Vasara – tikras sportininkų ir aktyvų laisvalaikį mėgstančių rojus. Šiltuoju metų sezonu galima užsiimti ir išskirtinai lauko veiklomis, pavyzdžiui, vandens sportu, ir kitais į atviras erdves persikėlusiais užsiėmimais. Kiekvienai sporto šakai neabejotinai reikia skirtingų įgūdžių, tačiau visoms veikloms labai svarbi rega: rezultatus gali nulemti laiku pastebėta kliūtis, geresnė raiška ir greitesnė reakcija.

Vis tik įprasti saulės akiniai to neužtikrina ir negarantuoja maksimalios apsaugos sportuojant. Optikos salonų tinklo „Fielmann“ specialistai atsiųstame pranešime spaudai tikina, kad aktyvaus sporto entuziastai turėtų rinktis išskirtinai sportininkams skirtus saulės akinius. Specifinės tokių akinių savybės aktyvias veiklas tik dar labiau praturtina, leidžia pasiekti geresnių rezultatų ir mėgautis procesu, tad pasirūpinti savo mėgstama sporto veikla turi kiekvienas.

„Be to, sportuojant tiek akims, tiek akiniams kyla nemažai įvairių grėsmių, tačiau modernios šiuolaikinės technologijos sumažina riziką iki minimumo ir suteikia išskirtinių matymo galimybių“, – sako optikos specialistė Greta Žilinskytė ir įvardija, kokių saulės akinių turėtų ieškoti konkrečių sporto šakų profesionalai ir mėgėjai.

Ką turėtų žinoti vandens sporto entuziastai?

Akiniai aktyviam laisvalaikiui

Vandens sporto mėgėjai gali rinktis iš aibės skirtingų veiklų, tačiau užsiimant jomis susiduriama su panašiomis kliūtimis ir grėsmėmis: akinančiais vandens atspindžiais, galimybe akinius pamesti ar paskandinti. Kad taip nenutiktų, vertėtų atkreipti dėmesį į kelis kriterijus. Pirmiausia, vandens sporto entuziastų akiniai turėtų stipriai apjuosti galvą ir neskęsti.

„Intensyviai sportuojant pamesti akinius galima labai lengvai. Kad nepamestumėte brangios ir mėgstamos akinių poros, reikėtų rinktis tokius, kurie stipriai priglunda prie veido, o galvą apjuosia guma. Vertėtų pasirūpinti ir specialia neskęstančia virvele, kuri, akiniams įkritus į vandenį, pasitarnautų kaip plūdė. Tiesa, yra ir iš neskęstančios medžiagos pagamintų akinių, tačiau jų pasirinkimas nėra platus. Jei nežinote, ką pasirinkti, pasikonsultuokite su optikos specialistais – jie kiekvienam padės išsirinkti sportui tinkamus akinius“, – sako G. Žilinskytė.

Dar daugiau komforto suteiktų specialūs akinių lęšiai. JAV kompanija „Oakley“ gamyboje pritaikė modernią „Prizm“ technologiją ir sukūrė akinių lęšius, kurie ne tik užtikrina vaizdo aštrumą, kontrastą, labiau apsaugo akis nuo žalingų UV spindulių, bet ir atlieka konkrečiai sporto šakai naudingas funkcijas. Pavyzdžiui, vandens sporto profesionalų akinių lęšiai šalina vandens atspindžius, o žvejams skirti lęšiai leidžia geriau įžiūrėti žuvis.

Ką rinktis užsiimant kitomis sporto šakomis?

Visai kitokios dviratininkų akinių lęšių funkcijos – jos leidžia geriau matyti kelią, paryškina visas įdubas, iškilimus, tad galite važiuoti užtikrinčiau. Bėgikams ir žygių mėgėjams pritaikyti akiniai gerina kraštovaizdžio detalių – akmens, smėlio, žvyro – matomumą.

Akiniai aktyviam laisvalaikiui

Tuo tarpu golfo žaidėjams skirti lęšiai padidina matymo kontrastą ir išryškina žolės faktūrą. Lauko tenisu, badmintonu ar beisbolu užsiiminėjantys žmonės taip pat turi iš ko rinktis – lauko veikloms pritaikyti lęšiai leidžia tiksliai sekti kamuoliuko kelią ant žemės, ore ir žolėje.

Rūpi kiekvienas: patarimai visiems sportininkams

Akiniai aktyviam laisvalaikiui

Kelios akinių savybės naudingos visiems sportininkams, nepriklausomai nuo jų veiklos. Pirmiausia, drėgmę ir nešvarumus atstumianti hidrofobinė danga leidžia raiškiai matyti net ir sudėtingomis aplinkos sąlygomis. Ji atspari pirštų antspaudams, riebalų ir skysčių likučiams ir net dulkių bei žiedadulkių nešvarumams.

Elastingi, iš gumuoto plastiko gaminami akinių rėmeliai užtikrina, jog akiniai nenuslystų, kad ir kaip intensyviai sportuojate. Išskirtinės „Unobtainium“ gumos savybės užtikrina, kad dėl vandens ar prakaito poveikio akiniai nekrenta, o dar geriau priglunda.

Toks plastikas apsaugo ir nuo galimų traumų. Nukritęs ar su kliūtimi susidūręs gumuotas rėmelis nelūžta ir nesužeidžia veido, o speciali lęšių medžiaga traumų riziką sumažina iki minimumo.

„Sportininkų akinių lęšiai gaminami iš specialios polikarbonato medžiagos. Ji tokia stipri ir tvirta, kad lęšis nesudužtų net daužomas plaktuku, tiesiog įlinktų, tad galite būti ramūs – akys liks apsaugotos bet kokių incidentų metu ar susidūrus su kliūtimi“, – tikina G. Žilinskytė ir priduria, kad siekiant geresnės apsaugos, iš polikarbonato gaminami ir vaikų akiniai.

Reikia korekcinių akinių? Dvi išeitys

Akiniai aktyviam laisvalaikiui

Tuo atveju, jei sportuojant jums reikalingi ir korekciniai akiniai, optikos „Fielmann“ specialistai siūlo du variantas.

„Sportininkams skirtus akinius galima pagaminti su reikiama regos korekcija – dioptrijomis, tačiau mums labai rūpi kiekvienas klientas, tad mes, kaip profesionalai, rekomenduojame derinti kontaktinius lęšius ir kokybiškus, specializuotus saulės akinius. Sportininkų saulės akiniai su dioptrijomis ne visuomet pasižymi reikalingu ryškumu, gali sumažėti matymo laukas, o taip pat ir netenkama kitų specifinių akinių savybių“, – sako „Fielmann“ optometrijos vadovė Reda Pincevičienė.

Jei kontaktinių lęšių nenorite nešioti kasdien, išeitis taip pat yra. Tai – vienadieniai lęšiai, kuriuos galima naudoti tik sportuojant, t.y. jų nereikia laikyti specialiame skystyje, o pasportavus tiesiog išmesti.

„Vis dėlto lęšių, kaip ir akinių, nederėtų rinktis patiems. Užsukite į optiką, nes tik specialistai, įvertinę bendrą akių būklę, gali parinkti tinkamiausią kontaktinių lęšių rūšį, dydį, apmokyti juos įsidėti, išsiimti ir prižiūrėti. Netinkami lęšiai gali dirginti akis ir sukelti kitų komplikacijų“, – tikina R. Pincevičienė.

Akys yra vienas iš svarbiausių žmogaus organų, todėl rūpintis jomis reiktų labai atsakingai. Turint bet kokių klausimų – tiek dėl konkrečiai sporto šakai skirtų saulės akinių, tiek dėl su dioptrijomis pagamintų akinių ar kontaktinių lęšių pasirinkimo – „Fielmann“ specialistai visuomet yra pasiruošę į juos atsakyti bei patarti atsižvelgiant į kiekvieno poreikius ar lūkesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją