Tebesimokote skaičiuoti, kiek kalorijų suvalgote ir sudeginate? Stengiatės suprasti, kodėl jums taip sunku prisiversti daryti tai, ką žinote, jog privalote daryti? O gal ieškote per naktį dingusios motyvacijos?

Bet kuriuo atveju, svorio metimas bus tarsi nesibaigiantis eksperimentas. Tam turite nuolatos mokytis ir sumaniai pritaikyti viską, ką išmokstate, nes tik taip pasieksite savo tikslus ir įvykdysite nusibrėžtas strategijas.

Dalis mokymosi bus tarsi iš vadovėlių – faktai, skaičiai ir koncepcijos. Tačiau daug svarbesnis komponentas yra mokymasis iš savo patirties. Tam reikia kitokio sugebėjimų rinkinio nei minčių ir žodžių įsisavinimo atveju.

Senovės graikai tokiai mokymosi formai turėjo žodį praxis. Tai procesas, kurį sudaro keturi etapai:

1. Savo veiksmų ir jų efekto stebėjimas
2. Pastebėjimų analizavimas
3. Veiklos plano kūrimas
4. Veikimas

Praėję šiuos etapus, vėl pradedate nuo pradžių, stebėdami naujų veiksmų efektus. Kiekviename iš keturių praxis proceso etapų egzistuoja savitas mokymosi būdas.

Stebėjimo etapo esminiais mokymosi būdais laikomi savimonė ir savikontrolė. Paprasčiausias metodas suprasti šiuos įgūdžius yra įsivaizduoti juos kaip visišką priešingybę priklausomybei nuo skalės, kurioje sekate kaip jums sekasi. Jūs koncentruojatės į kažką išorinio (skalę ir skaičius joje), o ne kažką vidinio (savijautą, dedamas pastangas, fizinę ir emocinę reakciją į pakitusią valgymo ir treniravimosi rutiną).

Dėmesio nukreipimas į vidinius veiksnius yra vienintelis būdas išgauti jums reikalingą informaciją, kuri padės atlikti reikiamus taisymus, pakeitimus.

Skalė jums nepasakys, ar jūsų dedamos pastangos yra maksimalios, ar tai tik neentuziastingi bandymai. Iš jos nesužinosite, ar jaučiamas alkis yra tikras, ar tai emocinis valgymas, o gal tiesiog apetitas.

Taip pat neparodys, ar aerobinės mankštos metu jūs tikrai stengiatės atstatyti normalų širdies ritmą, ar praktiškai nededate tam jokių pastangų. Tačiau būtent šių „rodiklių“ žinojimas ir yra susikurtos programos veikimo pagrindas, todėl vienintelis būdas sužinoti atsakymus yra nuoširdi ir tvirta savikontrolė.

Esminiu analizavimo etapo įgūdžiu yra laikomas kritinis požiūris į save ir savo elgesį. Jums reikės pažvelgti į save panašiai kaip mokslininkai stebi atliekamus bandymus. Toks požiūris turi būti atviras, t.y. jūs turite matyti viską, ne vien tik dalykus, paremiančius jūsų prielaidas, ir nesmerkiantis.

Tikslas – ne pagauti save elgiantis netinkamai, kad galėtumėte save išbarti ar išpeikti, bet sužinoti, kas vyksta giliau, jūsų viduje.

Tačiau savo tikrųjų minčių ir jausmų tikrai neatskleisite kažkam, kas už tai ims kritikuoti ir koneveikti. Taip elgdamiesi su savimi niekuomet nesužinosite, kas iš tiesų darosi jūsų galvoje.

Planavimo etape svarbiausias – kūrybinis mąstymas. Jeigu nutarėte, kad reikia kažką keisti, pats veiksmingiausias būdas nustatyti, koks pokytis suveiks, yra įsivaizdavimas, kaip viskas atrodys įvykus tam pasikeitimui.

Pradėkite mąstyti iš kito galo – nuo rezultato iki pradžios – taip suprasite, ką turite daryti, norėdami pasiekti jūsų įsivaizduojamą pokytį. Lai tai būna kūrybiška atvirkštinio konstravimo versija.

Veikimo etape vyrauja dažnai neįvertinamas veiksmingo problemų sprendimo faktorius – procesinis mąstymas. Paprastai mes sprendžiame problemas, remdamiesi galimais rezultatais: sudeginti x skaičių kalorijų vietoje y skaičiaus kalorijų, padidinti treniruotės apkrovą nuo 60% iki 70%, kalorijų deginimo procese pasilikti žemesnėje, vidutinėje ar aukštoje srityje (pagal kalorijų deginimo skalę), ir taip toliau.

Tačiau sprendimas, kad atitinkamas pokytis turi įvykti, dar tikrai nėra sėkmingas to pokyčio įvykdymas. Norint, kad permaina būtų visapusiškai išpildyta, jums gali prireikti žinojimo, kaip rasti papildomo laiko, gilesnio „pasiknaisiojimo“ ieškant motyvacijos ir atkaklumo įveikiant iškilusius nepatogumus, ir, jeigu prireiks, prioritetų ir vertybių pakeitimo.

Procesinis mąstymas padės jums tapti savo paties skatintoju, treneriu, palaikymo komanda ir fanu. Taip jūs pažinsite save tiek, kad galėsite lengvai apsispręsti priimdami sprendimus dėl to, kas jums tinka ir kas ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)