aA
Mitybos specialistai pataria – maitinkitės penkis kartus per dieną, mažomis maisto porcijomis. Nepamirškite ypač riboti maistą vakarais, prieš miegą.
© Shutterstock nuotr.

Deja, ne visuomet skambūs žodžiai ir taisyklės yra lengvai pritaikomos mūsų gyvenime. Darbe kartais neturime laiko net papietauti, o štai vakare – grįžtame ir suvalgome patį sočiausią savo dienos patiekalą.

Jaučiamės kalti ir pradedame laikytis dietos. O tada ir pasitvirtina lietuvių liaudies išmintis, kad sotus alkano neužjaučia. Mes laikomės dietos, o namiškiai tik paguodžiamai žiūri į mus. Tai ką gi daryti, kad maisto ribojimas ir įvairių dietų laikymasis netaptų tikra kančia mums, tiems, kurie dietų metu nuolat jaučiasi alkani?

Galvokite, ką dedate į burną

Alkio jausmas atsiranda tuomet, kai skrandis ištuštėja. Tiems, kas nori apgauti skrandį, gali padėti paprastas būdas. Išgerkite skysčių (geriausia vandens) ir taip savo skrandžio turinį užpildysite ir bent kurį laiką turėtumėte nejausti alkio jausmo.

Įsivaizduokite, kaip atrodo skrandis po dviejų skirtingų patiekalų. Pirmuoju atveju, suvalgius 400 kalorijų turinčios jautienos ar vištienos skrandžio turinys nėra pilnai užpildytas, o štai suvalgius 400 kalorijų turinčių įvairių daržovių skrandis užsipildo.

Jokiu būdu nesiūlome jums tapti vegetarais ir pradėti maitintis vien tik daržovėmis. Ne, žmogui reikalinga visavertė mityba. Tačiau aplankius alkio jausmui reikėtų rinktis geriau jau daržovių salotas ar vaisių, nei sunkiai virškinamus ir skrandžio turinio pilnai neužpildančius mėsos gaminius.

Tiesa, labai svarbu suprasti, įvairaus tipo maistą skrandis virškina nevienodai. Štai mėsos patiekalus skrandis virškina apie keturias valandas, o įvairias daržoves – dvi tris valandas. Trumpiausiai, apie vieną valandą laiko, skrandis virškina tokius produktus kaip skystai virti kiaušiniai, avokadai, vynuogės ir pan., ilgiausiai – laukinių gyvulių mėsą, lašinius, grybus, keptą žąsį.

Dėmesys vien tik maistui

Paklauskite savęs, kaip dažnai jūs valgote tyloje, be televizoriaus ar kitų pašalinių dirgiklių, kurie dažnai nukreipia jūsų dėmesį nuo maisto. Maisto valgymas tampa paprastu, savaiminiu procesu. Todėl ir suvalgoma daugiau.

Jei įvesite savo šeimoje tradiciją valgyti be televizoriau, pamatysite, jog ši graži tradicija bus naudinga ne tik jums, bet visai šeimai. Susikoncentravę į maistą, o ne į televizijos programą, jūs lėtai mėgausitės maistu ir didelė tikimybė, jog suvalgysite jo mažiau. Be to, prie stalo drauge su šeima galėsite pabendrauti, aptarti dienos įvykius.

Pažvelkite į italus. Kaip manote, kodėl Italijoje yra taip svarbu visai šeimai susirinkti ir susėsti prie stalo be jokių pašalinių dirgiklių? Jei ne kasdien, tai savaitgaliais – tikrai. Galbūt dėl to italai vis dar nepraranda geros formos. To priežastis – ne tik Viduržemio jūros pakrantės maistas, bet ir valgymo papročiai, kurių vienas iš svarbiausių – dėmesys žmogui, kuris sėdi prie stalo, ir maistui, kuris yra lėkštėje.

Emociniam valgymui griežtas NE!

Prisipažinkite, kaip dažnai save palepinate šokoladu ar taurele raudono vyno? Lepinamės maistu mes ne tik tuomet, kai jaučiamės laimingi, bet ir tuomet, kai esame prislėgti. Atrodo, gabalėlis šokolado ar taurė vyno bent kelioms minutėms mus padaro laimingesniais. Taip, išties taip ir yra.

Suvalgius gabalėlį šokolado mūsų smegenyse ima išsiskirti laimės hormonai endorfinai, tad jaučiamės laimingesni. Na bent jau iki to laiko, kol nepamatome to, ką rodo svarstyklių duomenys.

Emocinis valgymas mums prideda nereikalingų kilogramų, o bevertis maistas – įvairūs bulvių traškučiai bei pusfabrikačiai ne tik kad neduoda jokios naudos mūsų organizmui, bet dažnai dar ir gali pakenkti, – gali atsirasti skrandžio skausmai ir virškinimo sutrikimai.

Tad jei visgi užklupo tas nelemtas alkio jausmas, nepulkite į burną dėti bulvinio traškučio, geriau užkandžiui pasirinkite tokį maistą, kuris turėtų ne daugiau 100 kalorijų, pavyzdžiui, obuolys.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pirmasis kardinolas iš Lietuvos: vos 27 metų sulaukęs įtakingo LDK eretiko sūnus (18)

Katalikiška Lietuva skaičiuoja jau daugiau nei 630 metų istoriją. Iki šiol vieną...

Paskelbtos „iPhone Xs“ kainos lietuviams: nepakaks net dviejų vidutinių atlyginimų (107)

„Telia“ šiandien pradeda naujųjų „Apple“ flagmanų „ iPhone Xs “ ir „ iPhone Xs Max...

Orai: karštis neatslūgs (10)

Aukšta šiluma dar laikysis ir penktadienį, tik nuo šeštadienio į Lietuvą ateis tikrai...

Buvęs Estijos premjeras: apie savo šalį, kaip ir apie šeimą, blogai nekalbame (89)

Estiją krečia vienas didžiausių Europos istorijoje pinigų plovimo skandalų. Kaip galėjo Putino...

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (467)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Skandalingas žvaigždės dūris „Vilkams“ į nugarą – šansas Valančiūnui tapti NBA čempionu? (36)

Didžiausias Minesotos „Timberwolves“ klubo sirgalių košmaras tapo realybe. Prieš kiek daugiau...

Gydytoja: mitas, kad yra žmonių, kurie negali numesti svorio (59)

Gyvename keistų paradoksų laikais: kone visi užsikrėtę svorio metimo virusu, bet medikai...

Airijoje tautietės emigrantės nužudymu įtariamas vyras – lietuvis (43)

Ketvirtadienio rytą Dandolko apygardos teisme pasirodė žmogus, kaltinamas Ingridos Maciokaitės...

Sunkią traumą patyręs „Žalgirio“ talentas susitarė su universitetu, kurio garbę gynė Sabonis (3)

Kauno „Žalgirio“ komandos talentas Martynas Arlauskas žengs Domanto Sabonio pėdomis. JAV...

Popiežius kreipėsi į Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmones: norėčiau visus apkabinti (187)

Iki Šventojo Tėvo vizito likus porai dienų, popiežius Pranciškus vaizdo įraše kreipėsi į...