Žinoma, daug ką nulemia mūsų genai, tačiau, pasak Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologės Ugnės Želvytės, teisinga mityba ir odos priežiūra gali padėti išsaugoti jaunystę kuo ilgiau.

Su kosmetologe kalbamės apie tai, kaip teisingai prižiūrėti odą ir į ką atkreipti dėmesį renkantis tinkamą kosmetiką.

Kada oda pradeda senti?

– Senėjimo procesai dažniausiai pradeda ryškėti nuo 25 m. Jungiamieji audiniai plonėja, kolageno ir elastino skaidulos pradeda irti, ima mažėti hialurono rūgšties, lėtėja ląstelių atsinaujinimo procesai. Tai sukelia audinių suglebimą, kuris lemia odos raukšlių ir klosčių atsiradimą.

Vienos moterys, kaip sakoma, sensta gražiai, ilgai išlieka jaunatviškos, o kitoms raukšlės atsiranda anksti. Nuo ko tai priklauso?

– Galėčiau įvardyti dvi pagrindines odos senėjimo priežastis: tiesiogiai su genetika susijęs odos tipas ir gyvenimo būdas. Sausos, plonos odos savininkės, deja, greičiau pradeda pastebėti pirmas raukšleles aplink akis, lūpas ir kaklo srityje. Taip yra todėl, kad sausa oda byloja apie mažėjantį natūralios hialurono rūgšties kiekį odoje, kolageno ir elastino sintezės silpnėjimą. Oda praranda elastingumą, atsiranda pirmos raukšlės.

Kita dažna ankstyvo senėjimo priežastis – gyvenimo būdas. Nuolatinis darbas prie kompiuterio, miego ritmo sutrikimai, UV spinduliai, patiriamas stresas – visa tai atsispindi mūsų odoje.

Kaip apsaugoti odą nuo senėjimo? Ką valgyti, kokias kosmetikos priemones rinktis?

– Kad oda būtų graži, reikia laikytis pagrindinių sveikos gyvensenos principų: valgyti daug daržovių, gerti užtektinai vandens, gerai išsimiegoti, būti daugiau gryname ore, nerūkyti, sportuoti, lankytis pas kvalifikuotą kosmetologą, kuris atliks įvairias specialiai parinktas kosmetologines procedūras, masažus ir parinks kosmetikos priemones, tinkamas naudoti namie.

Geri odos priežiūros įpročiai taip pat padeda atsiskleisti odos grožiui, leidžia ilgiau išlikti jauniems. Veido odos priežiūra susideda iš odos valymo, drėkinimo-maitinimo, apsaugos ir stiprinimo. Odos priežiūra priklauso nuo odos tipo ir būklės.

Pagrindinis odos priežiūros reikalavimas – švara. Nakčiai būtinai nuvalykite makiažą ir sudrėkinkite odą. Turinčioms normalią ir sausą odą priežiūra panaši, tik sausa oda dažniausiai būna ir jautri, tad patartina vengti galinčių alergizuoti priemonių. Pakanka du kartus per dieną nuprausti ar nuvalyti tonizuojančiais losjonais be alkoholio, rytais patepti drėkinamuoju kremu, o žiemą – riebiu kremu, vakarais tinka maitinantys kremai, vieną kartą per savaitę patartina naudoti kaukes.

Odos šveitimo poreikis atsiranda pradėjus ryškėti senėjimo požymiams, norint suaktyvinti odos regeneraciją. Turinčioms mišrią ir riebią odą, šalia prausimo ir valymo labai tinka odos šveitimas vieną ar du kartus per savaitę namų sąlygomis, naudinga ir profesionalaus šveitimo rūgštimis kosmetikos kabinete kursas tamsiuoju metų laiku.

Kremai, kaukės ir dekoratyvinės priemonės turi būti nekemšančio (nekomedogeninio) poveikio. Svarbu žinoti, kad paakių ir kaklo odą reikia prižiūrėti kaip sausą.

Ar veiksminga odos senėjimą lėtinanti kosmetika? Kaip teisingai pasirinkti?

– Odos būklė vyresniame amžiuje yra įpročių ir priežiūros rezultatas. Pastebimas odos išplonėjimas, stangrumo praradimas, pradiniai senatviniai veido kaulinės dalies pasikeitimai ir riebalų kiekio sumažėjimas, dėl ko išryškėja sukritę, užaštrėję veido bruožai. Atsiranda veido pigmentacijos netolygumai, gilios raukšlės. Oda sausa, šerpetojanti.

Į odos senėjimą lėtinančių kremų sudėtį turi įeiti drėkinamosios (hialurono rūgštis, jūrinis kolagenas, alijošius ir kt.), maitinamosios (omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys, keramidai ir kt.), odos atsinaujinimą skatinančios (priemonės su vaisių rūgštimis, retinoidais, peptidais ir kt.) ir nuo aplinkos poveikio apsaugančios (kosmetinės priemonės su vitaminais C, A, E, K, kofermentu Q10 ir kt.) medžiagos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)