Sočių šventinių stalų pasekmė – ne tik veržiantys drabužiai, bet ir smegenis spaudžiantis klausimas: ką valgyti, kad svoris ne augtų, bet kristų? Kas padėtų tapti lieknesniems, tačiau nesumažintų jėgų, padėtų išlikti žvaliems ir energingiems? Sveikuoliško maisto propaguotojų atsakymas – avižos arba avižų dribsniai.
© Shutterstock

„Avižos priskiriamos maistingiausiųjų produktų sąrašui. Jos yra puikus skaidulų šaltinis, be to, turi daugiau baltymų nei dauguma kitų kruopų. Avižose gausu magnio, fosforo, geležies, cinko, kitų mineralų ir vitaminų. Dažnai vartojant avižas, gali sumažėti cholesterolio lygis, o tai reiškia – ir rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Šios kruopos ar stambūs jų dribsniai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, tad sumažėja cukrinio diabeto rizika. Dėl avižose esančių skaidulų pavalgę jų jūs ilgiau jausitės sotūs, mažiau užkandžiausite, tad suvartosite mažiau kalorijų ir tikėtina, kad sulieknėsite“, – pranešime spaudai tvirtina sveikuoliškos mitybos tinklaraščio „Lieknos Bitės“ kūrėjos Indrė ir Gabrielė.

Jos taip pat primena, kad avižų vartojimas – tai puikus būdas reguliuoti pilvo bėdas, juk nuo vidurių užkietėjimo kenčia daug žmonių, o tarp jų ir ypač jautrios šiai problemai žmonių grupės – vaikai, nėščiosios.

„Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad kūdikiui avižos, kaip vienas iš pirmųjų jo gyvenime produktų, gali sumažinti riziką sirgti astma vaikystėje. Todėl mes manome, kad avižų dribsniai yra puikus pasirinkimas kūdikiams, kuriems visų grūdo dalių avižos yra dar per sunkus maistas“, – atkreipia dėmesį tinklaraštininkės.

Avižų dribsniai, pasak jų, puikiai tinka ir vyresniems vaikams, kurie vos spėję atsibusti jau prašo pusryčių. „Vietoj sumuštinių su baltų miltų gaminiais siūlome jiems ruošti natūralią avižų dribsnių košę. Rinkoje pilna greitai paruošiamų košių mišinių su pridėtiniu cukrumi ir sintetiniais priedais, tačiau mes siūlome rinktis paprastus stambius avižų dribsnius ir juos gardinti šviežiomis ar šaldytomis uogomis ar, jei mėgstate, daržovėmis“, – pataria „Lieknos Bitės“.

Norintiems dar labiau vaikus palepinti tėvams, jos siūlo iš vakaro iškepti nesudėtingus avižinius pyragus iš natūralių produktų – avižų, riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, taip pat su medumi ar bananais, natūraliomis datulėmis – tai padeda išvengti pridėtinio rafinuoto cukraus. „Toks pyragas bus ne tik skanus mažiesiems, bet tiks suaugusiems – bus patogu pusryčiauti darbe ar pasivaišinti juo vietoje įprastų saldumynų prie kavos puodelio“, – pastebi sveikuoliškos mitybos propaguotojos.

Dar vienas tinkaraštininkių patarimas: jei turite galimybę, rinkitės ekologiškus produktus, kad būtumėte dar ramesni dėl vartojamo produkto saugumo.

„Suaugusiems siūlome nepatingėti eksperimentuoti. Vietoj indo su baltais kviečių miltais virtuvėje turėkite įvairaus rupumo avižinių dribsnių, kuriuos dėkite kepdami blynelius, keksiukus, sausainius ar sūrius patiekalus – kotletus, dribsniuose apvoliotus mėsos ar žuvies kepsnelius. Taip jūsų patiekalas įgis daugiau maistinės vertės. Toks maistas tiks ir glitimo netoleruojantiems asmenims, nes avižose jo nėra“, – aiškina jaunos mamos, subūrusios didelį būrį sveikos mitybos gerbėjų.

Jos pačios labai mėgsta avižų dribsnius ir dažnai su jais eksperimentuoja virtuvėje. „Iš jų visada paprasta gaminti, jie tinka greitai paruošiamiems patiekalams ir, galima sakyti, beveik išstūmė įprastus kvietinių miltų patiekalus iš mūsų mitybos raciono“, – prisipažįsta „Lieknos Bitės“.

„Natūralūs avižų dribsniai ir ekologiški avižų dribsniai – mūsų produktai, kurių paklausa rinkoje stabiliai auga. Manau, kad Lietuvos vartotojų elgsena ima panašėti į pasaulines mitybos tendencijas: viena jų yra cukraus kiekio mityboje mažinimas. Atsižvelgdami į tai, siūlome vartotojams produktą, kuris, mūsų manymu, turi užtikrintą ateitį, ir džiaugiamės, kad vartotojai ne tik supranta šių produktų vertę, bet ir stebėtinai kūrybiškai integruoja jį į lietuvišką virtuvę“, – sako vieno didžiausių grūdų perdirbėjų Baltijos šalyse „Dobeles dzirnavnieks“ pardavimų direktorius Lietuvai Romanas Stanislovaitis.

Jis atkreipia dėmesį, kad gamintojai ant natūralių avižų dribsnių pakuočių pateikia ir paprasčiausius patiekalų paruošimo receptus be pridėtinio cukraus. „Šis pasirinkimas atspindi tiek mūsų įmonės misiją, tiek, iš dalies, socialinę atsakomybę – propaguoti sveiką mitybą. Sykiu džiaugiamės kiekvienu tinklaraštininku, kurie tai daro savais, patraukliais būdais“, – aiškina R. Stanislovaitis.

Avižinis pusryčių pyragas cukraus

Avižnių dribsnių pyragas be cukraus. Foto / Lieknos bitės
Avižnių dribsnių pyragas be cukraus. Foto / Lieknos bitės

Jums reikės:

300 ml avižinių dribsnių
200 ml speltos miltų
3 prinokusių bananų
60 g sviesto
1 kiaušinio
žiupsnio druskos ir cinamono
1 a. š. kepimo miltelių

Visus ingredientus supilame į virtuvinį kombainą, gerai suplakame ir kepame iki 180 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

„Lieknos Bitės“ taip pat siūlo ir skrudintų dribsnių (granolos) receptą. Anot tinklaraštininkių, šis patiekalas nušluostė nosį visiems tokiems parduotuviniams produktams:

Naminė granola

Granola. Foto / Lieknos bitės
Granola. Foto / Lieknos bitės

Produktus galite keisti savo nuožiūra, tačiau ši sėklų kompanija – sezamai, linų sėmenys, saulėgrąžos ir moliūgų sėklos – būtinai turi būti mišinyje.

Reikės:

300 g stambių avižinių dribsnių;
6 v. š. aliejaus;
6 v. š. skysto medaus;
4 v. š. saulėgrąžų sėklų;
4 v. š. kokoso drožlių;
4 v. š. moliūgų sėklų;
4 v. š. sezamo sėklų;
3 v. š. linų sėmenų;
100 g razinų.

Gaminimas:

Razinas pamirkyk karštame vandenyje, sumaišyk su visais ingredientais (išskyrus linų sėmenis). Mišinį paskleisk skardoje ir kepk iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių nepamiršdama pamaišyti. Praėjus reikiamam laikui, leisk granolai atvėsti pravertoje orkaitėje.

Galiausiai ją sumaišyk su linų sėmenimis (atsimink, kad jų niekada negalima kaitinti). Laikyk sausame, sandariai uždarytame inde, bet turbūt ilgai ji ten neužsibus. Mes mėgstam valgyti su šviežiais vaisiais, jogurtu ir kitais papildomais ingredientais, nenusikalstančiais mūsų figūroms.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

T. Janonis. Šiai institucijai neverta skirti nė vieno euro (23)

Valstybinės žemės grobimas šiandien išgyvena aukso amžių. Tam laiko ir energijos negaili...

Kainų augimas įsibėgėjo: kas dar brangs (761)

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros „ Eurostat “ duomenimis Lietuvoje kainos auga...

Savaitgalį suksime laikrodžius: įvedamas žiemos laikas (9)

Jau šios savaitės pabaigoje, sekmadienį, Lietuvoje bus įvedamas žiemos laikas . Laikrodžio...

Jau naktį į Lietuvą užsuks žiema (11)

Orai šią savaitę primins pasivėžinimą amerikietiškais kalneliais. Šilčiausia savaitės diena...

Vilniaus kriminalistai aptiko hašišo krovinį už 2 milijonus eurų (2)

Smūgis narkotikų kontrabandininkams: Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato...

Klasikinė situacija: organizmas nesiuntė jokių signalų, nors jį lėtai niokojo vėžys yra tik viena išeitis

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama ne tik apie onkologinių ligų prevenciją, bet ir apie sėkmingus...

Prie LSDP frakcijos jungiasi D. Šakalienė (250)

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) Seime į komandą pakvietė jungtis Seimo narę Dovilę...

Austrijos siaubūno namuose – dar viena slapta patalpa

Josefas Fritzlis , kuris požeminiame kalėjime žagino savo dukrą ir tapo septynių jos vaikų...

Specialistai pataria ieškantiems padangų: kuo ypatingos kiniškos ir kas vyksta su restauruotomis (2)

Tradiciškai prieš kiekvieną šaltąjį sezoną prasideda padangų keitimo vajus. Rami galva, jei...

Ne tik Gedimino kalnas? Ant Trijų Kryžių kalno atsivėrė plyšys (328)

Gausus lietus pakenkė ne tik Gedimino, bet ir Trijų Kryžių kalnui – pavasarį čia atsivėręs...