Kaip žinote, norint nesusirgti vėžiu, prevencija – svarbiausias dalykas. Taigi apsižiūrite krūtis, kasmet einate pas dermatologą pasitikrinti apgamų. Na, o dabar metas atkreipti dėmesį į žarnyną, rašoma womenshealthmag.

Leidinyje „Journal of the National Cancer Institute“ išspausdintame tyrime rašoma, kad padaugėjo jaunų žmonių, sergančių storosios žarnos ir išangės vėžiu, o tarp vyresnio amžiaus amerikiečių šios ligos atvejų sumažėjo.

Tyrėjai išsiaiškino, kad 1990 m. gimusiems žmonėms dvigubai didesnė storosios žarnos rizika nei gimusiems 1950 m. Nuo praėjusio amžiaus devinto dešimtmečio vidurio stipriai padaugėjo jaunų žmonių, sergančių storosios žarnos vėžiu. Beje, tuo pačiu laikotarpiu sumažėjo vyresnių nei 55 m. žmonių storosios žarnos vėžio atvejų.

Kodėl taip yra? Mokslininkai dar nežino. „Tai gali būti susiję su stresu, mityba ar kitokiais veiksniais, daromi tyrimai, siekiant išsiaiškinti priežastis“, – aiškino medicinos profesorė Lisa Ganjhu.

Storosios žarnos vėžiu ypač dažnai serga moterys, ši vėžio rūšis – trečia, nuo kurios miršta moterys (po krūtų ir plaučių vėžio).

Tiesa, džiugu tai, kad storosios žarnos vėžys – viena iš lengviausiai išvengiamų vėžio rūšių. Taigi jei jums tinka bent vienas iš toliau pateikiamų simptomų, nedelsiant eikite pas gydytoją. Jei reikės, gydytojas skirs kolonsokopiją ar kitą tyrimą, padėsiantį išsiaiškinti, kas vyksta.

1. Jei išmatose yra kraujo dėmelių.

Jei kraujo nemažai, jei matyti sukrešėjusio kraujo taškelių, skambinkite gydytojui. Kraujo sukrešėjimai – požymis, kad kraujavimas vyksta tiesiojoje žarnoje.

2. Nuolat užkietėja viduriai.

Visiems kartais užkietėja viduriai, bet jei tuštinimasis sutrikęs ilgą laiką, tai gali rodyti, kad storojoje žarnoje kažkas trukdo. Storosios žarnos pradžioje fekalijos yra minkštos, gali judėti, apeidamos bet kokią kliūtį. Artėjant prie storosios žarnos pabaigos, fekalijos kietėja. Jei storosios žarnos gale yra auglys, kietesnėms išmatoms sunkiau išeiti. Nerimą keliantis požymis būtų ir kelias dienas trunkantis viduriavimas.

3. Jaučiate stiprius dieglius pilvo apačioje.

Netikėti diegliai pilvo apačioje gali kilti dėl susikaupusių dujų arba... priežastis gali būti rimtesnė. Jei skausmai neįprasti, jei atrodo, kad norite tuštintis, bet negalite, kreipkitės į gydytoją.

4. Išmatos – labai plonos.

Jei storojoje žarnoje yra kažkokių darinių, išmatos turi susiformuoti į ploną, tarsi kaspinėlis formą, kad galėtų išeiti. Jei išmatos kelias dienas ir daugiau yra labai plonos, pasitarkite su gydytoju. Tai gali būti dėl kitų priežasčių, tačiau protingiausia – nerizikuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)