Juk nuo to, ką suvalgysite dienos pradžioje, priklauso labai daug: išvaizda, nuotaika ir sveikata!

Naudingų pusryčių privalumai

Dietologai tvirtina, kad prieš išeinant iš namų suvalgytas maistas turi įtakos mūsų išvaizdai, mąstymui, nuotaikai, darbingumui ir atminčiai. Pavyzdžiui, saldumynai slopina mūsų energiją, mažina organizmo aktyvumą, todėl galime ilgai jaustis apsunkę ir neprabudę.

Kumpis ar dešra gerokai sumažina mūsų protinę veiklą. Tokiam maistui suvirškinti mūsų organizmas išeikvoja daug jėgų, o šiame procese smegenys prasčiau aprūpinami krauju, todėl mąstome lėčiau.

Visiškai atsisakydami pusryčių mes rizikuojame ne tik priaugti svorio, bet ir „užsidirbti“ nutukimą ar diabetą. Juk būtent rytinis valgymas paleidžia medžiagų apykaitą, be kurios numesti svorio dar niekam nepavyko. 

Kai mes tai ignoruojame, pirma, 30 procentų sulėtėja medžiagų apykaita, antra, stiprus alkio jausmas verčia mus per pietus ar vakarienę valgyti už du. Tuomet lik sveika, dieta!

Vis dėlto, rytais ruošti puotos tikrai nereikia. Organizmas dar neatsibudo, todėl jam susidoroti su dideliais maisto kiekiais bus sunku. Tai atsiliepia kepenims, kasai ir gali baigtis riebalų kaupimu organizme. Pirmenybę reikia teikti lengvam ir naudingam maistui.

Kaip pusryčiaujama pasaulyje

„Avižinė košė, sere!“, – legendine tapusi Berimoro frazė iš filmo „Šerloko Holmso ir daktaro Vatsono nuotykiai“ puikiai atspindi angliškų pusryčių paslaptis. Beje, mitybos instituto mokslininkai pripažįsta, kad tai patys teisingiausi pusryčiai. Anglams dar patinka minkštai virtas kiaušinis ir stipri arbata.

Dauguma amerikiečių mėgsta „greitus“ pusryčius: vos atsibudę išgeria šviežių apelsinų sulčių, valgo javainius, dribsnius ar sumuštinį su žemės riešutų sviestu.

Prancūzijoje – meilės, mados ir ryškių įspūdžių šalyje – rytais mėgaujamasi skaniais pusryčiais: puodeliu kavos su pienu ir prancūziškais rageliais (kruasanais).

Rytuose pusryčiams žmonės renkasi sūrį, daržoves, košes, jūros produktus.

Mitybos specialistai tvirtina, kad idealiu atveju per pusryčius turime gauti mineralinių medžiagų, baltymų (rūgštaus pieno produktai) ir vitaminų (vaisiai ir daržovės). Pusryčiai turi pripildyti energijos, o tai padaryti gali, žinoma, grūdai ir „gyvas“ maistas (šviežiai spaustos sultys, termiškai neapdoroti vaisiai ir daržovės, žalumynai).

Sveiki pusryčiai: ką valgyti ryte?

Sveiki pusryčiai – be rūkytos mėsos, dešrų, miltinių ir saldžių gaminių, sudarantys 250-350 kalorijų. Ir nesiteisinkite, kad visiškai neturite laiko pusryčiams ruošti. Jums prireiks vos 10-15 minučių, užtat naudą iškart pajusite!

Pusryčiavimą turite paversti įpročiu. Jeigu ryte tikrai turite labai mažai laiko, rinkitės greitai paruošiamus ar ruošimo visai nereikalaujančius produktus: virtus kiaušinius, varškę, jogurtą, užpilamą avižinę košę, iš vakaro vandeniu ar pienu užpiltus grikius.

Visiems, kurie užsidegė naudingų pusryčių idėja (tokie pusryčiai padeda mesti svorį, mažina apetitą, ilgam suteikia sotumo jausmą ir aprūpina energija visai dienai), siūlome kelis patiekalų variantus.

Omletas su brokoliais

Kiaušiniai – labai sotus ir nedaug kalorijų turintis vertingas produktas. Juose gausu amino rūgščių, vitaminų (В12, D, К, Е, А), mineralų ir protinei veiklai itin svarbios biologiškai aktyvios medžiagos niacino.

Iš kiaušinių paruošti pusryčiai garantuoja, kad per dieną suvartosite 400 kalorijų mažiau, vadinasi, nepriaugsite nereikalingo svorio. Egzistuoja netgi speciali kiaušinių dieta. Pusryčiai iš kiaušinių, paruoštų su brokoliais – ši daržovė vadinama sveikos mitybos karaliene ir yra labai naudinga mūsų virškinimui – taps puikia dienos pradžia!

Jums reikės:
- 100 g brokolių;
- 2 kiaušinių;
- 2 valgomųjų šaukštų miltų;
- 100 g parmezano;
- alyvuogių aliejaus;
- 50 g grietinės;
- pagal skonį druskos.

Kaip paruošti:

Brokolių žiedynus išvirkite sūdytame vandenyje, paskui susmulkinkite arba palikite stambesnius. Įkaitinkite keptuvę ir brokolius lengvai apkepkite aliejuje. Suplakite kiaušinius, suberkite miltus, įdėkite grietinės ir viską gerai išmaišykite. Kiaušinių masę supilkite ant apkeptų brokolių, uždenkite ir palikite kepti ant nedidelės ugnies dvi-tris minutes. Patiekite su ant viršaus užtarkuotu parmezanu.

Obuolių pudingas su avižiniais dribsniais

Mokslininkai tvirtina, kad košė per pusryčius yra puiki profilaktika prieš cukrinį diabetą. Joje gausu ląstelienos – vos vienoje porcijoje jos apie tris gramus. Avižinė košė puikiai tinka su uogomis ir vaisiais – toks derinys ypač skanus!

Jums reikės:
- 5 obuolių;
- 200 g varškės;
- 2 kiaušinių;
- 3 valgomųjų šaukštų avižinių dribsnių;
- 30 g sviesto;
- 1 valgomojo šaukšto medaus;
- pagal skonį vanilinio cukraus.

Kaip paruošti:

Tai toks lengvas patiekalas, kad jį paruošti gali net vaikas. Obuolius nulupkite ir pašalinę sėklas supjaustykite kubeliais. Verdančiu vandeniu užšutintus avižinius dribsnius sumaišykite su varške.

Išplakite kiaušinius su vaniliniu cukrumi, medumi ir sviestu. Supilkite į pjaustytus obuolius. Išmaišykite. Visą masę supilkite į riebalais teptą kepimo formą ir pusvalandžiui pašaukite į orkaitę. Kol ruošitės, jūsų pusryčiai bus gatavi. Valgoma su pienu.

Kefyras su žalumynais

Yra žinoma, kad patiekalai iš rauginto pieno produktų yra puikus vitaminų šaltinis. Jie nepakeičiami mūsų figūrai ir virškinimui. Kad nauda būtų dar didesnė, įdėkime žalumynų!

Jums reikės:
- 350 g kefyro (1 proc.);
- 3-4 šakelių krapų;
- 3-4 šakelių petražolių;
- 10 špinato lapų;
- pagal skonį medaus.

Kaip paruošti:

Žalumynus kruopščiai nuplaukite, supjaustykite ir sumerkite į trintuvę. Užpilkite kefyru. Plakite, kol gausite vientisą masę. Kad būtų saldžiau, galite pagardinti arbatiniu šaukšteliu medaus.

Patys geriausi pusryčiai mūsų sveikatai ir gerai išvaizdai – šviežiai spaustos sultys, varškė, vaisiai, košės ir salotos. Toks maistas lengvai virškinamas ir įsisavinamas. O štai žuvį ir mėsą – „sunkius produktus“ – teisingiau būtų valgyti per pietus. Taip pat teisinga valgyti angliavandenių ir baltymų pusryčius pramaišiui.

Jūsų organizmas už teisingus pusryčius padėkos dailiomis kūno linijomis, puikiu darbingumu ir gera nuotaika!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)