Nustatyta, kad šampūnas kiekvieną dieną daugeliui mūsų gali sukelti rimtų problemų su plaukais: sausumas, lūžinėjimas, nepaklusnumas. Dar sunkiau atsakyti į kitą natūraliai iškylantį klausimą: jei ne kasdien, tai kaip dažnai tuomet plauti plaukus? Į tai sutiko atsakyti geriausi plaukų stilistai ir dermatologai. Pasak jų, viskas priklauso nuo plaukų tekstūros ir galvos odos būklės.

Kodėl nederėtų plaukų plauti kasdien

Galvos oda išskiria riebalus, kurie slenka plaukais žemyn, taip užfiksuodami jų drėgmę. Plovimas su šampūnu pernelyg dažnai išplauna riebalus dar prieš jiems pasiekiant plaukus, dėl ko plaukai išsausėja. „Kai plaukai pernelyg išsausėja, jie pradeda lūžinėti“, – įspėja Michelle Henry iš Lazerių ir odos chirurgijos centro Niujorke.

Kaip dažnai plauti plaukus, priklausomai nuo jų tekstūros

Garsenybių plaukų stilistas Vernonas Francois teigia, kad atsakymas priklauso nuo plaukų tekstūros ir gyvenimo būdo. „Kiekvieno plaukai unikalūs, – teigia jis. – Jeigu reguliariai einate į sporto salę, tai turės įtakos jų plovimo dažnumui. Išbandykite kelis skirtingus variantus ir rinkitės tai, kas geriausiai tinka jūsų plaukams ir gyvenimo būdui.“

Ne mažiau svarbi ir plaukų tekstūra. Kuo labiau garbanojasi plaukai, tuo sunkiau galvos odos išskirtiems riebalams nukeliauti jais žemyn, nes garbanos sukasi ir linksta. Šie riebalai yra natūralus drėkiklis, išsaugantis plaukų drėgmę ir sveikatą. Garbanoti plaukai natūraliai yra sausesni, todėl jautresni pernelyg dažnam plovimui.

Garbanoti plaukai: kartą per savaitę

Stilistė Jessica O’Brien iš Niujorko teigia, kad užuot laikęsi griežtų rekomendacijų, plaukite plaukus tada, kai jie būna nešvarūs. „Purvini – tai iš tikrųjų nešvarumai ir apnašos. Prakaitas ir riebalai nėra purvas“, – tikina ji.

Kitu atveju tiesiog praskalaukite su vandeniu. Garbanoti plaukai dėl plauko linkių turi reljefišką kutikulę (ne plokščią, kaip tiesių plaukų atveju). Tai leidžia natūraliai drėgmei pasišalinti, todėl jie visą laiką natūraliai sausi. Jeigu plaukai linkę garbanotis, būtina kaskart plaunant plaukus rinktis drėkinantį šampūną.

Tiesūs ir banguotis linkę plaukai: kas dvi ar tris dienas

Plaukų studijos savininkas Davide’as Marinelli teigia, kad svarbiausia yra rasti tinkamą jų priežiūros modelį. „Atraskite sistemą, kuri suteikia plaukams tekstūrą, jų nenusverdami, – sako jis. – Jums gali prireikti išbandyti, kas veiksmingiausia, siekiant gauti norimą rezultatą – nenuplaunamas kondicionierius, apimties suteikiantis šampūnas, giliai valantis šampūnas ar visų jų kombinacija.“

Kaip dažnai plauti plaukus, priklausomai nuo odos tipo

Nesibaigiančioje kovoje dėl dėmesio galvos oda beveik visada pralošia plaukams. Tačiau kaskart kai naudojate šampūną, daugiausia dėmesio turėtų gauti galvos oda. Svarbiausia plauti ją, o ne plaukus. Jūsų plaukai užtektinai išsiplaus muilinam vandeniui tekant per juos. Riebaluota galvos oda išriebaluoja ir plaukus, ypač jeigu jie tiesūs.

Normali ir sausa: kas tris ar keturias dienas

D. Marinelli siūlo plauti plaukus kas tris ar keturias dienas, tačiau jeigu jaučiate, kad reiktų plauti dažniau, įtraukite „kondicionuojantį skalavimą“ kas antrą dieną (vietoj pilno plovimo). Tam reikia plaukus ištepti kondicionieriumi ir išskalauti drungnu vandeniu. Jeigu jūsų galvos oda yra sausesnė, užlašinkite pora lašų plaukų aliejaus.

Ypač linkusi riebaluotis

D. Marinelli teigia, kad itin linkusiai riebaluotis galvos odai reikia reguliariai naudoti gilaus valymo šampūną. Tai daryti reiktų mažiausiai kas antrą savaitę. Specialistas rekomenduoja naudoti plaukų apimtį didinančius šampūnus, kurie padės pašalinti riebalų perteklių. Ir vietoj tradicinio tiršto išplaunamo kondicionieriaus verčiau rinkitės nenuplaunamą kondicionierių, kurį reikia užtepti po dušo.

Ypač sausa ir su pleiskanomis

Sausa galvos oda turi labai daug priežasčių: dermatitas, perteklinės mielės ar net nudegimas saulėje. Todėl ekspertams sunku tiksliai nustatyti, kiek kartų tokiu atveju reikia plauti plaukus.

Tačiau nepainiokite sausos galvos odos su pleiskanomis, kurios iš esmės yra per didelio riebalų kiekio ant galvos odos rezultatas. Jeigu praėjus kelioms dienoms po plaukų plovimo pasirodo gelsvi dariniai, labai tikėtina, kad tai pleiskanos. Tokiu atveju plaukite plaukus su šampūnu nuo pleiskanų maždaug tris kartus per savaitę ir naudokite šaltą vandenį.

Kaip dažnai plauti plaukus, priklausomai nuo šukuosenos

Jeigu plaukus dažnai tiesinate ir naudojate daug sauso šampūno, plaukite plaukus priklausomai nuo plaukų ir galvos odos tipo – tačiau į įprastą priežiūrą kartą per dvi savaites įtraukite gilaus valymo šampūną, po kurio turi eiti gilaus poveikio kondicionierius.

Jeigu naudojate plaukų formavimo priemonę, kuri palieka sunkias ir gličias apnašas, jas reikia išplauti iš plaukų ir nuo galvos odos. „Produktų likučiai gali išsausinti plaukus, dėl ko jie praras elastingumą“, – įspėja J. O’Brien ir priduria, kad tokiu atveju reiktų naudoti švelnų gilaus valymo šampūną.

Kaip dažnai plaukus turėtų plauti vyrai

Kadangi vyrų plaukai paprastai yra gerokai trumpesni, galvos odos išskirtiems riebalams reikia įveikti gerokai trumpesnį atstumą, kad išsaugotų jų drėgmę. Vyrų plaukai paprastai nėra tokie sausi ir dėl to toleruoja dažnesnį plovimą. Tačiau tai dar nereiškia, kad vyrai būtinai turi juos plautis dažniau. Dažnis iš tikrųjų priklauso nuo gyvenimo būdo, pavyzdžiui, sportavimo, taip pat galvos odos ir plaukų būklės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)