Nuo šiol „Goodlife” grupinių užsiėmimų tinklelyje, turbūt, populiariausias „Les Mills” kūrinys – Body Pump treniruotė.

Sportuokime drauge, nes sportuodami kartu su kitais niekada nepristigsite motyvacijos ir greičiau pasieksite užsibrėžtus tikslus. Apie šią grupinę treniruotę kalbamės su treneriu Vytautu Balkūnu.

- Body Pump - kas tai per užsiėmimas? Kas jį sukūrė?

- Tai viena iš „Les Mills” programos funkcinių lieknėjimo treniruočių, padedančių greitai suformuoti, sutvirtinti ir sustiprinti visą kūną. Pirmosios Body Pump treniruotės buvo sukurtos dar 1991 metais Philip’o Mills’o. Šiandien jos vyksta 70 pasaulio šalių, daugiau kaip 10 000 sporto klubų ir yra nuolat atnaujinamos.

Body Pump treniruotės metu intensyviai kartojami įvairūs judesiai ir pratimai. Jie parinkti neatsitiktinai, programos sudarytojai siekė itin efektyvaus riebalų deginimo ir kūno tvirtinimo. Šių pratimų metu naudojamos specialiai šiai treniruotei pritaikytos štangutės, svareliai bei platformos. Body Pump rezultatai tikrai nenuvilia, ne veltui ši treniruotė šiuo metu viena populiariausių.

- Kur slypi tokio populiarumo priežastys?

- Dauguma sportuojančiųjų siekia sumažinti poodinį riebalų sluoksnį, o Body Pump treniruotė – idealus pasirinkimas. Tai turbūt vienas iš greičiausių būdų padailinti kūną. Treniruotės metu tenka daug kartų pritūpti, lenktis, spausti ir kelti – taip įdarbinamos visos pagrindinės raumenų grupės. Dirba visas kūnas.

O pratimus kartojant intensyviu režimu labai efektyviai deginami riebalai, stiprinamas kūnas ir greitai tvirtėja liesieji kūno raumenys. Taip pat svarbus motyvas – ši treniruotė nėra nuobodi. Užsiėmimas labai dinamiškas, įtraukiantis skirtingas raumenų grupes, išnaudojant skirtingą inventorių. Ir visos treniruotės metu skamba speciali ritmą bei intensyvumą diktuojanti nuotaikinga muzika.

- Koks treniruotės principas? Kam skiriamas didžiausias dėmesys? Koks užsiėmimo intensyvumas?

- 50 treniruotės minučių paskirstytos taip, kad dėmesys tolygiai tektų 8 raumenų grupėms. Vienai raumenų grupei skiriama nuo 4 iki 6 minučių. Prieš pagrindinę intensyvių pratimų dalį, be abejo, laukia apšilimas, o treniruotės pabaigoje keletas minučių skiriama tempui sumažinti bei atvėsti.

Pagrindinėje treniruotės dalyje jūsų lauks pritūpimai, įtūpstai, rankų lenkimai, tiesimai, mostai į šalis, traukos spaudimai, atsilenkimai. Laviname ne tik raumenis ir jėgą, bet ir greitį bei ištvermę. Treniruotės intensyvumas gana aukštas ir dažniausiai reguliuojamas pagal muzikos taktus, o pratimo atlikimo greitis gali būti pasirenkamas individualiai.

- Kam rekomenduotumėte šią treniruotę? Ir kam ne?

- Rekomenduočiau visiems, norintiems greitai įgauti geras kūno formas, sveikiems ir ieškantiems kažko naujo ir įdomaus.

Pradedantiesiems rekomenduočiau prieš tai įgauti formą kitose, mažesnio intensyvumo treniruotėse, nes tam tikras sportinis įdirbis Body Pump užsiėmimuose būtinas. Nors ir dirbame su nedideliais svoriais, tačiau išlaikyti vienodą intensyvumą minutę-dvi nėra lengva. Raumenys pavargsta ir efektyviai atlikti visus judesius darosi sunku. Tad bent jau minimalus fizinis pasirengimas tikrai nepakenks.

Taip pat atsargiau ir dėmesingiau rinktis grupinius užsiėmimus patarčiau turintiems problemų nugaros srityje. Intensyvūs užsiėmimai ir didelis anaerobinis krūvis gali tapti per didele našta stuburui.