Rūpinkitės, ką valgote

Daugelis biuruose dirbančių darbuotojų pripažįsta, kad dirbdami susiduria su snauduliu ar vangumu. Tačiau užuot darę pertraukėles ar mankštinęsi, jie griebiasi įprastesnių, tačiau ne tokių sveikų priemonių, pavyzdžiui, kavos.

Pasak dietologės Kristinos Jasmontienės, maitinantis nereguliariai organizmui sunku išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. Jam sumažėjus, mums trūksta energijos, svaigsta galva, apima snaudulys.

„Susigundžius saldžiu maistu, organizme išsiskiria insulino, labai greitai sumažinančio gliukozės kiekį kraujyje, tad vėl jaučiamės alkani, mieguisti. Todėl svarbu laikytis mitybos režimo – valgyti mažesnėmis porcijomis, išlaikant vienodus intervalus, geriausia – keturis penkis kartus per dieną, įskaitant užkandžius tarp trijų pagrindinių valgymų. Beje, tinkamai parinkti užkandžiai padeda palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje – taigi, ir išlaikyti gerą savijautą bei darbingumą“, – sako specialistė, užkandžiams rekomenduojanti rinktis šviežius ir džiovintus vaisius, riešutus, sėklas ar pieno produktus.

Mankštinkitės

Mankšta biure? Tikrai taip! Tiesa paprasta: kuo mažiau judi, tuo mažiau ir nori judėti, o judėjimas – itin svarbus gerai savijautai. „Mankšta – būtina, jei norite jaustis žvalūs ir energingi visą dieną. Sėdimas darbas, mažas aktyvumas sukelia daug bėdų – akių, kaklo, nugaros skausmus, migreną. Mažai judant, pradeda trūkti energijos, natūralu, kad darosi sunku dirbti. O juk pakanka vos kelių paprastų pratimų kasdien, ir rezultatą netruksite pastebėti“, – teigia asmeninis treneris Bronius Burneika.

Suaktyvinti kraujotaką ir kovoti su užklupusiu snauduliu galima net neatsitraukus nuo darbo stalo. Pavyzdžiui, pasirąžyti, rankomis pasimasažuoti sprandą, smilkinius, ištiesti kojas prieš save ir atlenkti kojų pirštus.

Be to, darbingumą ir gerą savijautą darbe padeda išlaikyti ir nedidelės pertraukėlės. Jų metu patariama pasivaikščioti, išgerti vandens – kelioms minutėms atsitraukti nuo darbo stalo. Pailsėti patariama kas 1,5–2 val. bent po penkias minutes.

Nepersistenkite

Didelės svarbos darbo našumui ir kokybei taip pat turi psichologinė atmosfera darbe bei asmeninis požiūris į darbą. Kišti koją čia gali ne tik stresas, bet ir pernelyg aukštai sau iškelta kartelė. „Jeigu daug dirbate, reikalaujate iš savęs maksimalaus rezultato, tačiau galiausiai jaučiatės pervargęs, o darbo rezultatai nedžiugina, visų pirma, vertėtų pakeisti ne darbą, bet požiūrį. Reikia pažadinti savyje vidinį vaiką – žaidžiantį, smalsų, norintį atrasti ir išbandyti. Žaiskite darbu“, – pataria psichologas Marius Daugelavičius.

Ryžkitės pokyčiams

Šios paprastos tiesos gali iš esmės pakeisti kiekvieno darbuotojo gyvenimą. Juolab kad mankšta bei rūpinimasis sveika mityba – ne „užklasinė veikla“, ne prabanga ir ne įnoris, o būtinybė. Be to, darbe „sveiką“ ritmą kartais net lengviau sukurti, nei savaitgaliais ar atostogų metu.

Pasiryžti pokyčiams gali padėti ir specialios programos, skirtos biurų darbuotojams. Pavyzdžiui, skatinant visuomenę rūpintis sveika gyvensena darbe, parengta nemokama „1GO sėkmės biuro“ programa, kurią gali parsisiųsti visi, besidomintys sveika gyvensena ir jos poveikiu darbingumui. Programa parengta, bendradarbiaujant su treneriu B. Burneika, dietologe K. Jasmontiene ir psichologu M. Daugelavičiumi.

Išbandyti šią programą jau ėmėsi kelios šalies įmonės. Viena iš jų – „ZET technologijos“. Programuotojai iki vasaros eksperimentuos, seks programos nurodymais ir stebės pokyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)