Sirgti nenori niekas, todėl labai svarbu puoselėti sveikatą ir stiprinti imunitetą. Štai 8 produktai, kurie suteiks supergalių ir sustiprins imunitetą.
© Shutterstock nuotr.

1. Vištienos sriuba

Vištienos sriuba ne tik tikra atgaiva sielai, bet ir itin naudingas patiekalas, kai aplanko pirmieji peršalimo simptomai. Tyrimai rodo, kad vištienos sriuba neleidžia uždegimą sukeliantiems baltiesiems kūneliams patekti į kitas kūno dalis ir tokiu būdu slopina peršalimo simptomus.

Vištienos sultinyje yra kolageno, stiprinančio imunitetą, ir amino rūgščių bei maistingųjų medžiagų, padedančių kovoti su uždegimu. Vištienos sriubos savybės, padedančios kovoti su ligomis, sietinos su cisteinu – amino rūgštimi, iš vištienos išsiskiriančia terminio apdorojimo metu, rašo CNN. Karšta sriuba aprūpina organizmą būtinu skysčių kiekiu, o tai savo ruožtu skatina sekreciją.

2. Jogurtas

Jogurtas – natūralus probiotikų, dar žinomų žarnyne gyvenančių gerųjų bakterijų pavadinimu, šaltinis. Moksliniuose tyrimuose tinkama virškinimo sistemos būklė siejama su stipresniu imunitetu, geresniu miegu ir tinkama žarnyno būkle. Probiotikai, kurių yra jogurto sudėtyje, pašalina iš žarnyno ligas sukeliančias bakterijas. Dar tyrimų metu nustatyta, kad vartojant daugiau jogurto gerinamas organizmo imuninis atsakas.

Rekomenduojama rinktis natūralias jogurto rūšis be priedų ir vengti saldintų produktų. Vis tik derėtų su atsarga žvelgti į produktus, praturtintus probiotikais. Toli gražu ne visi probiotikai pasižymi vienodomis savybėmis, o produktai, kurių sudėtyje jų yra, ne visada turi pakankamą aktyviųjų kultūrų kiekį. Jei vis dėlto nesate jogurto mėgėjai, tiks kefyras, kimčiai ar rauginti kopūstai.

3. Riebi žuvis

Širdis – ne vienintelis organas, kuriam naudingos omega-3 riebalų rūgštys. Riebios žuvys, pavyzdžiui, lašiša ar tunas, turi omega-3 riebalų rūgščių, padedančių kontroliuoti uždegiminius procesus organizme. Svarbu vartoti uždegimą malšinančių produktų reguliariai, bet svarbiausia tai daryti susidūrus su peršalimo simptomais. Negalima pamiršti, kad lėtinis uždegimas silpnina imuninę sistemą.

4. Česnakai

Geros naujienos česnakų mėgėjams: jų sudėtyje yra alicino – junginio, padedančio įveikti infekcijas ir bakterijas. Mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad kasdien česnakų vartojantys žmonės rečiau suserga peršalimo ligomis. Vartokite žalių česnakų, jei jaučiatės prastai, dėkite jų į sriubas ir kitus patiekalus, norėdami išvengti itin stipraus jų skleidžiamo kvapo.

5. Daug cinko turintys produktai

Cinkas – tai mineralas, itin reikalingas žmogaus organizmui. Tyrimai rodo, kad cinkas gali sumažinti peršalimo trukmę, jei tik jo pradedama vartoti laiku. Dar cinkas sureguliuoja imuninės sistemos veiklą, padeda kaupti ir išsaugoti liesąją kūno masę ir gydo žaizdas. Cinko gausu austrėse, raudonojoje mėsoje, kiaušiniuose, ankštinėse daržovėse ir moliūgų sėklose.

6. Ciberžolė

Šis prieskonis neretai tituluojamas superproduktu ne be priežasties. Ciberžolių sudėtyje gausu antioksidantų, dar jos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Tyrimų rezultatai rodo, kad šios ciberžolės savybės padeda kovoti su peršalimu, kosuliu ir kraujo ligomis. Galite išmėginti ciberžolės latę, dar vadinamą auksiniu pienu. Ne ką prasčiau šis prieskonis tiks ir liesai mėsai, kruopoms bei kitiems produktams gardinti.

7. Vaisiai ir daržovės

Kažin ar ką nustebins žinia, kad daug vitaminų turintys produktai – esminis veiksnys, turintis įtakos stipriam imunitetui. Itin akcentuojama vitaminų A, C ir E svarba. Vaisiai ir daržovės – nuostabus šių maistingųjų medžiagų šaltinis. Vitamino A gausu morkose, tamsiai žalios spalvos lapinėse daržovėse ir saldžiosiose bulvėse.

Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, bulvėse ir paprikose. Tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, moliūgai ir avokadai – nepakeičiamieji vitamino E šaltiniai. Vartodami šių vaisių ir daržovių kartu su baltyminiais produktai neabejotinai pagerinsite imuninės sistemos būklę.

8. Pakankamas skysčių kiekis

Vartodami sveikų maisto produktų nepamirškite aprūpinti organizmą skysčiais. Tiesa, ne visi gėrimai padės apsisaugoti nuo ligų. Be jokios abejonės, karšta arbata kuo puikiausiai tiks organizmui drėkinti, suteiks šilumos ir komforto sudirgusiai ir uždegimo kamuojamai gerklei, palengvins bendrąją būklę. Svarbu vengti saldintų gėrimų, pavyzdžiui, sulčių ar limonadų, nes per didelis cukraus kiekis organizme gali didinti uždegiminius procesus ir silpninti imunitetą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Žaibo iškrova - vis dar už pažinimo ribų: gali nutrenkti ir mieste, ir net namuose (1)

Nidos kurorte praėjusį savaitgalį žaibas nutrenkė 1986 metais gimusią moterį. Pasak...

Mįslinga tatuiruote pasipuošusi Meilutytė praleis beveik visą pasaulio taurės sezoną (71)

Glazge (Jungtinė Karalystė) vykusiame Senojo žemyno čempionate Rūta Meilutytė demonstravo ne...

Pirmą kartą prabilo Osamos bin Ladeno motina jų namai – turtų ir įtakos atspindys (85)

Ant kampinės erdvaus kambario sofos įsitaiso ryškiai apsirengusi moteris. Sekcijos stikle, už...

Artimiesiems – šokas: vyrą po medikų vizito namuose rado ištiktą insulto (181)

Insultas, bet atvykote pavėluotai – tokius žodžius išgirdo sesuo, atvežusi savo brolį į...

Mirė Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs JT vadovas Kofis Annanas papildyta 13.30 (17)

Buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Kofi Annanas...

Kaune grupės „G&G Sindikatas“ nario tuoktuvės: balto aukso žiedus išliejo iš tėčio vestuvinio žiedo (32)

Šeštadienio popietę Kauno rotušėje susituokė vienos populiariausių Lietuvoje hip-hopo grupių...

Blažytė: Galkinas pasišaipė labai laiku ir labai taikliai (68)

Labai laiku ir labai taikliai – taip Rusijos komiko Maksimo Galkino pokštus apie Dalią...

Voveraitės triskart per dieną: ir rafinuotam, ir paprastam skoniui (7)

Turiu prisipažinti, kad dievinu Dzūkijos kraštą ir visas jo gėrybes. Nuo žmonių, jų akcento...

Toma Vaškevičiūtė: kai jaučiu nepakantumą žmonėms ir aplinkai – jaučiuosi purvina ir labai skurdi (39)

Toma Vaškevičiūtė , 2008 m. baigė aktorinio meistriškumo studijas Lietuvos teatro ir muzikos...

Mažoji Lietuva Anglijoje: pūsles ir varginantį darbą kenčia dėl 220 svarų per 3 dienas (932)

Mažoji Lietuva – taip šmaikščiai vadinamas vaisių ir daržovių pakavimo fabrikas Visbiče,...