Androgenų (vyryškų hormonų) kiekis yra labai svarbus vyrų seksualinei sveikatai. Testosteronas yra pagrindinis vyriškas hormonas, suteikiantis vyro organizmui būdingus požymius ir yra būtinas vyro seksualinėms funkcijoms ir seksualiniam elgesiui stimuliuoti ir palaikyti. Geriausi testosterono kiekio rodikliai yra seksualinis aktyvumas ir spontaniškos rytinės erekcijos.

Testosterono sintezės vyksta sėklidėse, o jo gamybą ir sekreciją lemia hipofizėje gaminami hormonai. Hipofizė - tai nedidelė endokrininė liauka, esanti smegenų pamate. Su amžiumi ir dėl įvairių ligų gali vyro organizme gamintis mažiau testosterono, pablogėti varpos kraujotaka.

Ryšys tarp testosterono ir varpos erekcijos yra kompleksinis. Erektilinė disfunkcija - tai negalėjimas pasiekti ir išlaikyti erekcijos, pakankamos seksualinei veiklai.

Vyrų seksualiniai sutrikimai stipriai susiję su bendra sveikatos būkle. Dažniausiai erekcijos sutrikimo priežastis yra organinė (kraujagyslinės, nervinės, anatominės ar hormoninės kilmės), tačiau įtakos gali turėti ir gyvenimo būdas bei psichologiniai veiksniai.

Testosteronas yra būtinas varpos normaliam funkcionavimui. Jis tiesiogiai veikia varpos audinius erekcijai palaikyti, o jo trūkumas sukelia pakitimus akytkūniuose, tai lemia varpos venų nesandarumą bei erekcijos sutrikimus. Pacientams, kuriems pasireiškia erektilinė disfunkcija, būtina atlikti testosterono patikrą (kraujo tyrimą).

Tarp vyrų, kuriems atsiranda erekcijos sutrikimų, testosterono sumažėjimas randamas apie 20 proc. Šiems vyrams dėl testosterono sumažėjimo pasireiškia su juo susiję simptomai - energijos stoka bei nuotaikos pokyčiai. Paprastai visa tai patiria vyrai virš 50 metų, vieniems tai atsitinka anksčiau, kitiems – vėliau.

Tie vyrai, kuriems jaunystėje buvo vyriškų hormonų perteklius, jų sumažėjimo gali ir nepajusti. Testosterono kiekio normos riba skirtingiems vyrams gali labai skirtis. Erekciją blogina padidintas kraujo spaudimas, hiperlipidemija (riebalų apytakos sutrikimai), viršsvoris, rūkymas, nepakankamai fiziškai aktyvus gyvenimas, alkoholizmas, miego sutrikimai, kai kurių vaistų vartojimas, narkotikai, ilgas sėdėjimas, ypač prie kompiuterio internete. Kai kurie maisto produktai, kaip žuvis, gervuogės, graikiški riešutai, česnakas, kiaušiniai, gerina erekciją.

Esant erekcijos sutrikimui, pacientui yra atliekami varpos kraujotakos ultragarsiniai tyrimai, urologinis ištyrimas, išsiaiškinama kokia yra jo psichologinė būsena, nes tai yra reikšminga erekcijos sutrikimų terapijoje. Nustačius priežastis, skiriamas atitinkamas gydymas.

Esant testosterono nepakankamumui,  vyrai šiais laikais gali nesibaiminti, vyriško hormono trūkumas lengvai nustatomas, o nustačius hormono trūkumo priežastį, jo kiekis gali būti koreguojamas.

Gydytojas urologas Antanas Balvočius  www.urologas.eu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt