Sloga, čiaudulys, šniurkščiojimas – jeigu jus šie simptomai kankina kiekvieną pavasarį, tikrai nesate vienintelis toks. Vien Jungtinėje Karalystėje bent vieną alergiją turi mažiausiai 44 procentai žmonių ir šis skaičius nuolat auga. Daugumai žmonių, kurie kenčia nuo alergijos, šie simptomai kad ir erzina, tačiau nėra labai stiprūs. Tačiau kai kuriems jie gali sukelti netgi gyvybei pavojingą reakciją, vadinamą anafilaksija, rašo netdoctor.co.uk.

Yra keletas įprastų alergijos rūšių, tarp jų aplinkos veiksniams (žiedadulkėms, dulkėms), maistui (žemės riešutams, vėžiagyviams), augintiniams ar vaistams. Tačiau taip pat yra neįprastų alergijų, kurių sukėlėjų dažnam net nekyla mintis laikyti alergenais.

Štai dešimt galimų:

1. Valymo servetėlės

„Valymo servetėlės – tikrai patogus dalykas, tačiau nuo jų gali atsirasti bjaurus bėrimas“, – įspėja vaistininkė Jane Devenish. – Jose yra ingredientų, kurie valo odą, bet taip pat ir konservantų bei kvepalų.“

Nors daugelis valiklių ar muilų turi panašių sudedamųjų dalių, servetėlių atveju likučiai ne nuplaunami, o lieka kontaktuoti su oda. Jeigu oda linkusi į alergiją, tai gali iššaukti reakciją.
Ką daryti: „Jeigu jums reikia naudoti servetėles, pabandykite rasti tokias, kuriose nėra kvapų ar tokių konservantų kaip metilisotiazolinonas, nes tai yra labiausiai tikėtini kaltininkai“, – teigia J. Devenish. Specialistė teigia, kad norint švarios ir be alergenų odos, nuplaunamas valiklis yra kur kas geresnis variantas.

2. Jūsų pamėgtas losjonas

J. Devenish teigia, kad žmonės dažnai ateina į vaistinę su raudona niežtinčia oda, o to priežastimi yra losjonai ar kremai, kuriuos naudojate jau ilgą laiką. „Gali būti sunku išsiaiškinti, kas tai sukėlė, ypač dėl to, kad kartais bėrimas atsiranda tik po kelių dienų“, – tikina vaistininkė.

Alerginė reakcija pasireiškia, kai kontaktuojama su tais pačiais produktais pakartotinai, tačiau iš tikrųjų nėra aišku, kodėl staiga taip nutiko, nors buvo naudojami ilgą laiką. Pasak J. Devenish, gali būti, kad kažkas aktyvuoja jūsų imuninę sistemą ir ji pradeda perdėtai reaguoti.

Ką daryti: Deja, pasireiškus reakcijai teks nustoti naudoti produktą. „Gali būti naudinga įsidėmėti sudedamąsias dalis, kad atsirastų galimybė išsiaiškinti alergizuojantį ingredientą“, – sako J. Devenish. Niežėjimą sumažins antihistamininės tabletės ar kremas su steroidais – to turėtų pakakti, kad per savaitę alergija praeitų.

3. Kremas nuo niežėjimo ir kremas su antibiotikais

Jeigu jūsų oda niežti, pirmoji reakcija – imti tam skirtą kremą ir juo pasitepti. Tačiau netrukus galite suprasti, kad tai situacijos nepagerino, o, priešingai, pablogino. „Keista, tačiau kartais žmonės yra alergiški gydymui, kuris taikomas nuo alergijos, – teigia J. Devenish. – Visų pirma, kremui nuo niežėjimo, kuriame yra antihistaminų ar vietinių anestetikų.“

Ką daryti: Išbandykite kitą taktiką. Jeigu naudojate tokias priemones ir alergija nemažėja, antihistamininė tabletė gali tapti geresniu sprendimu.

4. Minkšti žaislai

Jie gali atrodyti mielai, tačiau minkšti žaislai neretai tampa magnetais dulkių erkutėms. Tai gali sukelti slogą, kosulį ir švokštimą, kartais netgi iššaukti astmos priepuolius. Namų dulkių erkutėms patinka šilta aplinka, tad jos gyvena minkštuose paviršiuose: užuolaidose, sofose, lovose, kilimuose ir pagalvėse. Maitinasi šie padarai žmogaus odos likučiais.

„Dažniausiai alergiją sukelia dulkų erkučių išmatose esantis baltymas. Nors dulkių erkučių kiekį sumažinti galima, tačiau visiškai eliminuoti neįmanoma“, – įspėja gydytojas Riccardo Di Cuffa.

Ką daryti: „Kartą per mėnesį išplaukite visus minkštus žaislus 60 laipsnių temperatūroje arba, jeigu išplauti neįmanoma, sudėkite žaislus į maišą ir mažiausiai dvylikai valandų įdėkite į šaldiklį“, – pataria R. Di Cuffa. – Pagalvėms naudokite alergenams atsparius apsauginius užvalkalus, o patalynę skelbkite ne mažiau nei 60 laipsnių temperatūroje.“

5. Prezervatyvai

Kai kuriems žmonėms, kurie alergiški lateksui, nuo prezervatyvų gali atsirasti erzinantis bėrimas. Lateksas yra augalinės kilmės guma, tačiau kai kuriems žmonėms jis gali sukelti tokią stiprią alerginę reakciją, kad išsivysto ūmi, gyvybei pavojinga anafilaksinė reakcija. Manoma, kad daugiau kaip 6 procentai gyventojų yra alergiški lateksui.

„Latekso alergija dažnai siejama su chemikalais, naudojamais gumai apdoroti, – sako R. Di Cuffa. – Tai sukelia odos reakciją: rausvumą ir pūsles.

Ką daryti: Daugelis daiktų, kurie anksčiau buvo gaminami iš latekso, dabar daromi iš mažiau alergiškų medžiagų, tačiau daugumoje prezervatyvų latekso vis dar yra. Modernesni prezervatyvai paprastai gaminami iš sintetinių medžiagų, tokių kaip poliizoprenas, todėl tai yra galimybė apsisaugoti nuo alerginių reakcijų.

6. Sperma

Nors tai pasitaiko retai, tačiau kai kurios moterys yra alergiškos spermai. „Organizmo imunitetas netinkamai reaguoja į spermą, – aiškina R. Di Cuffa. – Galimi simptomai yra deginimas ir patinimas po spermos kontakto su gleivine ar oda, taip pat dilgėlinė ir niežėjimas.“

Ypač sunkiais atvejais galima anafilaksinė reakcija, sukelianti kvėpavimo sutrikimus.

Ką daryti: Ši alergija dažnai yra labai individuali: moteriai pasireiškia alergija su vienu partneriu, tačiau su kitu – ne. Kai diagnozuojama alergija, įmanoma desensibilizuoti (tai panašu į injekcijas nuo alergijos), kad pora galėtų mėgautis seksu be alerginių reakcijų. Jeigu ne, poroms, kurios bando pastoti, rekomenduojama apvaisinimas mėgintuvėlyje arba intrauterinis apvaisinimas. Abiem atvejais išvengiama spermos kontakto su oda.

7. Vilna

Vilna dažnam kelia niežėjimą, net jeigu nesate jai alergiški. Tačiau jeigu žmogus jautrus lanolinui (tai natūrali vašką primenanti medžiaga, kurią išskiria avys), niežėjimas būna intensyvesnis.
Lanolinas yra riebalas, kuris sukelia odos sudirgimus, tokius kaip dilgėlinė ar niežtintis bėrimas, taip pat akių paburkimas ir nosies užsikimšimas“, – sako R. Di Cuffa.

Lanolinas taip pat naudojamas kosmetikoje, lūpų balzamuose ir šampūnuose.

Ką daryti: Galima atlikti kraujo tyrimą dėl alergijos. Jeigu esate jautrus lanolinui, to išgydyti neįmanoma, tačiau galima rinktis produktus be jo, taip pat vartoti atihistamininius ir steroidinius preparatus, priklausomai nuo alergijos sunkumo.

8. Hipoalerginiai šunys

Jeigu mylite šunis, tačiau esate jiems alergiški, gali būti, kad jums teks rinktis pudelį. Nors tai nereiškia, kad į jį nereaguosite.

„Nėra tokio dalyko, kaip hipoalerginis šuo. Kalba eina ne vien apie alergenus kailyje, nes alergenų taip pat yra ir odoje, šlapime ir seilėse, – sako alergologas Chrisas Rutkowski. – Kai kurie žmonės alergiški konkrečioms veislėms, kiti alergiški visoms, tad visiškai jokio skirtumo, kad jie pasirinko veislę, kuriai nebūdingas ilgas kailis.“

Ką daryti: Išbandykite imunoterapines injekcijas – keturis ar penkis mėnesius bus leidžiama nedidelė dozė to, kam esate alergiški. Taip pat visą laiką po kontakto su augintiniu kruopščiai nusiplaukite rankas ir pasirūpinkite, kad jo kailis būtų švarus.

9. Tatuiruotės


Pastaraisiais dešimtmečiais tatuiruotės vis labiau populiarėja. 2015 metais atlikus tyrimą paaiškėjo, kad Jungtinėje Karalystėje kas penktas žmogus turi tatuiruotę. Laimei tik 15 procentų dėl to gailisi, tačiau neabejotinai patenkama į pastarųjų kategoriją, jeigu paaiškėja, kad esate alergiškas tatuiruotėms. Tyrimais nustatyta, kad pagrindinis alergiją sukeliantis pigmentas yra raudonas rašalas. Kai kurie žmonės taip pat gali reaguoti į juodą chna dažą, naudojamą laikinose tatuiruotėse.

Ką daryti: Alerginės reakcijos riziką sumažinsite, jeigu tatuiruotę atliksite švariame geros reputacijos salone. Mažiausiai 24 valandos iki suplanuoto tatuiruotės atlikimo laiko paprašykite atlikti bandomąjį testą. „Atminkite, kad kai kurios reakcijos nepasireikš ilgus metus, tačiau jeigu tatuiruotė pradės keistis ir atsiras kitoks jausmas, kreipkitės į gydytoją“, – pataria Ch. Rutkowski.

10. Dirbtiniai nagai

59 procentai moterų naudoja nagų laką ir tai jau tapo 1,66 milijardo eurų pramone. Vis dėlto, pagal 2016 metų „Mintel“ ataskaitą, manikiūro mylėtojos vis labiau nerimauja dėl to, kokį poveikį ši cheminė medžiaga turi jų rankoms ir nagams. Tokie produktai kaip nagų klijai, lakas ir akriliniai nagai gali sukelti dermatitą, nors ne visada akivaizdu, kad būtent nagai dėl to kalti.

„Moteris gali paliesti veidą ir dėl nagams naudoto produkto gali prasidėti bėrimas, nors ant rankų jo nėra, – teigia Ch. Rutkowski. – Daug kartų per dieną liečiant veidą alergija nikeliui gali sukelti veido dermatitą.“

Ką daryti: Jeigu turite alergiją nagų kosmetikai, venkite visų produktų, kurių sudėtyje yra alergenų, kuriems esate jautrūs. Alternatyva gali būti hipoalerginiai nagų lakai, kuriems naudojama poliesterio derva ar celiuliozės acetato butiratas, tačiau ir tokiu atveju įmanomas jautrumas. Tokios alternatyvos taip pat mažiau patvarios ir atsparios įbrėžimams, palyginti su tosilamido formaldehido derva pagamintais lakais. Jūsų dermatologas gali turėti papildomų konkrečių patarimų, ypač jeigu esate jautrūs nagų kosmetikos alergenams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)