aA
Mitybos specialistai pataria – maitinkitės penkis kartus per dieną, mažomis maisto porcijomis. Nepamirškite ypač riboti maistą vakarais, prieš miegą.
© Shutterstock nuotr.

Deja, ne visuomet skambūs žodžiai ir taisyklės yra lengvai pritaikomos mūsų gyvenime. Darbe kartais neturime laiko net papietauti, o štai vakare – grįžtame ir suvalgome patį sočiausią savo dienos patiekalą.

Jaučiamės kalti ir pradedame laikytis dietos. O tada ir pasitvirtina lietuvių liaudies išmintis, kad sotus alkano neužjaučia. Mes laikomės dietos, o namiškiai tik paguodžiamai žiūri į mus. Tai ką gi daryti, kad maisto ribojimas ir įvairių dietų laikymasis netaptų tikra kančia mums, tiems, kurie dietų metu nuolat jaučiasi alkani?

Galvokite, ką dedate į burną

Alkio jausmas atsiranda tuomet, kai skrandis ištuštėja. Tiems, kas nori apgauti skrandį, gali padėti paprastas būdas. Išgerkite skysčių (geriausia vandens) ir taip savo skrandžio turinį užpildysite ir bent kurį laiką turėtumėte nejausti alkio jausmo.

Įsivaizduokite, kaip atrodo skrandis po dviejų skirtingų patiekalų. Pirmuoju atveju, suvalgius 400 kalorijų turinčios jautienos ar vištienos skrandžio turinys nėra pilnai užpildytas, o štai suvalgius 400 kalorijų turinčių įvairių daržovių skrandis užsipildo.

Jokiu būdu nesiūlome jums tapti vegetarais ir pradėti maitintis vien tik daržovėmis. Ne, žmogui reikalinga visavertė mityba. Tačiau aplankius alkio jausmui reikėtų rinktis geriau jau daržovių salotas ar vaisių, nei sunkiai virškinamus ir skrandžio turinio pilnai neužpildančius mėsos gaminius.

Tiesa, labai svarbu suprasti, įvairaus tipo maistą skrandis virškina nevienodai. Štai mėsos patiekalus skrandis virškina apie keturias valandas, o įvairias daržoves – dvi tris valandas. Trumpiausiai, apie vieną valandą laiko, skrandis virškina tokius produktus kaip skystai virti kiaušiniai, avokadai, vynuogės ir pan., ilgiausiai – laukinių gyvulių mėsą, lašinius, grybus, keptą žąsį.

Dėmesys vien tik maistui

Paklauskite savęs, kaip dažnai jūs valgote tyloje, be televizoriaus ar kitų pašalinių dirgiklių, kurie dažnai nukreipia jūsų dėmesį nuo maisto. Maisto valgymas tampa paprastu, savaiminiu procesu. Todėl ir suvalgoma daugiau.

Jei įvesite savo šeimoje tradiciją valgyti be televizoriau, pamatysite, jog ši graži tradicija bus naudinga ne tik jums, bet visai šeimai. Susikoncentravę į maistą, o ne į televizijos programą, jūs lėtai mėgausitės maistu ir didelė tikimybė, jog suvalgysite jo mažiau. Be to, prie stalo drauge su šeima galėsite pabendrauti, aptarti dienos įvykius.

Pažvelkite į italus. Kaip manote, kodėl Italijoje yra taip svarbu visai šeimai susirinkti ir susėsti prie stalo be jokių pašalinių dirgiklių? Jei ne kasdien, tai savaitgaliais – tikrai. Galbūt dėl to italai vis dar nepraranda geros formos. To priežastis – ne tik Viduržemio jūros pakrantės maistas, bet ir valgymo papročiai, kurių vienas iš svarbiausių – dėmesys žmogui, kuris sėdi prie stalo, ir maistui, kuris yra lėkštėje.

Emociniam valgymui griežtas NE!

Prisipažinkite, kaip dažnai save palepinate šokoladu ar taurele raudono vyno? Lepinamės maistu mes ne tik tuomet, kai jaučiamės laimingi, bet ir tuomet, kai esame prislėgti. Atrodo, gabalėlis šokolado ar taurė vyno bent kelioms minutėms mus padaro laimingesniais. Taip, išties taip ir yra.

Suvalgius gabalėlį šokolado mūsų smegenyse ima išsiskirti laimės hormonai endorfinai, tad jaučiamės laimingesni. Na bent jau iki to laiko, kol nepamatome to, ką rodo svarstyklių duomenys.

Emocinis valgymas mums prideda nereikalingų kilogramų, o bevertis maistas – įvairūs bulvių traškučiai bei pusfabrikačiai ne tik kad neduoda jokios naudos mūsų organizmui, bet dažnai dar ir gali pakenkti, – gali atsirasti skrandžio skausmai ir virškinimo sutrikimai.

Tad jei visgi užklupo tas nelemtas alkio jausmas, nepulkite į burną dėti bulvinio traškučio, geriau užkandžiui pasirinkite tokį maistą, kuris turėtų ne daugiau 100 kalorijų, pavyzdžiui, obuolys.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Karbauskis dėl prezidento rinkimų turi ir abejonių: jei taip, tai turėsime problemą (703)

„Kandidatas, kurį mes patvirtinsime savo suvažiavime, taps Lietuvos Respublikos prezidentu“, -...

Linkevičius apie krizę Britanijoje: vyksta iškilmingas viešas šalies niokojimas (169)

„Kad ir kaip baigtųsi Brexitas , Europa jau bus kitokia – ji sukrėsta“, – taip dabartinės...

Orai: permainos nesibaigia

Šiandien, ketvirtadienį, Lietuvos orus lems aktyvus Atlanto ciklonas. Naktį praslinkęs šiltasis...

Theresa May atlaikė nepasitikėjimo balsavimą, tačiau parlamentas toliau aklavietėje atnaujinta 21.18 (125)

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienio vakarą po ilgų debatų balsavo dėl pasitikėjimo...

Giedraitį nustebino ir sirgaliai, ir naujas treneris: buvo keista, kad ant manęs nerėkia (7)

Rokui Giedraičiui buvo sunku įsivažiuoti, bet kai įkrito keistas tritaškis „nuo lentos“,...

Nuo tuberkuliozės niekas neapsaugotas: lėtai progresuojančia ir labai pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur simptomai (41)

„Niekas nepasaugotas nuo tuberkuliozės. Kiekvienas kvėpuojantis gali ja užsikrėsti, – sako...

Vėl gedimą patyręs Juknevičius: šiandien dirbome mechanikais – apmaudu (9)

Antanui Juknevičiui ir Dariui Vaičiuliui, „Craft bearings“ ekipažui, 9-asis Dakaro greičio...

Devintą dieną Dakare finišą pasiekė visi lietuviai: vieni skrido, kiti – klimpo ir gedo atnaujinta 20.41 val. (431)

Dakaro ralyje – 9-oji diena ir finišas, rodos, ranka pasiekiamas. Tačiau lenktynių organizatoriai...

Per pratęsimą palūžęs „Rytas“ nusileido ALBA komandai su puikiu Giedraičiu (159)

Vilniaus „Ryto“ (1/2) komanda Europos taurės „Top-16“ etape patyrė antrąjį pralaimėjimą...

Trečiojoje „Eurovizijos“ atrankoje – netikėtas „120“ sprendimas ir nauji komisijos favoritai (29)

Trečiadienio vakarą LRT Didžiojoje studijoje buvo filmuojama nauja nacionalinės...