„Nieko naujo nepasiūlysiu – geriausia laikytis saiko taisyklės, bet švenčių proga leisti sau mažas nuodėmes. MITYBA, POILSIS, SPORTAS – ši trijulė kaip ir kasdien turėtų darniai papildyti jūsų dienos režimą. Neleiskite, kad visą švenčių laiką pasiglemžtų MAISTAS, skirkite pakankamai laiko ir kitiems dviems ingredientams“,- sako „Goodlife“ sporto klubo treneris Andriejus ir pateikia patarimus, kaip neapsunkti šventinio maratono metu.

Būkite aktyvūs

Taip, būkite aktyvūs ne tik planuodami šventinius vakarėlius ir juose dalyvaudami. Taip pat labai tikiuosi, kad didžiausias jūsų pajudėjimas nebus perėjimas nuo stalo iki sofos...

Nepamirškite sporto visą šventinį periodą. Užbėkite į sporto salę tarpušvenčiu, nedarbo dienomis pajudėkite gryname lauke, leiskitės į žygius po mišką, pabėgiokite šventiškai pasipuošusio miesto gatvėmis, eikite į svečius pėsčiomis... – judėkite ir jei tik įmanoma neiškriskite iš įprasto savo sportinio ritmo.

Ilsėkitės

Ilgos žiemos šventės – puiki proga atsikvėpti nuo darbų ir pailsėti nuo technologijų (kompiuterių, išmaniųjų telefonų, televizorių...) – pabūkite su savimi, pabendraukite su artimaisiais, padovanokite sau kokybiško ir saldaus miego be ankstyvo žadintuvo malonumą. Ir dar viena būtina gero poilsio dedamoji – gryno oro vonios...

Pasivaikščiojimas lauke žvalina, o pasivaikščiojimas po sočių šventinių pietų neleidžia apsnūsti ir apsunkti.

Mėgaukitės maistu, bet nepersivalgykite

Sako, kad nepersivalgyti per šventes praktiškai neįmanoma. Tenka keliauti nuo vienos užstalės prie kitos, lankant močiutes, tėvus ir kitus artimuosius, o ten klausytis nuolatinių raginimų užkąsti... tik truputį. Bet juk žinote, koks tas „truputis” svetinguose namuose.

Nepameskite saiko jausmo ir pasitaupykite mandagių frazių, praversiančių tada, kai teks atsisakyti trečio kepsnio ar antro torto gabalėlio.

Svarbiausia – išlaikykite sistemingą subalansuotą valgymą visos dienos eigoje, laikykitės penkių valgymų taisyklės – pavalgykite pusryčius, nepamirškite priešpiečių, pietų, pavakarių ir vakarienės.

„Nesitaupykite” prieš laukiančią šventinę vakarienę. Deja tokia nevalgymo ir vietos skrandyje taupymo vakarui strategija visiškai klaidinga. Kol sulauksite vakarienės nieko nevalgydami, tikrai peralksite, o tada jau nebekontroliuosite situacijos vakarienės metu ir kol sulauksite sotumo jausmo būsite „prisikimšę” dvigubai nei reikėtų.

Tad valgykite kaip įprasta ir nepamirškite gerti vandens. 30 minučių prieš valgį išgerkite stiklinę vandens. Vanduo pažabos nekontroliuojamą alkio jausmą ir padės sąmoningiau valgyti. Neskubėkite, gerai sukramtykite maistą – tokiu atveju ir sotumas ateis greičiau…

Rinkitės natūralų maistą, venkite padažų, mišrainių su daug majonezo, riebių pagardų.

Išbandymą saldumynais šventiniu laikotarpiu tenka išlaikyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems – neatsisakykite šventinio torto gabalėlio, bet pagalvokite ar tikrai verta dar pridėti saują saldainių bei gabalą pyrago. Mėgaukitės, gardžiuokitės, bet nepamirškite saiko ir vienos porcijos dydžio.

Alkoholis – dar vienas išbandymas šventinio saiko taisykle. Kiek atseikėsite sau jūs? Tikiuosi būsite protingi ir neišmainysite šviesaus šventinio ryto į sunkias, slegiančias ir liguisto tingulio persmelktas pagirias.

Atsigauti bus sunku ne tik sekančią dieną, bet ir dar kelias. O juk mes po švenčių nekantriai lauksime jūsų sugrįžtant į sporto salę. Laukia Nauji metai ir nauji tikslai. Tad švęskite protingai bei saikingai ir tegul per šventinę savaitę neišgaruoja noras toliau šturmuoti sportiškumo aukštumas!