Štai keli buitiniai triukai, kaip kovoti su karščiu, kad jis mūsų neįveiktų, rašoma novate.ru..

1. Neturite oro kondicionieriaus? Neatidarinėkite langų!

Karštų orų periodu langus ir balkonų duris reikėtų atverti vakarais, kai atslūgsta kaitra. Tačiau ryte gyvenamosiose patalpose reikėtų uždaryti visus langus ir užtraukti užuolaidas, žaliuzes ar roletus, kad karštas oras nepatektų į vidų. Tai ypač galioja tiems langams, kurie žvelgia į pietus. Palikti atvertą langą galima tik tuo atveju, jeigu pro jį niekada nepatenka saulės spinduliai (pavyzdžiui, jeigu jūsų butas yra pirmame aukšte ir priešais jūsų langus auga medis, metantis nuolatinį šešėlį).

Tokį langą laikyti pravertą galite visą dieną. Kitus langus būtina uždaryti ir užtemdyti – priešingu atveju jūsų namuose bus dvigubai karščiau, negu gatvėje.

2. Prausdamiesi naudokite muilą ir kempinę, o ne dušo gelį

Jei lauke 35 laipsniai karščio, o namuose oro temperatūra siekia 30 laipsnių, veikiausiai susiduriate su tokia problema, kai nusiprausę po dušu iš karto vėl pradedate prakaituoti. Tai galima išspręsti. Duše naudokite muilą, o ne dušo gelį. Muilas kur kas geriau išvalo odos poras. Kempinę gerai ištrinkite muilu, kad gautumėte tirštas putas, ir tuomet prauskitės, kaip įprastai.

3. Gurkšnokite karštą žaliąją arbatą

Ar esate pastebėję, jog šiek tiek skurdesnių karšto klimato kraštų gyventojai dienos metu dėvi visą kūną dengiančius drabužius ir gurkšnoja... karštą arbatą? Karšta žalioji arbata, kaip ir bet kuris kitas karštas gėrimas, išplečia kraujagysles, sumažina arterinį spaudimą ir padeda suaktyvinti prakaito išsiskyrimą. Organizmas greitai atsivėsina ir jūsų kūnas daugiau neprakaituoja.

Tuo tarpu šalti gėrimai veikia visiškai priešingai. Šalti gėrimai atvėsina kūną iš vidaus, todėl organizmas įjungia gynybinį mechanizmą ir pradeda didinti kūno temperatūrą. Rezultatas – kraujagyslės susitraukia, pakyla kraujo spaudimas. Žmogus, išgėręs šaltų gėrimų, dar ilgą laiką gausiai prakaituoja, nes jo vidus yra atvėsęs, o įkaitęs kraujas cirkuliuoja po visą organizmą.

4. Skalbinius džiovinkite miegamajame

Ne visi namuose turi oro kondicionierių ir oro drėkintuvą. Tačiau namuose skalbiame visi. Ką tik išskalbti drabužiai gali tapti puikiu oro drėkintuvu. Džiovinkite skalbinius toje patalpoje, kurioje leidžiate daugiausia laiko ar miegate. Kambaryje džiūstantys skalbiniai ne tik skleis malonų skalbinių kondicionieriaus aromatą, bet ir kurį laiką drėkins orą, įnešdami ne karštos vasaros, bet gaivaus pavasario dvelksmą.

5. Šaltu vandeniu drėkinkite ausų spenelius ir alkūnes

Jei jūsų namuose ar darbovietėje nėra oro kondicionieriaus, tai praustuvas su šaltu vandeniu tikrai bus. Šaltą vandenį galite panaudoti puikiam triukui. Karštu oru daug kas šaltu vandeniu prausia veidą. Tačiau tai tinka ne visiems (ypač to nedarys moterys, naudojančios bent šiek tiek makiažo). Itin šaltu vandeniu geriau suvilgykite ausų spenelius. Dar viena vieta, kuri padės atsivėsinti, yra alkūnės. Taigi galite iš karto šaltu vandeniu sušlapinti tiek ausų spenelius, tiek alkūnes. O jei turite galimybę į prie ausies priglausti ledo kubelį, tai bus tiesiog idealus sprendimas karštu oru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)