemėgau. Tiesa – prie jo reikia priprasti. Bet jau po kelių kartų atrasite teikiamą naudą: kai šviesa netrikdo akių, gerokai lengviau užmigti (taip, dar labiau palengvina ausų kištukai, bet aš asmeniškai prie jų kol kas nepriprantu). Kaukių būna įvairiausių: paprastų, nemokamų – dalinamų įvairių oro linijų ilguose skrydžiuose, taip pat teko matyti ir masažinių, šaldančio poveikio, aromaterapinių… Na, kiekvienam pagal skonį! Išbandykite, vėliau tapsite priklausomi nuo šio kelionės pagalbininko.

Asmeniškai aš pats naudoju akių raištį, kurį gavau skrisdamas „Turkish airlines“ ilgu reisu, juos ten dalino nemokamai.

5. Kelioninis pledas

Taip, kalbu apie labai paprastą, lengvą, mažai vietos užimantį pledą. Jeigu keliaujate lėktuvu ar autobusu pernakt, tikrai turėsite pamiegoti. O apsiklojus pledu tai padaryti žymiai jaukiau ir patogiau.

Tiesa, prieš keliaudami lėktuvu pasidomėkite: gal aviakompanija, kuria skrisite, ir taip nemokamai dalina pledus savo keleiviams – tokiu atveju tik sutaupysite vietos savo rankiniame bagaže.

Pabaigai..

Taip, niekad į žadėtus penkis patarimus netelpu… Noriu su Jumis pasidalinti svarbiausiu dalyku: tai savijauta kelionės metu. Kelionė niekada nebus patogi, jeigu lėktuve ar autobuse keliausite pavartojus alkoholio (troškulys, galvos skausmas, sunkumas, keista savijauta), taip pat persivalgius arba pavalgius sunkaus, greito maisto (žinau, kad keliaujant yra LABAI sunku rasti normalaus, lengvo maisto, nes ant kiekvieno kampo – greito maisto restoranai ir sumuštinių pilni šaldytuvai…bet pasistenkite!). Gerkite vandenį: daug ir nuolat. Bet tai ir savaime suprantama, ar ne? Linkiu visiems patogių kelionių!