aA
Vandenį geriame ne tik ištroškę ar sportuodami, neretai juo užsigeriamas ir maistas. Viešojo maitinimo įstaigose dažniausiai patiekiamas stalo vanduo, tačiau, jeigu yra galimybė, vandenį, kaip ir vyną, tinka derinti prie maisto pagal jo skonį. Tačiau, ne kiekvienas žino, nuo ko priklauso vandens skonis ir kaip jį derinti su maistu.
Stiklinė vandens
Stiklinė vandens
© Shutterstock

Lietuvos someljė mokyklos lektorius Petras Jarašūnas sako, kad kiekvienas galime rinktis vandens skonį, tereikia žinoti kelias taisykles. Jo teigimu, kalcis vandeniui suteikia švelnumo ir kremišką „pienišką“ tekstūrą. Nors magnis labai svarbus mūsų organizmui, per didelis jo kiekis suteikia vandeniui kartumo ir „medicininio“ skonio, tačiau nedidelis kiekis lemia „gaivesnio“ vandens potyrį. Natris, susijungęs su chlorido jonais suteikia sūrumo skonį. Nedideliais kiekiais tai patrauklu, tačiau jei vanduo akivaizdžiai sūrus, retas tai pavadintų maloniu skoniu, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Pagal ką rinktis

„Žemos mineralizacijos negazuotas vanduo geriau derės prie itin gaivaus ir lengvo skonio patiekalų, o didelės mineralizacijos gazuotą vandenį būtų galima derinti su ryškaus ir sodraus skonio patiekalais. Pasirinkto vandens skonis turėtų papildyti patiekalą, o ne jį užgožti. Vandens derinimo taisyklės labai panašios į vyno – stengiamės deriniu papildyti kompoziciją, o ne ją nustelbti. Jei prie patiekalo vartojamas ir vynas, ir vanduo, reikėtų vengti didesnės nei 2000 mg/l mineralizacijos vandens, nes toks vanduo jau stipriai keis ir kartu ragaujamo vyno skonį“, – pasakojo P. Jarašūnas.

Mineralizacijos stiprumą nesunkiai gali nustatyti kiekvienas, perkantis vandenį buteliukuose, mat ant visų etikečių nurodomi mineralai, kurių yra konkrečiame vandenyje ir jų kiekis.

„Vandens skonį lemia jame ištirpusios mineralinės medžiagos – kuo didesnis ištirpusių kietųjų dalelių kiekis vandenyje, tuo ryškesnio skonio galima tikėtis. Natūralus mineralinis vanduo yra išgaunamas iš unikalių giluminių gręžinių, kurių kiekvienas turi savitą sudėtį, tad ir unikalų skonį. Tirpiųjų dalelių kiekis įprastai būna apie 100–1000 mg/l, bet gali siekti ir iki 7000. Didesnis nei 1000 mg/l minerališkumas jau turi juntamą aiškų skonį ir jis nebūtinai patiks ragaujančiajam. Tyrimais įrodyta, kad vandens minerališkumui viršijant 2500 mg/l jį ragauti atsisako maždaug pusė tiriamųjų“, – aiškino someljė.

Petras Jarašūnas
Petras Jarašūnas
© Organizacijos nuotr.

Bikarbonatai suteikia gaivų skonį

„Uniqa“ prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė teigė, kad mineralinio vandens sudėtis ant buteliukų žymima tam, kad vartotojas lengvai galėtų pasirinkti kokios mineralizacijos vandens jam reikia. „Uniqa“ vandens sudėtyje yra organizmui reikalingų kalcio, magnio, natrio. Šis vanduo išsiskiria dėl jame natūraliai esančio jodo, kurio koncentracija siekia 0,82 mg/l, tačiau jokio specifinio skonio jis vandeniui nesuteikia. Visų mineralų kiekis vandenyje subalansuotas pačios gamtos. Jis neužgožia maisto skonio, bet kartu suteikia mūsų organizmui reikalingų medžiagų.

Daugelio Lietuvoje parduodamų mineralinių vandenų sudėtyje galima rasti ir bikarbonatų, kurie skoniui suteikia gaivumo. Jarašūno teigimu, šis mineralas labai svarbus vandens skoniui: „Bikarbonatų dažnai randama vandenyje, kuris gaunamas iš kalkakmenio turtingų gręžinių. Tai tik viena iš mineralo, kuris skyla vandenyje, dalių, todėl sudedamosiose dalyse gali būti nurodyta „kalio bikarbonatas“ arba „natrio bikarbonatas“.

Organizmo medžiagų apykaita natūraliai gamina bikarbonatą, jis atlieka svarbų vaidmenį mūsų organizme. Vandeniui jis suteikia švarų, gaivų skonį, kurį kartais galima apibūdinti kaip „mineralų“.

Nebijokite ragauti įvairių patiekalų ir juos derinti su skirtingos mineralizacijos vandeniu, tokiu būdu atrasite dar nepatirtų, neatrastų skonių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
2.6667

Top naujienos

„The Insider“ bėgančių rusų apklausa parodo ir kitą pusę: įtaria, kad tai slaptas Putino interesas (2)

Rusijos opozicijos atstovai prašo Europos įsileisti nuo tarnavimo kariuomenėje bėgančius rusus ir...

Vladimiras Laučius

Leonas Aronas: nepamirškime apie Putino tikėjimą, kad pralaimėjęs visada privalai keršyti Rusijai teliko 6-8 mėnesiai (8)

Nesėkmės fronte ir Vakarų daromas ekonominis spaudimas palieka Kremliui ne daugiau kaip 6 ar 8...

Chodorkovskis: rusų kariai po pirmųjų 100 tūkst. lavonų savo ginklus nukreips į patį Putiną

Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis tiesioginiame laidos „Vozduch“ eteryje „Chodorkovskij...

Sienų rusams neuždariusios šalys pamatė, ko dar nemačiusios: netrukus Rusijoje numatytas karo padėties įvedimas (3)

Bėgančiųjų iš Rusijos skaičiai auga: vien į rusams bevizes šalis, manoma, paspruko daugiau nei...

Pareigūnai: Baltijos jūroje fiksuojami nuotėkiai dujotiekyje „Nord Stream 1“

Du dujų nuotėkiai nustatyti dujotiekyje „ Nord Stream 1“ Baltijos jūroje , praėjus kelioms...

Dalia Daškevičiūtė

Lietuvoje šią bakteriją turi apie 70 proc. žmonių, tačiau nedaugelis tai žino: negydant gali sukelti rimtų sveikatos problemų (4)

Manoma, kad Lietuvoje šia infekcija gali sirgti apie 70 proc. žmonių, tačiau tik nedidelė dalis...

Karas Ukrainoje. Šaltiniai: penktadienį – naujas Putino kreipimasis, aneksuotai „apygardai“ jau numatytas vadovas  Ukraina patvirtino apie dar vieną skaudų smūgį Rusijos pajėgoms

Ukrainos generalinis štabas pirmadienį vakare paskelbtame pranešime netiesiogiai patvirtino...

Nurodė, nuo ko dabar priklausys Putino sprendimas: atsiranda vis daugiau aiškumo vienas faktorius ypač svarbus (2)

Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys įsitikinęs, kad Rusijos prezidento Vladimiro...

Delfi rytas. Iš Ukrainos grįžęs Oskaras Koršunovas: net toli nuo fronto karas persmelkia viską

„ Delfi ryto “ laidą pradėsime nuo pokalbio su režisieriumi Oskaru Koršunovu , kuris ką tik...