Šiuo metu paskaičiuota, kad Latvijoje akne serga jau apie 220 000 jaunų žmonių, be to, dauguma iš jų serga ir išaugę iš paauglystės, informuoja DELFI.lv.

Specialistų teigimu, didžiausia bėda, kad visuomenėje spuogai nelaikomi liga ir kultivuojami mitai, jog jie praeis savaime. Užleidus aknę išsivysto chroninė odos patologija, lieka randai, tai sukelia psichologinius išgyvenimus ir stresą.

Pasak „Eurovaistinės“ konsultantės, aknės gydymas yra kompleksinis ir priklauso nuo ligos sunkumo.

Pagrindiniai gydymo metodai namuose yra šie:

1. Suragėjusių ląstelių šalinimas.
2. Riebalų išsiskyrimo mažinimas.
3. Gydymas nuo uždegimo.
4. Normalaus odos pH atstatymas.

Esant įvairaus sunkumo aknei, anot. R. Uosienės, reikia įprasti prie sistemingos veido odos priežiūros. Ryte ir vakare naudoti valomąsias priemones riebiai odai. Nuvalius odą, reikėtų pasirinkti kremus tinkamus spuogų problemai spręsti. Rudenį ir žiemą nakčiai dažnai skiriami preparatai su rūgštimis, dienai - kremai atstatantys ir palaikantys riebios odos drėgmės balansą.

1 - 2 kartus į savaitę rekomenduojame atlikti pilingą, užsidėti valančią kaukę.
Esant sunkios formos aknei, reikėtų kreiptis pas gydytoją dermatologą, kuris įvertinęs odos būklę, paskirs reikiamą gydymą.

Kodėl atsiranda spuogai

Acne vulgaris, arba spuogai – dažniausia odos liga, kai sutrinka riebalinių liaukų veikla bei pažeidžiami odoje esantys plaukų folikulai. Spuogų gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Spuogų atsiradimą gali išprovokuoti daugelis vaistų ir kosmetikos priemonių, spuogų atsiradimą sukelia ir rūkymas, alkoholis. Ne mažiau svarbi ir genetikos įtaka – jei motina ar tėvas jaunystėje turėjo spuogų, yra rizikos, kad ir vaikai paauglystėje gali turėti spuogų.

Liga gali progresuoti dėl didelio fizinio krūvio, dėl pakitusio riebalų liaukų sekreto, kam įtakos turi netinkama mityba (ypač greitasis maistas). Spuogų atsiranda ir dėl bakterijos propionbacterium acnes, kurios yra kiekvieno žmogaus odos paviršiuje. Šių bakterijų daugėja lytinio brendimo metu. Užsikimšus riebalų liaukoms susidaro palanki terpė vystytis mikroorganizmams, todėl kyla uždegimas. Spuogas, iškyla, parausta, prisipildo pūlių. Uždegimui stiprėjant gali atsirasti skausmingų spuogų.

„Maža tikimybė, kad spuogų gali sumažėti ar jie išnyks nieko nedarant, dažnai po jų lieka žymės, todėl labai svarbu ne tik rūpintis savo oda, bet ir laiku kreiptis į gydytoją. Nereikia manyti, kad spuogai – tik estetinė problema. Tai mitas.

Spuogai gali būti labai skausmingi. Laiku jų negydant atsiranda pigmentinių dėmių, randų, kurie labai sunkiai išgydomi. Šie vizualūs pokyčiai sukelia sunkią emocinę traumą, ypač paauglystėje, kai labai svarbi išvaizda. Todėl labai svarbu nesigėdinti ir laiku kreiptis į gydytoją. Deja, jaunimas dažniau maskuoja spuogus įvairiomis priemonėmis, ar blogiau – spaudinėja, nei kreipiasi į gydytoją. Situaciją sunkina ir faktas, kad tėvai dažnai nekreipia dėmesio į paauglių išvaizdos pokyčius arba laiko juos įprastais pereinamajam amžiui. Susirgimų akne vis dar labai daug“, – teigė dermatologė Kristina Azarian.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)