aA
Perdirbta mėsa (dešros, dešrelės, kumpiai, vyniotiniai ir pan.), kurios galiojimo laikas pratęstas ją rūkant, sūdant, džiovinant, vytinant, konservuojant, nėra sveikas pasirinkimas. Tačiau parduotuvėje vis tiek imame iš lentynos, dedame į pirkinių krepšelį, nešame į namus. Gal pamėginkim šį įprotį pakeisti sveikesne alternatyva?
Barbora Jarašūnė
Barbora Jarašūnė
© DELFI montažas / Shutterstock

Visų pirma gydytojai dietologei Barborai Jarašūnei norisi užduoti klausimą: „Kodėl taip mėgstame perdirbtą mėsą?“. Ši atsako, kad viskas žmogiška: lemia įprotis, lengvas pasiekiamumas, ilgas produktų galiojimo laikas, galiausiai – kitokios patirties neturėjimas.

Kodėl nesveika valgyti perdirbtos mėsos gaminius

Gydytoja B.Jarašūnė remiasi Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros ir Pasaulio sveikatos organizacijos išvadomis, kurios perdirbtą mėsą priskiria I klasės kancerogenams: jos vartojimas didina storosios žarnos vėžio riziką.

„Tyrimų rezultatai iškalbingi – 50 g kasdien suvartotos perdirbtos mėsos storosios žarnos vėžio riziką padidina 18 procentų! Iš pirmo žvilgsnio tai neatrodo itin gąsdinamai, tačiau skaičiuojama, jog pasauliniu mastu perdirbtos mėsos vartojimas kasmet lemia net 34 tūkstančius mirties nuo vėžio atvejų. O tai jau daug“, – sako gydytoja dietologė.

Kodėl perdirbta mėsa tokia nesveika? Mat perdirbti jos gaminiai turi daug sočiųjų (gyvūninės kilmės) riebalų, kurie didina ne tik širdies ligų ir cholesterolio koncentraciją kraujyje, tačiau ir krūties, prostatos bei kitų vėžio rūšių riziką.

Druska ir dar kartą druska

„Ne mažiau svarbus perdirbtos mėsos ypatumas – didelis valgomosios druskos kiekis. Suskaičiuokime: per dieną rekomenduojama suvartoti iki 5 g (kiek mažiau nei 1 arb. šaukštelio) druskos, o štai asmuo, vartojantis perdirbtos mėsos gaminius, dažnai šį kiekį viršija net kelis kartus. Pavyzdžiui, 100 g šaltai rūkytos dešros yra apie 4,2 g valgomosios druskos, vytintose dešrose – dar daugiau“, – pastebi B.Jarašūnė ir pažymi, kad didelis druskos kiekis racione turi neigiamos įtakos kraujospūdžiui, be to, apsunkina širdies darbą, apkrauna inkstus, gali lemti inkstų akmenų formavimąsi, taip pat siejamas su skrandžio vėžiu.

Su gydytoja dietologe ieškome sveikų alternatyvų perdirbtai mėsai
© DELFI / Augustas Didžgalvis



Kaip atsisakyti?

Dietologė sako, jog pirmas žingsnis siekiant atsisakyti perdirbtos mėsos gaminių – tiesiog jos nepirkti ir neturėti šaldytuve. „Pacientams dažnai sakau, jog dešros, dešrelės ir įvairūs mėsos konservai – tai turizmo maistas, tad tegul ir lieka tokia jo paskirtis. Juk kasdien nedalyvaujame žygyje po kalnus su kuprine ant pečių, tad galime sau leisti daug didesnę šviežio ir gerokai mažiau perdirbto maisto įvairovę“, – atvirauja pašnekovė.

Labai svarbu perdirbtos mėsos atsisakyti kaip užkandžio ar mėgstamų patiekalų sudedamosios dalies. Mėginkite „patobulinti“ savo įprastus receptus įvesdami daugiau vaisių ir daržovių, augalinės kilmės baltymų (pupelių, avinžirnių, lęšių).

„Alternatyvų, kuo galima pakeisti perdirbtos mėsos gaminius, yra tikrai nemažai. Tereikia ilgiau užtrukti kituose, t. y. neperdirbtos mėsos gaminių, skyriuose“, – šypsosi mitybos specialistė ir siūlo ant sumuštinio ar lėkštėje visada atrasti vietos agurkui, pomidorui, ridikėliui ar avokado griežinėliui, salotos lapui, sezoninei prieskoninei žolelei.

Sveikos alternatyvos

  1. Virta paukštiena arba raudona mėsa.
  2. Orkaitėje kepta paukštiena (vištiena, kalakutiena), raudona mėsa (jautiena, neriebi kiauliena, žvėriena) ar žuvis.
  3. Silkė ar lašiša.
  4. Kiaušinis (virtas ar keptas su minimaliu riebalų kiekiu).
  5. Neriebūs sūriai (varškės, mocarelos ar pan.). Jie puikiai tinka su vaisiais, uogomis.
  6. Trinta varškė su žolelėmis, česnaku ir kitais prieskoniais.
  7. Avokadas – trintas ar pjaustytas, su citrinos sultimis ir druska, pipirais.
  8. Humusas (trintas avinžirnių užtepas).
  9. Pupelių ar grybų paštetas.
  10. Tofu (sojų sūris).
  11. Riešutų sviestas.

Verta žinoti

Orkaitėje kepta vištiena ar kalakutiena – vienas geriausių alternatyvų perdirbtai mėsai.

„Keptą paukštieną galima naudoti absoliučiai visur, kur ir perdirbtą mėsą: gaminant sumuštinius, greitus užkandžius, ruošiant maistą pietų ar užkandžių dėžutėms. Privalumų yra ir daugiau: lengva pasigaminti, o laikyti šaldytuve galima 3–4 dienas, šaldiklyje – net keletą mėnesių (prieš užšaldant supjaustykite tokiais gabaliukais, kokiais naudosite – bus patogu)“, – sako dietologė

Receptai

Orkaitėje kepta kalakutienos filė

Su gydytoja dietologe ieškome sveikų alternatyvų perdirbtai mėsai
© Shutterstock


Reikės:

  • kalakuto krūtinėlės,
  • 3 v.š. druskos,
  • aitriosios čili paprikos miltelių,
  • juodųjų pipirų,
  • rūkytos saldžiosios paprikos miltelių,
  • įvairių mėgstamų prieskoninių žolelių,
  • 2–3 skiltelių česnako,
  • 2–3 v.š. rapsų aliejaus.

Paruošimas. Pagrindinė sultingos krūtinėlės paslaptis – mėsos mirkymas sūriame vandenyje. Beje, taip galima gaminti ne tik kalakuto krūtinėlę, bet, pavyzdžiui, ir sausoką kiaulienos nugarinę. Sūryme išmirkyta mėsa kepama išlieka ypač sultinga. Taigi, į didelį puodą įpilkite 3 litrus labai šalto vandens, įberkite 3 valg. šaukštus druskos, pamaišykite, kad ši ištirptų. Tirpalo vertėtų paragauti – jis turi būti sūrus kaip jūros vanduo. Į vandenį įdėkite nuplautą kalakuto krūtinėlę (be odos ir kaulų). Palikite mėsą mirkti bent 5 valandas, o šaldytuve galite laikyti ir per naktį.

Gaminimas. Iš sūraus vandens išimtą kalakuto filė nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Ištepkite prieskonių marinatu: sumaišytais aitriosios čili paprikos milteliais, juodaisiais pipirais, rūkytos saldžiosios paprikos milteliais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis: džiovintu meškiniu česnaku (jis mėsai suteikia švelnų riešutinį poskonį), mairūnu ar peletrūnu. Į sausų prieskonių mišinį įspauskite česnakų ir įpilkite tiek rapsų aliejaus, kad prieskonių košelė taptų tiršta. Dėmesio – druskos papildomai nedėkite, nes mėsa jos „pasiėmė“ iš mirkalo.

Orkaitę įkaitinkite iki maksimumo – 250 laipsnių. Mėsą dėkite į gilesnį indą ir pašaukite į orkaitę 20-čiai minučių. Po to orkaitę išjunkite, bet mėsą joje palikite bręsti dar valandą. Skanaus!

Orkaitėje kepta vištienos filė

Su gydytoja dietologe ieškome sveikų alternatyvų perdirbtai mėsai
© Shutterstock


Reikės:

  • vištienos krūtinėlės,
  • 1 v. š. sviesto,
  • 0,5 a. š. mėgstamų prieskonių vištienai,
  • 1 žiupsnelio druskos,
  • 1 žiupsnelio druskos.

Į dubenėlį pripilkite šilto (ne karšto) vandens, berkite dosniai druskos – kad vanduo taptų sūrus (puslitriui vandens galite dėti 1–2 šaukštus druskos), išmaišykite, kad ištirptų. Sudėkite vištieną ir palikite brinkti apie 15 minučių. Vanduo turėtų visiškai apsemti vištieną. Po 15 minučių išimkite vištieną, nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Beje, galite vištieną pamerkti ir iš anksto, tik tada laikykite dubenį su vištiena ne kambario temperatūroje, o šaldytuve ir nepalikite ilgiau nei 5–6 valandoms, nes vištiena taps per sūri.

Ištepkite vištieną tirpintu sviestu ir įtrinkite prieskoniais iš abiejų pusių. Sudėkite į kepimo indą. Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių ir pašaukite paruoštą filė. Kepkite 15–18 minučių. Jeigu norite labiau apskrudusios vištienos, bebaigiant kepti 3–5 minutėms įjunkite grilio režimą.

Iškepusią vištieną išimkite ir palikite 5-10 minučių. Kad prieš pjaustant vištiena neatvėstų, skardą pridenkite folija ar rankšluostėliu. Skanaus!

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

JAV branduoliniai ginklai Europoje vėl skelia žiežirbas: kaip tai atsilieps Lietuvai (141)

Būti ar nebūti. Tokia yra Vokietijoje atsinaujinusių aršių debatų dėl JAV branduolinių...

Užkalnis: restoranuose leisti pinigus - patriotinė pareiga (137)

Apie dešimt metų rašau apie maistą, kartais gerai, kartais išvis puikiai. Koks tikslas, klausiate...

Po virtinės kruvinų incidentų pasienyje Kinija ir Indija dislokuoja tūkstančius karių, baiminamasi atviro konflikto (189)

Gegužės 5 d. tarp Indijos ir Kinijos karių prie Pangongo ežero, esančio 4270 metrų aukštyje...

Sostinės savivaldybė už 302,5 tūkst. eurų nupirko dovanų kortelių medikams

Vilniaus miesto savivaldybė už 302,5 tūkst. eurų nupirko 12,1 tūkst. dovanų kortelių, kurios...

Lietuviško vyno gamintojas Juozas Vilkenis: šio gėrimo galima išgerti tik vieną taurę (59)

„Aš nedirbu, aš visą laiką atostogauju“, – štai taip apie savo veiklą sako vyndarys...

Berniukas gimė sveikas, bet netrukus pastebėjo nerimą keliančius požymius: kraujo tyrimai buvo netikėti (160)

Kauniečiai Gintarė ir Rytis Rudzinskai 2016 m. susilaukė sveiko berniuko, kurį pavadino Bernardu....

Gydytoja: 4 ženklai, rodantys, kad pas ginekologą apsilankyti reikia nedelsiant (4)

Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojos akušerės-ginekologės Agnės Tarvydienės...

Ne pirmą kartą grasinančių žinučių sulaukusi Mia jaučiasi įbauginta: žadu kreiptis į teisėsaugą (59)

Žinomai dainininkei Miai savaitgalį apkartino atviras grasinimas mirtimi. Tokią žinutę atlikėja...

Nuosavam sodui kiemo nereikia: 10 idėjų, kaip sukurti oazę daugiabučio balkone (7)

Daug kas klaidingai galvoja, kad sodai gali egzistuoti tik sodybose ar nuosavų namų sklypuose, kur...

|Maža didelių žinių kaina