Kodėl taip įvyksta? Atsakymas paprastas: žmonės, siekdami atgauti formą per trumpą laiką, ima sportuoti su užsidegimu, tačiau labai dažnai pasirenka netinkamą sporto rūšį, intensyvias ir alinančias treniruotes ir po kelių užsiėmimų nusivilia rezultatu. Negana to, nuo per didelio fizinio krūvio gali prasidėti sveikatos problemos, todėl sportas būna užmirštamas ilgam laikui, rašoma pranešime spaudai.

Kaip pasirinkti tinkamą sportą ir nepakenkti sau

Nusprendus sportuoti labai sunku išsirinkti iš daugybės sporto rūšių tinkamą sau, tuo labiau, kad labai dažnai netinkamai pasirinkta treniruotė išgąsdina, o ir pirmas apsilankymas sporto salėje būna pilnas streso. Norint greitų rezultatų, renkamasi pažengusiems skirtas treniruotes, kurių fizinį krūvį yra sunku atlaikyti pirmą kartą į sporto salę atėjusiam žmogui. Kaip viso to išvengti?

Pasak baseino „Olimpinė pradžia“ trenerės Ingos Tumėnaitės, labai svarbu išsirinkti tokią sporto rūšį, kuri žmogui tiktų, patiktų ir kuria užsiimti būtų smagu. Specialistė nurodo ir dar vieną svarbų dalyką – pasirinktas sportas neturi kenkti sveikatai. Viena iš tokių sporto rūšių, kuri tinka beveik kiekvienam, yra plaukimas.

Plaukimo privalumai

Trenerė pasakoja, jog jau seniai įrodyta, kad plaukimas yra viena iš sveikiausių sporto šakų: judant vandenyje yra mažiau apkraunami sąnariai ir teigiamai veikiama širdis. Be to, vandens temperatūra ir spaudimas pagreitina medžiagų apykaitą. Plaukimo treniruotės nereikalauja jokio išankstinio fizinio pasirengimo, reikia turėti tik norą išmokti plaukti, todėl jos yra tinkamos įvairaus amžiaus bei sveikatos žmonėms. Lietuvos baseinai siūlo įvairias plaukimo treniruotes, į kurias gali ateiti ir jau mokantys plaukti, ir tik svajojantys to išmokti. Deja, tokių paslaugų paklausa viršija pasiūlą ir norintiems tenka ilgokai palaukti, kol atsilaisvins vieta. Be to, norint išmokti plaukti, reikia apsišarvuoti kantrybe ir įdėti daug pastangų, o mums labai norisi greitų rezultatų ir dažnas ieško tokios sporto šakos, kuri padėtų greitai padailinti kūno linijas bei nereikalautų didelių pastangų. Kur atrasti tokį sportą? Tokiu atveju specialistė rekomenduoja rinktis vandens aerobiką.

Kuo ypatingos vandens aerobikos treniruotės

Vandens aerobika

Anot baseino trenerės I. Tumėnaitės, ši sporto rūšis tinka visiems, ja gali užsiimti net besilaukiančios moterys. Labai tinkamos šios treniruotės ir norint greitai atsikratyti nereikalingų kilogramų, nes vieno užsiėmimo metu sudeginama vidutiniškai apie 600 kalorijų. Be to, pratimų metu yra masažuojami kūno jungiamieji audiniai ir mažinamas celiulitas. Yra įrodyta, kad mankštos vandenyje metu kūno raumenys bei sąnariai mažiau apkraunami, galima atlikti daugiau įvairių pratimų bei išjudinti daugiau raumenų, fizinį krūvį patiria visas kūnas, sunaudojama net 80% daugiau energijos, nei mankštinantis sporto salėje. Dar vienas privalumas – treniruotės metu nejaučiamas aktyvus prakaitavimas ir jo kvapas, baseino vanduo atlieka papildomą raumenų masažą bei sumažina stuburo įtampą.

Kaip pasiruošti pirmajai treniruotei

Trenerė rekomenduoja ateiti į pirmąją treniruotę gerai nusiteikus ir turėti visus įprastus plaukimo reikmenis: maudymosi kostiumėlį, rankšluostį, kepuraitę, šlepetes bei higienos reikmenis. Visą treniruotės metu reikalingą sporto inventorių suteiks baseinas. Nemokančius plaukti, bijančius vandens ir dėl to abejojančius, ar galės lankyti, trenerė nuramina, kad norint lankyti vandens aerobikos treniruotes, nereikia mokėti plaukti, visi pratimai atliekami stovint vandenyje bei trenerei prižiūrint. Po treniruotės rekomenduojama gerti daugiau vandens. Trenerė įsitikinusi, kad užsiimti vandens aerobika gali kiekvienas, tačiau turint sveikatos sutrikimų rekomenduoja būtinai pasitarti su šeimos gydytoju.

Vandens aerobika

Išnaudokime tai, kas yra nemokama

Taip pat yra svarbu nepamiršti, jog norint pradėti sportuoti, nereikia nei brangios aprangos, nei inventoriaus, reikia turėti tik norą sportuoti, troškimą atrasti mėgstamą sportinę veiklą ir pasiryžimą nesustoti pusiaukelėje. I. Tumėnaitė ragina apsižvalgyti aplink ir išnaudoti Vilniuje esančius parkus, kuriuose galima maloniai pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru, minti dviratį, žaisti futbolą ar krepšinį miesto sporto aikštelėse, maudytis vandens telkiniuose. Anot jos, svarbu, kad sportas taptų mūsų gyvenimo dalimi, nes jis sutvirtina mūsų kūną, gerina savijautą, stiprina sveikatą bei padaro mūsų gyvenimą kokybiškesniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)