Strazdanotos akys? Ar taip būna?

Pigmentiniai dariniai, esantys ant kūno, vadinami apgamais, ir taip, jie taip pat gali pasirodyti akyse. Kaip ir kiti apgamai ar pigmentinės dėmės, tai tėra ant jūsų akies atsiradęs spalvotas darinys, kuris dar vadinamas akies strazdana, teigia Amerikos oftalmologijos akademija. Apgamas gali atsirasti jūsų akies priekyje, netoli rainelės, arba po tinklaine jūsų akies užpakalinėje dalyje (pastarieji vadinami gyslainės apgamais).

Apgamai yra sudaryti iš ląstelių, vadinamų melanocitais. Tai tos pačios ląstelės, kurios suteikia spalvą jūsų odai, plaukams ir akims, aiškino klinikinės oftalmologijos profesorė Nirali Bhatt iš Pensilvanijos medicinos universiteto „Penn Medicine“. „Paprastai melanocitai būna tolygiai pasklidę po visus kūno audinius, tačiau kartais šios ląstelės gali susitelkti į vieną vietą ir suformuoti apgamą“, – teigė ji.

Kai kuriems žmonėms apgamo akyje rizika būna didesnė negu kitiems.

Apgamai akyse nėra reti dariniai, tačiau jie labiausiai paplitę tarp baltaodžių – juos turi maždaug 5 proc. šios rasės atstovų, pažymi Akių onkologijos tarnybos vadovė Carol Shields iš Willso akių ligoninės. Taip yra dėl to, kad šviesios spalvos akys, blyški oda ir polinkis greitai įdegti saulėje laikomi rizikos veiksniais. Tačiau „apgamų akyse gali turėti ir kitų rasių žmonės“, pridūrė C. Shields.

Daugybę laiko praleidžiant saulėje taip pat didėja tikimybė, kad akyje pasirodys apgamas. 2017 metais žurnale „Investigative Ophthalmology & Visual Science“ paskelbta studija nustatė, kad pigmentinės dėmės akyse dažniau pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms, kurie dažnai nudegdavo saulėje ar yra turėję stiprių saulės nudegimų, virtusių pūslėmis.

Nors mokslininkai tiksliai nežino, kokią įtaką saulės spinduliai daro akių sveikatai, manoma, kad „didelis kiekis lėtinių saulės spindulių“ gali sukelti akių apgamus, pažymi studijos autoriai.

Akys

Laimė, akių apgamai nekelia jokių simptomų, išskyrus tai, kad atrodo keistai.

Apgamą akyje galima pamatyti tuomet, jei jis yra susiformavęs akies priekyje netoli rainelės. Tačiau jūs veikiausiai neįžiūrėsite apgamo, jeigu jis bus susidaręs už tinklainės. Kadangi tokių pigmentinių darinių jūs nejausite, apie juos veikiausiai susžinosite tik atėję pasitikrinti regėjimo, sakė oftalmologas Bavandas Youssefzadehas iš Los Andželo.

Retais atvejais aplink akies apgamą gali priaugti anomalių kraujagyslių, kurios gali sukelti tinklainės atsiskyrimą (kai tinklainė – šviesai jautrus audinio sluoksnis, dengiantis akies vidų – atitrūksta nuo ją prilaikančių audinių) ir aklumą, sako N. Bhatt. Tačia tokie atvejai tikrai būna reti.

Vis dėlto, jei turite akies apgamą, privalote jį stebėti.

Lygiai taip pat, kaip reikia stebėti ant odos esančius apgamus ar pigmentines dėmes, reikia tikrinti ir akių „strazdanas“. Kai kuriais atvejais iš jų gali išsivystyti melanoma – pavojingiausia odos vėžio forma, pažymi N. Bahtt.

Jei pastebėjote akyje nedidelį apgamą, kuris atrodo normaliai ir nekelia įtarimų, patikrinkite jį po pusės metų, o tada reguliariai tikrinkite kasmet. Tačiau jei pigmentinė dėmė akyje yra didelė ir atrodo įtartinai, tikrinkite ją kas keturis – šešis mėnesius, pataria B. Youssefzadehas.

Atidus akies apgamo stebėjimas leis gydytojams greitai įsikišti, jei kartais jis virstų melanoma, o kuo greičiau bus imtasi veiksmų, tuo geresnės bus jūsų ligos prognozės, teigė C. Shields. Jei iš akies apgamo tikrai išsivystė melanoma, ją galima gydyti švitinimu, lazerine operacija, o retais atvejais – pašalinant pačią akį, pažymi B. Youssefzadehas.

Jei akyje turite apgamą, nepanikuokite ir nemanykite, kad tai reiškia kažką bloga. „Nenoriu, kad žmonės nerimautų, – sakė C. Shields. – Melanoma virsta galbūt tik vienas akies apgamas iš 8 tūkst., o tai yra mažiau negu 1 proc.“. Nepaisant to, nuo akies apgamo nenuleiskite akių – dėl visa ko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)