aA
Maistas – mūsų gyvybės šaltinis. Tačiau šiuolaikinėje skubančioje visuomenėje dažniausiai mes jam skiriame labai mažai dėmesio, arba neskiriame visai. Valgome bet kada – kai turime laiko, kai peralkstame arba atvirkščiai, ryjame tiesiog iš nuobodulio.
Sveikai maitintis įmanoma: 3 paprasti žingsniai
© Shutterstock nuotr.

Valgome bet ką – kas papuolė po ranka, greitą maistą, tai, kas siūloma kavinėje dienos pietums, ar ką paskubomis įsidėjome į pirkinių krepšelį prekybos centre. Per daug nesigiliname, ar tai naudinga mūsų kūnui, ar ne.

Ir koks to rezultatas? Pavalgę apsunkstame, tampame mieguisti, atsiranda tingumo jausmas. Nors turėtų būti atvirkščiai – maistas turėtų būti mūsų energijos šaltinis ir suteikti naujų jėgų. „Taip ir būtų, jei atidžiau rinktumėmės maisto produktus ir gyvulinės kilmės maistą pakeistume į augalinės. Tuomet pasikeistų ir kiti mūsų įpročiai, atsirastų noras daugiau judėti, sportuoti, pagerėtų nuotaika“, – sako medicinos mokslų daktaras ir gyvo maisto propaguotojas dr. Darius Kubilius.

Deja, šiandien mūsų mitybos įpročius formuoja maisto pramonė, kurios tikslas – sukelti didesnį vartojimą ir parduoti daugiau. Persivalgei ir sustojo skrandis? Nieko tokio, sako reklama, išgerk virškinimui skirtą tabletę ir valgyk toliau. Taip tik dar labiau skatinamas persivalgymas, bei nekreipimas dėmesio į tai, ką dedame į burną. Galbūt dėl to tik 1 iš 10 moksleivių šiandien yra sveikas?

Apie sveikatą susimąstome tik tada, kai rimčiau susergame – atsiranda kraujotakos, kvėpavimo, virškinimo problemų, cukrinis diabetas, įvairios alergijos ar kitos ligos. O juk sveikai maitindamiesi galėtume išvis nesirgti ir sveiki bei laimingi būti visą gyvenimą. Kaip sako patarlė: sveikame kūne – sveika ir siela.

Visgi pereiti prie sveikos mitybos dažnam atrodo sunkus ir kankinantis darbas, nes esame pripratę girdėti alinančių dietų receptus ir ėmęsi jas išbandyti, suklumpame pusiaukelėje. Pasak Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidento Dainiaus Kepenio, jei prie sveikos mitybos pereinama palaipsniui ir nuosekliai, tai nesukelia papildomų kančių. Po kokių 3 mėnesių susiformuoja nauji mitybos įpročiai ir daugiau nebereikia galvoti apie maistą.

Tad nuo ko gi pradėti, norint sveikai maitintis?

1. Veskite mitybos dienoraštį

Sveikos mitybos mokytojas Dainius Kepenis pirmiausia pataria pirmas dvi savaites tiesiog vesti mitybos dienoraštį. „Paprastai dienos pabaigoje pusės suvalgyto maisto mes nebeprisimename. Todėl kiekvieną kartą valgydami užsirašykite, ką ir kada valgote“, – sako D. Kepenis.

Šis dienoraštis padės nustatyti organizmo tipą ir pritaikyti tinkamiausią mitybą. Be to, juo remiantis vėliau bus galima formuoti naują mitybos racioną ir po truputį keisti mitybos įpročius į sveikesnius.

2. Gyvulinės kilmės maistą keiskite augaliniu

Kiti du mėnesiai bus skirti pereiti nuo gyvulinės kilmės maisto, prie augalinės. Tai gali tapti netgi maloniu žaidimu, pajausite, kaip imate labiau mėgautis maistu.

Būtų sunku tiesiog imti ir išbraukti iš savo mitybos tam tikrus produktus. Bus lengviau, jei žvilgtelėję į savo mitybos dienoraštį iškart sugalvosite, kuo vienus produktus pakeisite kitais.

Jau iš vakaro sugalvokite, ką valgysite pusryčiams, pietums ir vakarienei. Pasirūpinkite iš anksto, kad namie būtų šių maisto produktų.

Įprastai pusryčiams susitepdavote sumuštinį su kumpiu? Pabandykite bent vieną rytą per savaitę išsivirti avižinės ar kitokios košės, ją pagardinkite mėgstama uogiene. O gal jums rytais patiks išgerti žaliąjį vaisių kokteilį? Įvairiausių receptų internete apstu! Taip pratinkite save prie sveikesnių pusryčių vis dažniau, kol sveikai valgysite kiekvieną rytą.

Tą patį darykite ir su pietumis. Riebius patiekalus keiskite liesesniais, į racioną įveskite vis daugiau daržovių, vaisių, daigintų sėklų ir riešutų. O dar geriau, žalio (t.y. nekepto ir nevirto) maisto.

D. Kepenis pataria, kad būtų geriausia, jei 1 daliai gyvulinio maisto tektų 4 dalys augalinio. „Ne visiems žmonėms tinka gryna žaliavalgystė. Jei organizmui tai kančia, vadinasi netinka. Kai kurių mitybos racione gali išlikti šiek tiek ir pieno produktų, kiaušinių ar žuvies. Tai priklauso nuo individualaus žmogaus organizmo tipo. Tačiau mėsos produktų atsisakyti siūlyčiau visiems“, - sako sveikos mitybos mokytojas.

3. Įsiklausykite į savo organizmą

„Bendros taisyklės, kada ir kiek turėtume valgyti, nėra. Tai priklauso nuo daugelio individualių faktorių“, – sako D. Kepenis. Tačiau organizmas dažniausiai pats jaučia, ko jam reikia.

Vieniems pusryčius valgyti reikia, o kitiems ne. Galima per dieną valgyti 2-3 kartus, o jei yra poreikis net ir 5. Svarbiausia, kad organizmas nejaustų bado ir vėliau nebūtų linkęs persivalgyti.

Pasak D. Kepenio, jei valgysime augalinės kilmės maistą, ne taip svarbu, kokį patiekalą turėsime pusryčiams ar pietums. Tai gali būti ir daržovių salotos, ir košė, ir blynai – tai, ko tuo metu norisi.

„Jeigu žmogus sveikas ir laimingas, keisti nieko nereikia“, – primena sveikos mitybos mokytojas. Tik ar daug tokių yra?

Pasisemti dar daugiau naujausių žinių apie sveiką mitybą bus galima spalio 25 dieną Vilniaus kongresų rūmuose vyksiančioje III tarptautinėje „Ann Wigmore“ gyvo maisto konferencijoje. Joje pasaulinio garso mokslininkai ir praktikai dalinsis patarimais, kaip išlikti sveikiems ar natūraliais būdais susigrąžinti sveikatą, mokys sveikos gyvensenos, pristatys tikras istorijas, kaip žmonės išsigydė vien sveika mityba. Konferencijos lektoriai bus pasiruošę atsakyti į visus klausytojams rūpimus klausimus. Tad pasinaudokime proga ir sužinokime, kaip gyventi sveikiau, gydytis be vaistų, atrodyti gražiau ir jaustis geriau bei laimingiau.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Skulptorius Rimantas Milkintas milimetrais matuoja ne tik parametrus, bet ir atstumą vienas nuo kito

Spalio 22 d. galerijoje AV17 ( Totorių g. 5) atidaryta skulptoriaus Rimanto Milkinto jubiliejinė...

Su šiais politikais teks atsisveikinti – kam Seimo durys užsiveria

Sekmadienio naktį paaiškėjo, kokios sudėties parlamentas dirbs artimiausius ketverius metus. Ne...

Šimonytė: vietos ministerijose nėra rezervuotos, bet kandidatus mes turime Landsbergis dirbs ten, kur reikės (173)

Konservatorių lyderė Ingrida Šimonytė sako, kad galėtų pasiūlyti kandidatų į ministrus...

Raudonojoje zonoje – jau 21 savivaldybė: Veryga pasakė, kas jose keisis (198)

Vis daugiau savivaldybių dėl aukšto jose sergamumo COVID-19 liga patenka į raudonąją zoną ....

Karbauskis ir Veryga: nauja valdančioji dauguma bus nuolatinėje įtampoje, situacija Lietuvoje kaista (45)

Porinkiminėje BNS spaudos konferencijoje Ramūnas Karbauskis sako, kad nauja valdančioji dauguma bus...

Kasiulevičius patarė, kaip elgtis, pajutus pirmuosius COVID-19 simptomus ir kam būtina likti namuose (1)

1077 nauji koronaviruso atvejai, apie kuriuos pranešta per praėjusį savaitgalį, verčia...

Lietuva pabudo kitokia: įvardino skaudžiausius naujos koalicijos kampus ir geidžiamiausius postus (1186)

Seimo rinkimų naktis buvo vainikuota bendra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių...

Ultimatumo laikas baigėsi: virtinėje Baltarusijos bendrovių – streikai skelbiama, kad pasirodė OMON (50)

Virtinėje stambių Baltarusijos bendrovių vyksta streiką pradėti pasirengusių darbuotojų...

Tiesioginė transliacija / Delfi rytas. Konservatoriai laimėjo: kaip keisis Lietuvos politinis ir ekonominis gyvenimas? (8)

Lietuva išsirinko naują valdžią — opozicijoje esantys Tėvynės sąjunga – Lietuvos...

|Maža didelių žinių kaina