„Sugedęs dantis – lyg tiksinti bomba. Kaip tyčia dažnai taip nutinka, kad ji „sprogsta“ stipriu skausmu ar ištinusiu žandu pačiu netikėčiausiu ir netinkamiausiu metu“, – atsiųstame pranešime spaudai pastebi Vilniaus Minties odontologijos klinikos veido ir žandikaulių chirurgas Justas Šatkauskas.

Jis įspėja, kad uždegimai ypač aplink protinius dantis būna ūmūs, staigūs ir labai nemalonūs. Gali pakilti net temperatūra, ištinti žandas, sunku net išsižioti. Dažnai uždegimai paūmėja šiltuoju metų laiku.

„Planinis danties šalinimas – geriau nei ekstrinis. Uždegimo metu šalinant dantį, viskas problematiškiau: labiau skauda, sunkiau gyja, didesnė komplikacijų tikimybė. Jei gydytojas jums siūlo dantį šalinti, reikėtų juo pasitikėti ir nedelsti“, – pataria J. Šatkauskas.

Įmanoma išrauti dantį be skausmo

Kai žmogus nuolat skundžiasi, kad jam maudžia dantį, jis tapo paslankus, matomas gilus kariesas, rekomenduojama atlikti rentgeno nuotrauką. Jei pastebimi kauliniai pažeidimai tarp šaknų ar lūžimai, stiprus uždegimas, didžiuliai židiniai, infekcija ar danties audiniai pažeisti taip, kad jis netinkamas restauracijai, tai nėra kitos išeities kaip danties šalinimas.

Dažnam kyla klausimas, ar įmanoma dantį išrauti be skausmo?

„Iš principo, galima pašalinti dantį be didelio skausmo. Tačiau sakyti, kad jūs nieko nejausite būtų melaginga. Kiekvienam mūsų yra įkandęs uodas, bet dėl to juk mes netapome ligoniais. Kaip ir eidami duoti kraujo ar skiepytis puikiai suprantame, kad bus tas trumpas bakstelėjimas. Gerai nuskausminus, žmogus aštrių, duriančių, pjaunančių skausmų neturėtų jausti. Rovimo metu gali jausti tik bukus pojūčius – tempimą, spaudimą ar traukimą“, – aiškina daugiau nei dešimtmetį veido ir žandikaulių chirurgu dirbantis J. Šatkauskas.

Justas Šatkauskas

Specialistas atkreipia dėmesį į tai, kad dantį rauti reikia itin atsargiai, kuo mažiau traumuojant aplinkinius audinius, nes jie bus svarbūs ateity planuojant implantaciją. Dantį pašalinus atraumatiškai ir sugijus kaului, po 3 mėnesių turime palankią situaciją dantų implantacijai.

Kiek laiko trunka danties rovimas? Chirurgas teigia, kad tai labai individualu, priklauso nuo kiekvieno žmogaus dantų būklės. Vienam galima dantį pašalinti ir per 5 minutes, kitam prireiks 30 minučių ar valandos. Žinoma, tam tikrais atvejais danties šalinimas gali užtrukti ir ilgiau, pavyzdžiui, neišdygusiam protiniam dančiui atliekamas operacinis rovimas.

Jokių karštų vonių ir aktyvaus sporto

Pirmos dienos po danties pašalinimo rekomendacijos: 30 minučių palaikyti sukandus tvarstį, apie 1–2 valandas nieko nevalgyti ir negerti. Paskui rekomenduojamas šiltas, švelnus, nedirginantis gleivinės maistas ir negazuoti gėrimai, kad negraužtų žaizdos. Ta pačią dieną patariama neskalauti burnos, nes galima pašalinti krešulį ir sukelti kraujavimą. Tą dieną rekomenduojama dantis valyti be pastos.

Artimiausias 3–4 dienas po danties rovimo patariama nekramtyti maisto ta puse, kurioje buvo dantis, vengti karštų vonių, saunų, aktyvaus sporto, varžybų, sportinių pasirodymų ar talkų sode. Vengti sunkių krūvių, nes fizinio krūvio metu gali pakilti kraujospūdis ir pradėti kraujuoti iš rovimo vietos. Tuomet žmogus išsigąsta, supanikuoja.

Po 3 mėnesių – implantacija

„Po danties rovimo rekomenduojame po 3 mėnesių atvykti į konsultaciją, įvertinti implantacijos galimybę, susidaryti planą. Tai pats palankiausias laikas atlikti dantų implantaciją. Jei ateina žmogus po kelių metų, tai pats negali patikėti, kad taip greit įvyko reikšmingi kaulo pokyčiai – kaulas praranda aukštį ar plotį, todėl jį tenka priauginti, danties atkūrimas tampa sudėtingesnis ir brangesnis“, – įspėja veido ir žandikaulių chirurgas.

Gydytojas pasakoja, kad yra galimybių įsukti implantą ir tą pačią dieną po danties rovimo. Tačiau situaciją kiekvienam pacientui reikia įvertinti individualiai.

„Svarbiausia – pasitikėti gydytoju ir jo sprendimais. Jei reikia šalinti dantį – ryžkitės kuo greičiau, neatidėliokite. Tuomet ir komplikacijų tikimybė mažesnė, gijimas greitesnis ir implantaciją galima greičiau ir pigiau atlikti. Juk graži šypsena – džiaugsmas ne tik pacientui, bet puikūs rezultatai paglosto ir gydytojų širdis“, – drąsina J. Šatkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)