aA
Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka populiarus. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, vadinasi, juos rekomenduojama valgyti rečiau.
Braškių uogienė
© Fotolia

Pateikiame keletą gudrybių, kaip pasigaminti sveikatai naudingų uogienių.

Namuose virtą uogienę galima laikyti ne ilgiau kaip 10 mėnesių, net ir idealiausiomis sąlygomis. Nors pažiūrėjus į stiklainį ir nematyti, tačiau produkte vyksta įvairūs procesai: ilgai laikant uogienė susisluoksniuoja, kristalizuojasi cukrus, žūsta likęs nedidelis kiekis vitaminų, dingsta būdingas kvapas, keičiasi skonis.

Geriausia nekaitintos

Nuo senų laikų manoma, kad uogienes reikia virti. Vis dėlto norint pasigaminti sveikatai naudingos ir vitaminų pilnos uogienės, karščio reiktų vengti. Kai kuriuose Lietuvos rajonuose populiarios šviežios uogienės iš spanguolių ir bruknių. Į šitas uogas galima visiškai nedėti cukraus, nes jose daug benzoino rūgšties, kuri yra geras konservantas. Jas tiesiog reikia užpilti atšaldytu virintu vandeniu (santykis 0,5 litro – 1 kilogramui uogų). Į vandenį galima įberti šiek tiek cinamono, gvazdikėlių.

Geriausios uogienės – tai neapdorotos, trintos su cukrumi uogos, laikomos šaldytuve mažuose stiklainiuose. Naudinga ir ta uogienė, kurią pasigaminsite prieš pat vartojimą, sutrynę šaldiklyje laikytas uogas. Virtos uogienės –„negyvos“, jose mažai natūralių, uogose ar vaisiuose esančių vitaminų.

Priklauso nuo uogų

Norint pasigaminti naudingos sveikatai uogienės, reikia atidžiai pasirinkti uogas. Vertingiausios yra trintos aktinidijų, smulkintų erškėtuogių, juodųjų serbentų, mėlynių, spanguolių uogienės.

Pastarosios uogos labai gerai išlieka maistingos, todėl net nereikia iš jų virti uogienės – tinkamiausios yra laikytos šaltoje vietoje, prieš pat valgį nuplautos ir mediniu šaukštu sutrintos uogos, į kurias pagal skonį įdedama medaus ar cukraus. Toks trintų uogų desertas skanus, vitaminingas ir vertingas. Šios natūralios, aukšta temperatūra nepaveiktos uogienės yra vertingesnės už virtas.

Pavyzdžiui, pora arbatinių šaukštelių citrinvyčio uogų, sutrintų su cukrumi, ryte pakeičia arbatos ar kavos puodelį. Tos pačios uogienės visuomet pabosta, todėl įvairesnės yra maloniau valgomos.

Laikymo sąlygos

Tam, kad nesugestų, šviežia uogienė turi būti laikoma šaldytuve arba rūsyje. Rudens ir žiemos mėnesiais stiklainius galima laikyti balkone: didelis cukraus kiekis neleidžia uogienei užšalti.

Namuose virtą uogienę galima laikyti ne ilgiau kaip 10 mėnesių, net ir idealiausiomis sąlygomis.

Nors pažiūrėjus į stiklainį ir nematyti, tačiau produkte vyksta įvairūs procesai: ilgai laikant uogienė susisluoksniuoja, kristalizuojasi cukrus, žūsta likęs nedidelis kiekis vitaminų, dingsta būdingas kvapas, keičiasi skonis.

Verta žinoti

Saldus konservavimas

Vaisiai dažnai tiesiog džiovinami. Tačiau dar vienas būdas juos išsaugoti ilgesnį laiką – aplieti medumi. Tiesa, vaisius ar uogas galima virti ir cukraus bei vandens tirpale, tačiau seniau cukrus buvo ganėtinai brangus, todėl tokį konservavimo būdą galėjo rinktis tik labai turtingos šeimos.

Receptai

Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika
© Fotolia nuotr.

Agrastų ir kivių uogienė

Reikės:

1,5 kg agrastų,
500 g kivių
1 kg cukraus
1 šaukšto citrinų sulčių
pakelio miltelių „Gelfix Klasik 1:1“

Kivius nulupti, supjaustyti kubeliais, apibarstyti cukrumi ir palikti 3 val. Agrastus nuvalyti, kietesnius perpjauti pusiau, sudėti į puodą su kiviais, užvirinti ir maišant kaitinti 20 min. Pusę masės sutrinti maišikliu arba pertrinti per sietelį, sumaišyti su milteliais „Gelfix“ ir vėl sudėti į puodą su likusia uogiene. Maišant pakaitinti, kol masė pradės virti, supilti citrinų sultis ir nukelti nuo ugnies. Karštą uogienę išpilstyti į stiklainius ir sandariai užsukti.

Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika
© Shutterstock nuotr.

Mėtų uogienė

Reikės:

1 kg cukraus,
2 citrinos
500 ml vandens
250 g mėtų

Mėtų lapelius ir kotelius nuplaukite, šiek tiek apdžiovinkite ir susmulkinkite.

Suberkite į puodą su vandeniu ir su smulkiai supjaustytomis citrinomis (su žievele) virkite apie 10 minučių. Mišinį palikite parai.

Paskui masę nuspauskite, į perkoštą skystį įberkite cukraus ir dar pavirkite. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius. Puikiai tinka ledams, įvairiems desertams ir gėrimams gardinti.

Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika
© Shutterstock nuotr.

Slyvų džemas su šokoladu

Reikės:

1 kg slyvų be kauliukų,
800 g cukraus,
80 g medaus,
2 citrinų sultys,
5 g vanilinio cukraus
100 g juodojo šokolado

Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę.Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų. Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.

Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps. Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pavasaris atėjo netikėtai – žmonės nori sodinti, bet neturi ką nurodė kainas (4)

Plūstelėjusi pavasarinė šiluma į sodus ir daržus išginė kastuvais ginkluotus piliečius,...

Į Klaipėdos universitetinę ligoninę atvežta dar viena girta gimdyvė pildoma (27)

Į Klaipėdos universitetinę ligoninę atvežta dar viena girta gimdyvė. Trečiadienį iš rajono...

Pagaliau tai įvyko: Vilniuje išsiskleidė sakurų žiedai (9)

Į Vilnių atėjo ilgai laukta diena. Ketvirtadienį ėmė skleistis sakurų žiedai, kurie kasmet...

Paskutinė proga pervesti pinigus: tarpbankiniai mokėjimai nevyks keturias dienas (12)

Šiandien, ketvirtadienį, po 16 val. pavesti mokėjimai į kitus bankus bus įskaičiuoti tik po...

Estijos prezidentė Maskvoje pasitikta plakatais „Rusus apginsime visur“ „Sputnik“ versija dėl pastato spalvos: kad nesimatytų, kai apmėtys kiaušiniais (115)

Ketvirtadienį Kremliuje susitiks Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Estijos prezidentė...

Gitanas Nausėda: gali būti, kad visų laukta krizė jau praėjo (381)

Po dešimties Dalios Grybauskaitės valdymo metų gali būti sunku įsivaizduoti kitą asmenį...

Estijos prezidentės vizitas Rusijoje: siurprizas buvo ne tik estams, bet ir Putinui? (176)

Neseniai paaiškėjo, kad Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid ruošiasi susitikti su Rusijos...

Rėžė naudotų mašinų pirkėjams: automobiliai čia pigesni ne dėl to, kad esame stebuklų šalis (63)

Stebuklų naudotų automobilių rinkoje būti negali, tikina Vitoldas Milius , automobilių ekspertas...

Tokių taurės burtų dar nebuvo: žiūrovus „audrino“ lapelius vėjo tunelyje gaudžiusi mergina (59)

Lietuvos futbolo federacijos taurės turnyro burtų traukimo ceremonijoje paaiškėjo pirmojo ir...