Krūvį reikia didinti po truputį

Seminaro metu treneris V.Čiūta dalyvėms demonstravo pagrindinius, bazinius treniruočių pratimus. Kartu jis paaiškino, kaip juos atliekant dirba žmogaus kūnas. Pavyzdžiui, darydamas atsispaudimą jis atskleidė, kaip susitraukimo metu dirba raumenys.

„Jie turi dvi fazes: koncentrinę ir ekscentrinę. Kai rankas lenkiame prisispausdami prie žemės lėtai atleisdami raumenis, raumuo gauna didesnę apkrovą ekscentrinėje fazėje. Tokiu principu sportuojant gaunama didesnė nauda raumens stiprinimui, žmogus labiau pajaučia atlikimo techniką. Be to, sumažėja ir traumų tikimybė“, – kalbėjo jis.

V. Čiūtos teigimu, svarbiausia pradėjus sportuoti kūno per daug neužkrauti. „Kai kurie mano rodomi pratimai galėtų pasirodyti per lengvi, tačiau krūvį reikia rinktis atsakingai. Kuo drastiškesnių metodų imatės ir kuo greitesnio rezultato tikitės – tuo labiau savo sveikatą statote į pavojų“, – sakė sporto treneris.

Be to, jis siūlė klausytis savo kūno ir atkreipti dėmesį į jo pokyčius – kol jis pilnai nesutvirtėjo ir nėra stabilus, treneris patarė nesigriebti svorių, rašoma pranešime spaudai.

Tai, kas tinka visiems, netinka niekam

Vidmantas Čiūta teigė pastebėjęs, kad didelę dalis sportuojančių renkasi tą daryti savarankiškai – patys renkasi pratimus, kuriuos randa internete. Tačiau jis priminė, kad publikuojama informacija nėra universali ir jos negalima taikyti individualiai.

„Tai, kas tinka visiems, netinka niekam – juk mūsų visų kūnai yra labai skirtingi, vieni mūsų raumenys įsitempę, kiti pertempti, dar įvairios traumos, disbalansai... Prisiminkite ir tai, jog negalite patikrinti, ar informacija gauta iš patikimų šaltinių, profesionalų – kitaip gali būti daugiau žalos nei naudos“, – perspėjo jis.

Sporto treneris perspėjo ir apie kitas grėsmes, kurios gali kilti sportuojant neatsakingai – pasekmių iš pradžių galite net nepajusti.

„Netinkamas fizinis krūvis, netaisyklingai atliekami pratimai gali atnešti ne tik ūmines traumas, bet ir lėtines. Sportuojant be tinkamų žinių galima pakenkti sąnariams, stuburui. Išimtinais atvejais – net nervų sistemai ar širdies raumeniui“, – apie grėsmes kalbėjo V. Čiūta.

Kaip teigė specialistas, yra manančių, kad pratimus galima patiems išmokti atlikti techniškai, juos pritaikyti sau, o fizinį krūvį pasirinkti tinkamai. Tačiau, pasak jo, net daug metų sportu užsiimantys profesionalai turi asmeninius trenerius, kurie padeda tikslingai siekti rezultatų bei išvengti traumų.

Treniruokliai ir dideli svoriai – tik išmokus sportuoti taisyklingai

Tiesa, norintys užsiimti sveika gyvensena tą gali daryti ir be trenerio priežiūros. Treneris išskyrė kelias veiklas, kuriomis žmonės gali drąsiai užsiimti ir gyventi sveikiau – intensyvus vaikščiojimas gryname ore ar važinėjamasis dviračiu.

Vis dėlto, norintys pradėti sportuoti salėje, ypač su treniruokliais ir didesniais svoriais, pirmiausia turėtų pasitikrinti sveikatą pas gydytoją, o tada pasirodyti profesionalui – treneriui.

„Jis atliks testavimą ir sudarys tinkamą treniruočių programą, su kuria supažindins treniruotėse, parodys, kaip reikia atlikti pratimus ir užtikrins, kad jūs viską darote teisingai. Tik taisyklingai sportuoti išmokęs žmogus gali pradėti tą daryti savarankiškai“, – aiškino treneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)