Tokių sunkių atvejų, kaip šis, per metus būna 1-2, tačiau vien į Kauno klinikų endokrinologus kasmet kreipiasi po keliasdešimt pacientų, kuriems dėl įvairių hormonų vartojimo, tarp jų – anabolinių steroidų, sutrinka kasos, skydliaukės veikla.

Dauguma pradėjusių vartoti steroidinius stimuliatorius save ramina: vienas, kitas kartas, ir viskas, baigsiu. Deja, gautas efektas – padidėjęs jėgų antplūdis, auganti raumenų masė – džiugina ir vis giliau traukia į sporto kvaišalų liūną.

Medikai, sporto profesionalai kategoriški: steroidai – tai narkotikai, kuriuos reikia drausti. Tačiau patyliukais vartojančiųjų, ne paslaptis, yra ir tarp profesionalių sportininkų. Įsigyti sporto kvaišalų Lietuvos rinkoje – paprasta ir nebrangu.

„Metanas“ – vienas pigiausių ir efektyviausių steroidų. Paklojus 40 litų, baltų apvalių arba rausvų penkiakampių tablečių galima gauti be jokių apribojimų. Kiti kiek mažiau populiarūs preparatai – liaudyje vadinami „ratabolilu“, „deka“ ir „sustanonu“. Palyginti su „metanu“, jie yra švaresni, tačiau pavojingiausia, kad vietoje jų perkantys dažnai įsigyja neaiškios sudėties plagiatų.

Ar jau laikas skambinti pavojaus varpais ir vadinti daiktus tikraisiais vardais: steroidai – tai narkotikai, kuriuos reikia drausti! O galbūt šie stimuliatoriai netaps žudančiu ginklu, jeigu vartosime juos suderinę su specialistais? Apie tai kalbame su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų sporto medicinos ir reabilitacijos gydytoju Gediminu Tankevičiumi.

- Dauguma kultūristų neslepia vartojantys anabolikus, pasitaiko, kad kai kurie prisipažįsta vartojantys ir steroidus… Galbūt šie preparatai nėra visiškas blogis?

- Anabolikai nėra tas pats, kas anaboliniai steroidai. Anabolikai – tai medžiagos, kurios organizme skatina baltymų sintezę, gijimo procesus, didina raumenų masę. Yra daug sveikatai nekenksmingų anabolikų, tokių kaip baltymai, amino rūgštys, vitaminai, adaptogenai ir t. t.

Anaboliniai steroidai- tai anabolikai, kurie veikia per vyriško hormono testosterono receptorius. Jų anabolinis poveikis pats efektyviausias, bet dažnai – ir žalingiausias. Neretai žmonės painioja arba neteisingai vartoja šias sąvokas, ir tai įneša daug painiavos.

- Kada anaboliniai steroidai tampa pražūtingi, kokius išskirtumėte kaip labiausiai pavojingus?

- Kultūristai yra pamėgę ne tik anabolinius steroidus, bet ir kitas stipraus poveikio medžiagas – augimo hormoną, insuliną, moteriškų hormonų blokatorius ir t.t.

Anaboliniai steroidai yra vartojami kaip vaistai gydant sunkias mažakraujystės, kaulų išretėjimo, organizmo išsekimo, brendimo atsilikimo ir kitas būkles. Juos skiria gydytojai. O kultūristai arba sportuojantys mėgėjai jais piktnaudžiauja.

Anabolinių steroidų „išpūsti“ raumenys yra laikini – nutraukus šį hormoninį stimulą jie „išsileidžia“, o tai priverčia žmogų vis iš naujo kartoti jų kursą. Kuo tokių kursų daugiau ir ilgesnių – tuo didesnė nepageidaujamų reiškinių rizika.

Daugelis patyrusių kultūristų, norėdami išvengti anabolinių steroidų žalingo poveikio, vartoja kitus medikamentus. Kai kuriems suderinti pavyksta, kitiems – ne. Kiekvienas organizmas yra individualus, ir čia „trafaretinių“ schemų negali būti.

- Ar pradėjęs vartoti anabolinius steroidus žmogus gali bet kada liautis ir grįžti į normalų gyvenimą, ar šie hormonai vis dėlto padaro nepataisomą žalą sveikatai?

- Jeigu jau nusprendei baigti stimuliuotis steroidais, kurį laiką tektų susitaikyti su realybe: priklausomai nuo to, kiek laiko žmogus juos vartojo, nutraukus gali imti trūkti fizinių jėgų, subliūkšti raumenys, atsirasti irzlumas, neurastenija, pereinanti į psichozinę būseną, sutrikti miegas, dažną ima varginti prislėgta nuotaika, nemiga. Tokiu atveju padėti gali tik profesionali specialistų komanda, kuri, įvertinusi žmogaus sveikatos būklę, sudarytų subalansuotą individualų gydymo planą – tiek treniruočių, tiek mitybos, tiek poilsio. Įvertinus situaciją, steroidais piktnaudžiavęs žmogus kurį laiką turėtų vartoti organizmą atkuriančias medikamentines ir nemedikamentines priemones. Žodžiu, kaina grįžti į visavertį gyvenimą, tikrąją ta žodžio prasme, yra didelė.

- Ir vis dėlto kaip atsispirti siūlytojų vilionėms? Juk dažnas steroidinių preparatų reklamuotojas, nebūtinai iš gatvės, pavyzdžiui, internetinė specializuota spauda, apie žalingą steroidų poveikį diplomatiškai nutyli ir garsina tik gražiąsias puses…

- Kiekvienas turi turėti aiškią nuostatą: steroidams – ne. Tada ir nekils problemų. Tokią nuostatą dažnas turi narkotikams. Šios analogijos gana panašios. Galima sportuoti ir auginti raumenis natūraliai, taip kaip galima turėti gerą nuotaiką ar savijautą be svaigalų ir narkotikų.

- Kalbama, kad steroidų įmaišoma net į kai kuriuos papildus tam, kad poveikis būtų didesnis… Kaip nerizikuoti? Ar yra koks efektyvus receptas?

- Patikrintas ir sveikas būdas: teisingai sudaryta individuali treniruočių programa, individualiai subalansuotas mitybos planas, maisto papildai pagal individualų poreikį, optimalus treniruočių ir poilsio režimas, streso kontroliavimas, pozityvus mastymas ir t. t. Šios visos priemonės ypač svarbios elitiniams sportininkams, o sportuojantiems mėgėjams reikia koncentruotis į adekvatų krūvį, mitybą ir visavertį poilsį. Geriausia rezultatų siekti natūraliomis priemonėmis ir būtinai – nuosekliai: tada jie bus ilgalaikiai, sveikata gera, o pasitenkinimas didesnis.

Virgilijus Alekna
V. Alekna: steroidai – tai narkotikai, kuriuos reikia drausti

Nuomonę, kad anaboliniai steroidai turėtų būti prilyginti narkotikams, išsakė ir daugkartinis olimpinis čempionas, disko metikas Virgilijus Alekna:

,,Manau, kad reikia stiprinti anabolinių steroidų kontrolę. Ji šiuo metu mūsų šalyje – labai liberali. Neabejotinai reikia griežtesnio dėmesio, būtina kuo greičiau juos prilyginti narkotikams ir kontroliuoti srautus. Nėra paslaptis, kad siekdami greitų ir efektyvių rezultatų, steroidais piktnaudžiauja ir dalis profesionalių sportininkų. Atrodytų, kad tai- neįmanoma, dopingo kontrolė sportininką lydi 24 valandas per parą- dopingo kontrolės komisija sportininką gali iškviesti bet kada, tačiau kai kurie verčiau renkasi riziką ir lengvesnį kelią. Bet kuris sportas turėtų būti švarus. Sportininkų paaiškinimai, kad per daug padaugino kofeino turinčių papildų ar vartojau efedrino turintį nosies purškalą, neįtikina: atlikus dopingo kontrolę,tokie paaiškinimai tampa labai nerimti ir visuomet sukelia diskusijų audrą, o sportininkui atneša daug nemalonumų“, – kalbėjo Lietuvą garsinantis profesionalus sportininkas“.

Lietuvoje anaboliniai steroidai dar nėra draudžiami

Lietuvoje įregistruotas Tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės projektas bus svarstomas Seimo pavasario sesijoje. Jame numatyta steroidus prilyginti narkotinėms medžiagoms ir uždrausti jų prekybą.

Kai kuriose Skandinavijos šalyse anaboliniai steroidai yra visiškai draudžiami.