Sveikuolio nuomone, sveikos mitybos auksinės taisyklės - tai pirmiausia saikas, po to įvairovė, gerai sukramtytas, suderintas, sveikai pagamintas maistas. O norint pradėti gyventi nedraugaujant su ligomis, o draugaujant su savo kūnu ir dvasia, pirmiausia reikia pakeisti mąstymą. Nes
Sveikuolis
yra kūno, sielos ir dvasios harmonijos būsena.

Ką manote apie užgriuvusią maniją ir vos ne madą visus produktus tikrinti ir rinktis vien tik pagal E priedų nebuvimą? Ar visi E priedai tokie kenksmingi? Kokia yra sveikos mitybos formulė? (Aleksas)

D.Kepenis:
SVEIKI, gerbiami DELFI skaitytojai,

Sveikos mitybos auksinės taisyklės - tai pirmiausia saikas, po to įvairovė, gerai sukramtytas maistas, suderintas, sveikai pagamintas (nesudegintas, neperrūkytas, nekonservuotas). O dėl E - verta patikrinti, kokie priedai patenka į kancerogeninių sąrašą.
Nes E priedų yra įvairių: ir visai vartotinų priedų, ir, žinoma, kenksmingų. Tačiau jei įmanoma išvengti tų priedų, tai vartokite galimai neperdirbtą natūralų maistą.

Aš turiu didelį antsvorį, jokios dietos nepadeda, dirbu fizinį darbą bet ir tai nepadeda, padėkite man normalizuoti svorį. (Vika)

D.Kepenis: Pirmiausia reikia pasiruošti tai daryti kompleksiškai, fiziniame, protiniame, emociniame, dvasiniame lygmenyje, kiekviename iš jų yra savotiški poveikio būdai.

Noriu jūsų paklausti, kokia jūsų nuomonė apie genetiškai modifikuotus produktus? Kodėl jie Lietuvoje parduodami? Kodėl nežymimi specialiomis etiketėmis? Kodėl Lietuvos visuomenė taip prastai informuota apie GM produktus? (Gintė)

D.Kepenis: Tokių KODĖL ir aš galėčiau užduoti dar ne vieną.

Kaip kalbėjau, kad Lietuvoje nėra sveikatos sistemos, o tik prastai veikianti gydymo sistema, ir tai taip pat turėjau mintyje. Žinoma, šie produktai tikrai gerokai prastesni už ekologiškus.

Pasakykit, prašau, ar sveikai gyvenant galima išvengti senatvinės silpnaprotystės, ar čia jau niekas nuo to neapsaugotas? Turiu visai nukvakusį giminaitį, kuris jau kelerius metus bendrauja su nykštukais, aišku, jam gal ir linksma, bet mums - nelabai... Bijau, kad ir manęs tas pats laukia. (Jolita)

D.Kepenis: Anksčiau Alzheimerį vadindavo skleroze arba kraujagyslių užkalkėjimu. Šito galima išvengti sveikai gyvenant.


Kaip taisyklingai reikėtų pradėti sveikai maitintis, ar ryžtis ir tai mėginti iškart, ar keisti įpročius po truputį? (Eglužė)

D.Kepenis: Jei bent vieną mėnesį paskirtumėte savo mitybai - užsirašytumėte visą suvalgytą maistą, kada, kiek, ko ir kaip valgėte, įvertintumėte savo medžiagų apykaitos tipą, imtumėte vartoti labai įvairų maistą, kramtytumėte jį dvigubai ilgiau nei esate įpratę, derintumėte jį pagal taisykles, pastudijuotumėte literatūrą, ir t.t. - to tikrai pakaktų, kad visam gyvenimui suformuotumėte teisingus įgūdžius.


Gal jūs galite pasakyti, kodėl mano organizmas prašyte prašosi pieno produktų, ypatingai sūrio? (Simona)

D.Kepenis: Natūralu, kad žmonėms įvairiais gyvenimo tarpsniais atsiranda įvairūs netikėti potraukiai įvairioms maisto rūšims, ypač tai pasakytina apie žmones, kurie staiga pakeitė gyvenimo būdą ar šiaip kas atsitiko. Žinau ne vieną žmogų, kuris senatvėje netikėtai pamėgo pieno produktus. Iššifruoti šitą pojūtį galima ir klaidingai, todėl verta stebėti save ilgiau ir lyginti savo būsenas, jei gerėja, tai puiku, jei ne - tai blogai save išgirdote. Kad teisingai save girdėtum, reikia turėti švarų organizmą.

Manau, tikrai žinote Genadijų Malachovą. Ką Jūs manote apie jo aprašytus organizmo valymo metodus? (Viktorija)

D.Kepenis: Negirdėjau nė vieno blogo atsiliepimo.


Ar vėžys išgydomas? (Arnas)

D.Kepenis: Yra knyga tokiu pat pavadinimu, kaip jūsų klausimas, paskaitykite ją. Antra vertus, anglai turi posakį: "Nėra nepagydomų ligų, yra nepagydomi žmonės".


Daug kalbama apie maisto derinimą, pvz. kad mėsa netinka su bulvėmis ir panašiai. Bet jei lietuvių maistas nuo senovės pagrinde buvo mėsa, bulvės ir daržovės, ar tinka mums tokie patarimai? Gal tai labiau skirta Viduržiemio jūros pakrantės gyventojams? Ačiū (Maistas)

D.Kepenis: Deja, kai šnekame apie tradicijas, prisimename nepilną šimtmetį, o kas buvo prieš 500 metų - nežinome. Kita vertus, daugybė psichosomatinių ligų ir antsvorio problemų puikiai sprendžiasi vien maisto derinimu.

Jei dabar nuvažiuočiau į jūsų sveikatingumo mokyklą Palangoje, reikėtų maudytis jūroje pagal jūsų programą. Bijau, kad neištversiu. (Zulka)

D.Kepenis: Tokių kaip Jūs mačiau šimtus. Tai ypač dėkingi žmonės, nes jie ypatingai būna patenkinti, įveikę savo silpnybes ir ištežimą.


Sveiki, Dainiau. Norėjau paklausti, kaip manote, ar visas ligas galima bandyti įveikti be tų cheminių vaistų, kur mums vis išrašo pundais? (Oželytė)

D.Kepenis: Deja, ne visas. Būna krizių, kai laukti negalima nei minutės. Bet taip būna gal 20-30 proc. visų ligų atvejų. Drąsiai tvirtinu, kad kraujospūdžio, kvėpavimo, virškinimo, širdies kraujagyslių, ir visų populiariausių ligų gydymui vaistų suvartojame tris kartus daugiau nei jų pakaktų.

Gal galėtumėte patarti, kaip man gyventi be vidurius laisvinančių vaistų. Gydytojai nieko "apčiuopiamo" nepasako: siūlo derinti maistą, valgyti daugiau grubaus maisto. Aš manau, kad čia ne tik maistas kaltas, nes jeigu taip būtų, tai visiems žmonėms taip nutiktų. Man 35 m. (Lida)

D.Kepenis: Jei kasdien fiziškai pajudėtumėt, pasivaikščiotumėt, paplaukiotumėt, dviračiu pavažiuotumėt ir bent mėnesį pasimaitintumėt vegetariškai - užmirštumėt savo vidurių užkietėjimą.


Krizė, krizė, gal nuo jo ir roto virusas dabar padaugėja, kad perka maistą pigesnį. Kas pigu tas nesveika? :) (Virusas)

D.Kepenis: Turguje maistas nėra pats brangiausias, nors dažnai ten labiausiai ekologiškas. Kita vertus, pigus parduotuvių maistas labai dažnai yra neekologiškas.


Laba diena, norėčiau pasiteirauti apie maisto derinimo pagrindines taisykles, o taip pat gal galite nurodyti ir internetinius šaltinius, kuriuose rasčiau tokios informacijos, nes geros, susistemintos jos internete yra nedaug. Ačiū.  (Vilija)

D.Kepenis: Paieškos sistemose surinkite žodžius: maisto derinimas įvairiomis kalbomis, ir rasite išsamius atsakymus. O pradėkite praktiškai atskirdami mėsą nuo duonos ir nuo bulvių, vietoj jų naudokite daržoves, pieną nuo bandelių, nevartokite vienu metu daug baltymų - mėsos, pieno produktų, žuvies iš karto, ir t.t.


Sveiki. Nuo ko reiktų pradėti eiliniam aptukusiam piliečiui, kuris dirba bent 10 valandų sėdimą darbą, visą dieną gyvas tik kava su bile kokia bandele, o vakare prisiryja iki vos nurėpliojimo prie lovos bei stresą dar nuplauna vienu kitu grameliu... Ir nori būti sveikuoliu? Nuo ko pradėti? Gi negali visko iš karto atsisakyti ir kardinaliai pasikeisti? Ačiū (Alius)

D.Kepenis: Tikrai realus ir aktualus daugybei Lietuvos gyventojų klausimas. Jis nepaprastas. Tai yra valstybinės reikšmės klausimas. Kadangi tautiečių sveikatos lygis vis labiau smunka, atsparumas ligoms mažėja ir pinigų gydymui vis labiau trūksta. Sveikatos ministerija, viską metusi, jau nuo šiandien turi pradėti šitą klausimą spręsti. Ir prisiminti Nacionalinės sveikatos koncepciją, priimtą Pirmojo Seimo, kurioje buvo nurodyta įkurti sveikatos centrus, kurie per 18 metų taip ir neatsirado...


Žmonės, pabuvę Jūsų sveikatingumo mokykloje, per trumpą laiką numeta nemažai svorio. Ar jūs manote, kad tai yra sveika organizmui? (Jolanta)

D.Kepenis: Tikrai neverta greitai mesti svorį. Per mėnesį reikia planuoti 2-3 kilogramus, priklausomai nuo Jūsų turimo antsvorio. O Sveikatos mokykloje žmonės visiškai nebadauja, svoris krenta dėl didelio fizinio aktyvumo ir subalansuoto maisto.


Laba diena. Aš buvau Sveikuoliu mokykloj 2008 m žiemą. Man labai patiko. Dabar stengiuosi ne viska valgyt. Prisimenu, kaip pirmą kartą reikėjo įlįst į šaltą jūrą! Bet dabar, koks oras bebūtų, aš galiu maudytis jūroje. Mano pažįstama irgi buvo pas jus ir mes vėl norim! Ačiū jums! (Janka)

D.Kepenis: Ir Jums ačiū už gerus žodžius, visi sveikuoliai yra tarsi dvasiniai giminės, susitikti su jais visuomet ir visur malonu.

Ar jūs nematot, kad krizės laikotarpiu reikėtų padaryt nemokamas skrandžio užrišimo operacijas? (Donatas)

D.Kepenis: Į juokingą klausimą juokais ir atsakau: nuo visų gyvenimo bėdų nepersirišime:)


Laba diena, norėjau paklausti, kaip manote, ar visiems galima (T.y.) nekenksminga maudytis lediniame vandenyje, kaip Jūs ten darote savo mokykloje Palangoje žiemą vasarą? Mano mama vis ketina važiuoti, bet baiminasi skaudančių sąnarių, kad visai bus blogai. Ką galėtumėte patarti? (Dar ne Ruonis)

D.Kepenis: Pirmiausia, amerikiečių mokslininkai jau seniai yra paskelbę, kad skaudančius sąnarius ypač gerai veikia trumpalaikis šaltis ir jie gerai jaučiasi žiemą. Palangos sveikatos mokykla sako, kad puikiausias būdas būti atspariems peršalimui yra šaltas dušas, po kurio 12 val. negresia jokios peršalimo ligos. O į ledinę eketę siūlom pasinerti bent kartą gyvenime, kad išnyktų baimė ne tik šaltam vandeniui, bet ir daugybei kitų gyvenimo negandų.
Nes GYVENIMO BAIMĖ ir įvairios fobijos yra vienas iš didžiausių depresijų šaltinių.


Koks Jūsų požiūris į mitybą pagal kraujo grupes, Ajurvedą, maisto netoleravimo testą? (Viola)

D.Kepenis: Dėl Ajurvedos, jeigu ją pateikia specialistai, neturiu jokių abejonių, tinka vienareikšmiškai. Dėl maisto, pagal kraujo grupes, girdime, kad tai nemoksliška, nors nežinau nei vieno atvejo, kad būtų pakenkę. O maisto netoleravimo testas - taip pat niekam nekenkia (ypač tinka turtingiems tinginiams). Šio testo esmė - trim ketvirtadaliams Lietuvos gyventojų labiausiai netinka tas maistas, kurį jie labiausiai mėgsta:), ypač pienas su bandelėmis.


Sveiki. Ar, Jūsų manymu, yra visiems žmonėms bendras receptas, kaip sveikai maitintis? Ar visi gali valgyti vienodą maistą? Ačiū (Inga)

D.Kepenis: Žinoma, kad NE. Nėra vienodo visiems tinkančio maisto. Bet daržovės, vaisiai, neperdirbti grūdai tikrai neturėtų niekam pakenkti, ypač jei vartojami saikingai ir palaikoma jų įvairovė.


Ką Jūs manote apie vegetarizmą? Kuo gerai, kuo blogai? Į ką reiktų atkreipti dėmesį vegetarui? Ačiū. (Rūta)

D.Kepenis: Drąsiai galima pasakyti, kad 75 proc. Lietuvos gyventojų keletą mėnesių tikrai verta pabūti vegetarais, kol apsivalys savo organizmą nuo užrūgštinusių organizmą gyvulinių baltymų. O vėliau, išsiaiškinus savo medžiagų apykaitos tipą, pasirinkti, ar verta tęsti, ar galima retsykiais vartoti mėsą ir kitus gyvulinius baltyminius produktus.


Mielas Dainiau, yra šimtai knygų apie dietas, dažnai jos prieštarauja viena kitai, o tūkstančiai moterų kankinasi, bandydamos numesti svorį. Koks būtų Jūsų receptas? (Rimutė)

D.Kepenis: Tikrai yra daugybė būdų, kurie tiko juos išbandžiusiems, tačiau, ar tiks Jums, sunku pasakyti, neatsakius į daugybę klausimų: amžius, lytis, medžiagų apykaita, funkcinė būsena, gyvenimo patirtis, ir t.t.

Pažangiųjų specialistų nuomone, ir aš su jais sutinku, jokių laikinų dietų nereikia. Būtinas nuosaikus, harmoningas visų gyvenimo sričių - tarp jų ir mitybos) sutvarkymas. Tačiau pereiti į tą harmoningą gyvenimą yra keli etapai: pradžioje - sunkus ir griežtas, vėliau - vis lengvėjantis ir švelnėjantis, kol ilgainiui tai tampa gyvenimo būdu.

Kaip Jūs vertintumėte organizmo valymą kepenų, žarnyno, kitų organų natūraliais būdais, pvz., klizmavimu, sultimis, maisto derinimu. Kaip vertinate netradicinės medicinos atstovų veiklą, tokių kaip Michalas Tombakas arba Šeltonas? (Josif)

D.Kepenis: Organizmo valymas yra puikus geros savijautos palaikymo būdas. Tačiau galite rasti daugybę įvairiausių patarimų, kaip valyti, tarp jų ir labai drastiškų, kurie baigiasi didelėmis problemomis. Minėti autoriai tikrai yra subalansuoto ir logiško organizmo priežiūros propaguotojai. Geriausia, žinoma, neteršti organizmo, o valyti galima elementariai prakaituojant, pasninkaujant (pavyzdžiui, puikus metas prieš Velykas, prieš Kalėdas), vartojant ekologišką maistą. Jūsų minėti organizmo valymo būdai taip pat tinkamai, jei atliekami pagal taisykles.


Gerbiamas Dainiau, ką daryti, kai norisi sveikai gyventi, bet vis nėra laiko? Ar tikroji priežastis čia yra visgi tinginystė?... (Norėčiau būti sveikuolė)

D.Kepenis: Visų pirma - tinginystė ir valios trūkumas. O toliau seka - žinių stoka, sunkumų, kurie laukia pradžioje, baimė ir nesuvokimas, kad pirmiausia reikia pakeisti mąstymą. Suvokimas, kad nėra sveiko ar nesveiko gyvenimo, o tik žmoniškas ar nežmoniškas gyvenimas yra svarbiausias.

Laba diena, Jūsų padedama mano sesuo tapo vegane. Ankščiau, kai viską valgė, ji buvo normali moteris, linksma, rausvais skruostais. Dabar gi po visų tų gyvenimo meno stovyklų ji pasidarė raukšlėta, pilku veidu, amžinai žiovauja. Prašau atsakyti, ar tai ir yra sveikas gyvenimo būdas. Ačiū (Ramunė)

D.Kepenis: Aš neorganizuoju gyvenimo meno stovyklų, o Sveikatos mokyklos lankytojai, kurių jau yra per 30 tūkst., nemokomi drastiškų priemonių: badavimo, ar kitų savęs kankinimo būdų. Harmoninga programa, kuri nukreipta visam gyvenimui, o ne tiktai savaitiniams epizodams, suteikia galimybę gyventi sveikai ir gražiai. Tačiau žinau žmonių, kurie perlenkia lazdą, pažeidžia elementarius sveikos gyvensenos principus (visų pirma, saiką), ir už tai susimoka savo išvaizda ir kitomis bėdomis.


Laba diena, ar mėsą valgyti kenkiama organizmui? (Linutė)

D.Kepenis: Visų pirma, kokią mėsą? Yra labai prastomis sąlygomis neekologiškai augintų gyvūnų, jie buvo žudomi kankinamai, jų mėsa buvo netinkamai laikoma ir paruošiama. Kita vertus, kartą ar du per savaitę pavartota mėsa, kuri buvo ekologiškai paruošta, tikrai Jums nepakenks, ypač jei Jūsų medžiagų apykaitos tipas yra baltyminis.

Todėl verta pasidomėti šiais klausimais.


Kaip čia taip nutinka, kad dažnai gyvenimo trukmė nepriklauso nuo gyvenimo būdo. Vienas žmogus maitinasi sveikai, sportuoja, o ima ir miršta nuo vėžio, kai kitas ir išgeria, ir parūko, o gyvena ilgų ilgiausiai... (Margarita)

D.Kepenis: Šitas klausimas yra esminis, kuris lemia žmonių norą ar nenorą sveikai gyventi. Ir aš pažįstu ne vieną žmogų, kuris gyveno aktyvų fizinį gyvenimą, tačiau anksti mirė. Žinau ne vieną ilgaamžį, kurie taip pat labai įvairiai gyvena, ir vienus ir kitus vienija bendri bruožai. Visi ilgaamžiai, kaip taisyklė, yra geri, nuoširdūs, ramūs ir dori žmonės. Tai, matyt, visų pirma, ir lemia jų ilgaamžystę. O mano pažįstami sportininkai ir sportuotojai, kurie anksti paliko šį pasaulį, dažniausiai pasižymėjo nedarniu gyvenimu, įvairiomis įtampomis, užsitęsusiais stresais ir kitomis disharmonijomis.

Kaip jūs manote, ar Sveikatos ministerija pakankamai rūpinasi mūsų sveikata? (Daiva)

D.Kepenis: Esu įsitikinęs, kad Lietuvos sveikatos sistema dar tik kuriasi. Turime šiaip taip veikiančią medicinos sistemą, o sveikatos sistemą turime kurti sparčiau, nes jau per ilgai užsitęsė tas kūrimo procesas. Sveikatos sistemą aš suprantu, kaip 3 banginių nešamą sistemą, t.y. sveikatos įvertinimo, sveikatos mokymo ir sveiko gyvenimo praktikos galimybę. Paklauskite savęs, kur Jūsų mieste galima sužinoti savo biologinį amžių, savo funkcinę būseną, atsparumą ligoms, rizikos faktorius. Kur galima pasimokyti, kaip šiuos faktorius keisti ir kur ta vieta, kur galime sveikai pavalgyti, rasti adekvataus fizinio aktyvumo pasiūlymus, kur pasimokyti meditacijos, ir t.t.


Kuo ypatingas sveikuolio gyvenimas? Kokį žmogų pagal jus galima vadinti sveikuoliu? (Aušra)

D.Kepenis: Kai man reikia atsakyti į tokį klausimą, tai aš visiems sakau, kad sveikuolis yra žmogus, kuris kiekvieną rytą pradeda maldele: "O Aukščiausias Dangaus ir Žemės valdove, suteik man tikėjimo, darbštumo ir kantrybės. Kad kiekvieną dieną savo kūną, sielą ir dvasią grūdinčiau, sotinčiau ir apvalyčiau, vardan darnos Tavyje, savyje, šeimoje, bendruomenėje, valstybėje, visatoje, vardan meilės, tiesos ir gėrio." Jeigu taip elgiatės - tai Jūs ir sveikuolis. Sveikuolis yra kūno, sielos ir dvasios harmonijos būsena.

Man labai patinka vienas Senovės Romos mąstytojo posakis: "Reikia melstis, kad sveika dvasia būtų sveikame kūne".

Norėčiau sužinoti, ar Jūs visą gyvenimą esate toks sveikuolis? Ar buvo kažkokia pradžia? Gi žmonės dažniausiai, kol gerai, plaukia pasroviui, tik į kampą įsprausti ima keistis, ieškoti išeičių ir t.t. Kokia buvo Jūsų pradžia? (Smalsutė)

D.Kepenis: Manau, kad radau savo vietą gyvenime. Neturėjau nei didelių ligų, nei bėdų, kiekvienas iš mūsų turi savo pašaukimą, kurį suradęs, gali gyventi sveikai ir laimingai. Mano patirtis rodo, kad žmonės, kurie yra savo vietoje, tikrai gyvena daug sveikiau ir ilgiau. Todėl verta paaukoti laiką tam, akd rastumėte savo vietą gyvenime. Manau, kad Lietuvoje tokių žmonių yra daugiausiai penktadalis. Jei šią problemą išspręstumėme taptumėme laimės valstybe!!!

KADANGI MŪSŲ BENDRAVIMO LAIKAS BAIGIASI, DĖKOJU VISIEMS UŽ DĖMESĮ IR PAŽADU LAIKUI BĖGANT ATSAKYTI Į JŪSŲ KLAUSIMUS, JEI GAUSIU JUOS Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ: kedainius@hotmail.com.

Viso geriausio, sveikite uoliai!!!
Dainius Kepenis

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)