Antsvorio turinčius žmones norima pradėti skatinti judrumo, tačiau neįprastu būdu – ant maisto ir gėrimų, kuriose yra cukraus, pakuočių, vizualiai nurodyti, kiek ir kaip reiktų sudeginti suvartotas kalorijas.

D. Britanijos visuomenės sveikatos organizacija ragina maisto bei gėrimų pakuotes žymėti tam tikrais simboliais, nurodančiais, kiek minučių reiktų skirti fizinei veiklai, norint sudeginti suvartotas kalorijas.

Simboliai padės susimąstyti

Daugiau nei du trečdaliai D. Britanijos gyventojų turi antsvorio arba yra nutukę. Dėl šios priežasties manoma, kad reikia imtis desperatiškų priemonių, kurios padėtų kovoti su šia problema. Vienas būdų – keisti žmonių elgseną.

Iki šiol dėl maisto pakuočių ženklinimo buvo pasistūmėta į priekį, kai ant jų imta vizualiai nurodyti, kiek priedų (kalorijų, druskos, riebalų ir kt.) pastaruosiuose yra. Po kurio laiko pastebėta, kad šis būdas daro įtaką žmonių pasirinkimui, tačiau nuspręsta, kad pakuotė turi ne tik pateikti informacijos apie mitybą, bet ir padėti keisti žmonių elgesį.

D.Britanijos visuomenės sveikatos organizacija ragina imtis veiksmų – maisto bei gėrimų pakuotes žymėti tam tikrais simboliais, nurodančiais, kiek minučių reiktų skirti fizinei veiklai, norint sudeginti suvartotas kalorijas. Tokiu būdu, pasak specialistų, žmonės kasdien prisimintų aktyvios gyvensenos svarbą sveikatai.

„Tam, kad sėkmingai kovotume su didele šalies problema – nutukimu, novatoriška iniciatyva keisti žmonių įpročius yra būtina“, – sako visuomenės sveikatos organizacijos vadovė Shirley Cramer.

Informacija būtų prieinama visiems

Gyventojų apklausa parodė, kad iki šiol ant maisto ir gėrimų pakuočių nurodyta informacija yra gana klaidinanti, tokią nuomonę išreiškė 44 proc. žmonių. Remiantis šia statistika, manoma, kad pakuočių ženklinimas turėtų būti kaip įmanoma paprastesnis. Šitaip visuomenei būtų lengviau apsispręsti, ką vartoti, per vidutiniškai šešias sekundes iki nusiperkant prekę.

Remiantis sociologų nuomone, simboliais nurodytą informaciją suprasti yra daug lengviau nei skaičiais. Žymėjimas simboliais turėtų didesnės įtakos žemesnių socialinių bei ekonominių grupių žmonėms, kuriems dažnai trūksta žinių apie mitybą bei sveikatą.

Pavyzdžiui, vizualiai ant pakuotės būtų pavaizduota, kad išgėrus skardinę gaiviojo gėrimo vidutinio amžiaus ir svorio žmogui reiktų pasivaikščioti apie 26 minutes. Atsižvelgiant į žymėjimo simboliais paprastumą, informacija apie rekomenduojamą fizinį aktyvumą būtų prieinama visiems.

Gyventojų nuomonės įvairios

D. Britanijos visuomenės sveikatos organizacija atliko apklausą, ar siūlomas metodas pakeistų pirkėjų įpročius renkantis produktus bei gėrimus. Rezultatai parodė, kad 53 proc. respondentų susimąstytų apie mitybą, rinktųsi valgyti daugiau daržovių, o saldžius produktus valgytų mažesnėmis porcijomis, kitu atveju daugiau sportuotų.

Socialiniame tinkle vos paskelbus žinią apie naujus planus žmonės juos vertino įvairiai. Vieni idėją įvardino kaip „fantastišką“, kiti sakė, esą tiems, kurie serga anoreksija, naujas ženklinimas būtų pražūtis, nes pastarieji išvis nebevalgytų. Buvo ir juokaujančiųjų. „Manau, kad daugiau niekada nebevalgysiu“, – sakė socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas.

Būtų išvengta daugialypės problemos

Pasipylus įvairioms nuomonėms apie naują metodą, specialistai atviravo, kad sutelktas dėmesys vien tik į dietą arba fizinį aktyvumą nutukimo problemų skaičiaus nesumažins. „Žmonėms reikia sukurti subalansuotą santykį tarp kalorijų suvartojimo ir eikvojimo“, – rašė medicinos žurnalas.

Simboliais pateikta informacija apie maisto ir gėrimų pakuotes skatintų gyventi aktyviai. Tokiu būdu būtų išvengta daugialypės problemos. Visuomenės sveikatos organizacija aktyvią gyvenseną įvardino kaip stebuklingą vaistą, nes ji pakelia nuotaiką, energijos lygį, gerina miego kokybę ir sumažina streso, depresijos, demencijos ir Alzhaimerio susirgimo riziką.

Pasak specialistų, prie dažnai girdimų įspėjimų, kad būtina stebėti maisto racioną, visuomenė jau yra įpratusi, todėl jų nebegirdi. Visai priešingai veikia pakuočių ženklinimas – jis skatina pradėti imtis veiksmų.

Tačiau, kad naujas būdas būtų įteisintas, britams reiks dar daug paplušėti. Maisto ir gėrimų pakuočių ženklinimą reglamentuoja Europos Sąjungos teisės aktai, tad norint ką nors keisti, būtina pateikti išsamius tyrimus apie galimą ženklinimo teigiamą ir neigiamą poveikį sveikatai.

Tarp kitko

D. Britanijoje 67 proc. vyrų ir 57 proc. moterų yra nutukę arba kovoja su antsvoriu. Pasaulyje su šia problema susiduria apie 2,1 mlrd., beveik 30 proc., žmonių.

Didžioji dalis nutukusių žmonių gyvena JAV, Kinijoje, Indijoje, Brazilijoje, Meksikoj, Vokietijoj, Pakistame ir Indonezijoje.