Kad taip nenutiktų, siūlome susipažinti su daugiau maistingų produktų, kurie vis rečiau atsiduria ant kasdieninio lietuvių stalo.

Maistinės mielės

Maistui skirtos mielės yra deaktyvuotos, t.y. jos nebekyla su jomis ruošiant tešlą kepimui. Nedidelis riešutų poskonis šias mieles paverčia puikiu salotų ar kukurūzų spragėsių pagardu.

Jose labai daug vitamino B12 – medžiagos, kuri suteikia energijos, saugo smegenis, odą, plaukus ir nagus. Taip pat mielės turi baltymų, artimų randamiems gyvulinės kilmės produktuose, todėl rekomenduojame jas vegetarams ir veganams, susiduriantiems su baltymų trūkumu.

Mieles taip pat galite maišyti į padažus ar sriubas – keli dideli šaukštai turi vos 60 kalorijų.

Chia sėklos

Šios mažos juodos sėklytės beveik neturi skonio, tačiau suteikia nuostabią tekstūrą sriuboms ir salotoms.

Truputis chia sėklyčių turi nemažą kiekį antioksidantų, baltymų, skaidulų, cinko, geležies ir omega-3 riebiosios rūgšties. Šis produktas taip pat gali tapti priemone, efektyviai mažinančia nerimą ar depresiją, o taip pat lėtinančia senėjimo procesus. Chia ilgai negenda ir jų nereikia sutrinti ar spausti aliejų, todėl patogu naudoti ir laikyti namuose.

Naudokite sėklytes barstydami ant jogurto, salotų, sausų pusryčių su pienu… Praktiškai ant bet ko! Jos turi tirštinančių savybių, todėl yra tinkamos glotnučių gamybai ar sriuboms.

Kefyras

Anksčiau gana plačiai lietuvių virtuvėje naudotas gėrimas, pastaruoju metu apleidžiantis savo pozicijas.

Tačiau dabar pats metas jį prisiminti – daug lengvai pasisavinamų baltymų, virškinimą gerinančių probiotikų, imunitetą stiprinančių ir cholesterolį mažinančių savybių kefyrą paverčia labai vertingu gėrimu, kuriuo gali mėgautis ir žmonės, netoleruojantys laktozės. Tai taip pat geras vitamino D ir kalcio šaltinis.

Gerkite jį vieną per pusryčius arba prieš miegą ir naudokite patiekalų (pavyzdžiui, šaltibarščių) gamybai.

Juodasis česnakas

Sendintas ir fermentuotas česnakas, dar vadinamas juoduoju, yra kur kas švelnesnio skonio ir turi beveik dvigubai daugiau antioksidantų, nei įprastas česnakas.

Nepamirškite, jog antioksidantai padeda atitolinti senatvę ir saugo kūną nuo pavojingo laisvųjų radikalų poveikio. Švelnus skonis leidžia juodąjį česnaką vartoti praktiškai su visais patiekalais – nuo makaronų, iki sriubių ir troškinių. Geriausioji dalis? Nuo jo nebūna blogo kvapo iš burnos!