Visuomenės sveikatos specialistė dietologė Vaida Skurdenytė

Žarnyno valymas

Žarnyno valymas – bene populiariausias, daugiausiai aptarinėjamas ir dažniausiai siūlomas organizmo valymo būdas. Šiuolaikinėje visuomenėje tai itin svarbu, nes dauguma žmonių mažai juda, valgo apdorotą maistą, kurio žema maistinė vertė, mažai maistinių skaidulų, daug sintetinių maisto priedų. Tuomet sutrinka virškinamojo trakto veikla, užkietėja viduriai.

Valant žarnyną pašalinami užsistovėję maisto likučiai, nereikalingų medžiagų sankaupos. Tačiau tai tik laikinas problemos sprendimas. Jeigu nebus keičiamas gyvenimo būdas, problemos vėl kartosis. Be to, valant žarnyną suardoma natūrali mikroflora, gali išsivystyti disbakteriozė.

Dieta

Dieta – dar vienas populiarus organizmo valymo būdas. Dažniausiai taikoma monodieta, kai vartojamas vienas produktas, pavyzdžiui, grikiai, kopūstai, varškė ir pan., arba jie paeiliui kaitaliojami. Laikantis tokių dietų gaunama mažiau kalorijų nei įprastai.

Organizmas netenka ne vien susikaupusių nereikalingų medžiagų, bet ir papildomų kilogramų. Tačiau tokiu atveju su maistu negaunama visų reikalingų medžiagų. Be to, po dietos suvalgoma daugiau ir nekokybiško maisto. Todėl visuomet geriau nuolatos maitintis saikingai ir sveikai, nei kartais pasilaikyti dietos.

Pirtis

Pirtis – pakankamai dažna organizmo valymo priemonė. Su prakaitu iš organizmo pašalinamos nereikalingos medžiagos ir toksinai.

Reguliarus lankymasis pirtyje gali būti naudingas sveikatai. Tačiau reikėtų nepamišti, kad gausiai prakaituojant taip pat netenkama skysčių ir elektrolitų, todėl būtina pakankamai gerti, geriausiai – didesnės mineralizacijos mineralinio vandens. Pirtyje neturėtų kaitintis širdies ligoniams, kenčiantiems nuo venų varikozės, taip pat – nėščioms moterims.

Natūraliosios medicinos gydytoja, dietologė Jelena Tulčina

Hidrokolonterapija

Viena pažangiausių organizmo valymo procedūrų – hidrokolonterapija, kuri atliekama daugelio šalių gydymo įstaigose. Daugiau nei 15 metų ši procedūra atliekama Lietuvoje. Per procedūrą lanksčia žarnele, įstatyta į išeinamąją angą, į žarnyną teka šiltas ir švarus vanduo.

Moderni, sertifikuota įranga leidžia kontroliuoti vandens temperatūrą ir slėgį, kuris dvidešimt kartų mažesnis nei valant žarnyną paprasta klizma. Vandens filtrai, ultravioletinių spindulių dezinfekavimo lempos užtikrina procedūros saugumą, o vienkartinių vamzdelių ir antgalių naudojimas – higieną. Dėl šių savybių žarnyno valymo procedūra yra naujausia ir saugiausia valymo priemonė.

Į laisvinančius preparatus organizmas reaguoja kaip į dirgiklius, nes jie sudirgina žarnos sieneles, pagreitina motoriką, pašalina daug skysčių kartu su naudingomis mineralinėmis medžiagomis. Nuolat naudojant laisvinančius preparatus organizmas prie jų pripranta ir vaistai nustoja veikti.

Naudojamas ir toks organizmo valymo būdas, kada išgeriama didelės koncentracijos cheminės medžiagos, kuri sudirgina žarnyną ir sukelia viduriavimą. Organizmo valymas sifoninės klizmos metodu veikia kaip įprasta klizma, bet dideliu slėgiu į žarnyną tekantis mineralinis vanduo sukelia diskomfortą. Įprastos klizmos išvalo tik trečdalį žarnyno dalies, be to, slėgis yra 20 kartų didesnis negu žarnyną valant hidrokolonterapijos būdu.

Per hidrokolonterapijos procedūrą, kai žarna prisipildo, nešvarumai išvalomi iš viso storojo žarnyno. Taip kartu su vandeniu pasišalina išmatos, gleivės, nesuvirškintas maistas, išmatų akmenys, parazitai, grybeliai, pelėsiai, jų sporos ir kt. Išvalius toksinus normalizuojasi virškinamojo trakto funkcijos, švarioje terpėje pradeda savaime daugintis gerosios bakterijos, kurios pradeda sintetinti vitaminus ir pasisavinti mineralus.

Žarnyno valymo nauda

Per gydymo kursą nukrenta nuo 2 iki 5 kg, greičiau atsinaujina žarnyno ląstelės, geriau pasisavinamos maistinės medžiagos, normalizuojasi medžiagų apykaita, skaistėja oda. Veninis kraujas lengviau nuteka iš apatinės kūno dalies, o tai svarbu gydant celiulitą, hemorojų. Sumažėja apetitas, stuburo ir sąnarių apkrova, pagerėja audinių mityba, stimuliuojama žarnyno veikla.

Žarnyno valymas padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir pūtimo, detoksikuoja organizmą, didina jo atsparumą kovojant su sunkiomis ligomis.

Profilaktiškai valyti žarnyną patartina du kartus per metus. Per žarnyno valymą ir po jo rekomenduojama sveikai maitintis.