Šokio kalba, ar tai būtų vinguriuojantis bliuzas, ar aistringas flamenko, ar svaiginantis valsas, nereikalauja vertimo ir galbūt todėl vieno ar kito šokio mada liepsnos greičiu apima visą pasaulį. Kūno, pasinėrusio į ritmą ir muziką, kalba ekspresyviausiai bei nuoširdžiausiai išreiškiamos mintys, jausmai ir troškimai – geriau nei kalbant.

Nestovėkite nuošalyje stebėdamos minią linguojančiųjų ir judančiųjų – sužavėkite visus savo gracingais judesiais bei patraukite priešingos lyties dėmesį. Šokis taipogi – puikus būdas atsikratyti emocinės ir fizinės įtampos, ištvermei ugdyti, kvėpavimo sistemos veiklai pagerinti, raumenims sustiprinti ir reikiamam kalorijų kiekiui sudeginti.

Tačiau mechaniškas pėdų kilnojimas nesiskaito. Šokis turi būti malonus akiai bei profesionalus. Visa, ko reikia jums – keli mėnesiai pagrindiniams judesiams išmokti ir sugebėti su jais improvizuoti. Tiesiog nuspręskite, kokia muzika bei šokis jums labiausiai patiktų ir pasirinkite iš dabar siūlomos stilių bei krypčių įvairovės.

Dvidešimtajame amžiuje fiksuotos skirtingos šokio raidos pakopos. Ketvirtajame dešimtmetyje tai buvo amerikietiškas džiazas. Svingas, tango, čarlstonas ir fokstrotas užkariavo šokių sales. Septintasis dešimtmetis pažymėtas neįtikėtinu rokenrolo ir tvisto populiarumu. Aštuoniasdešimtaisiais visų ankstesnių stilių choreografija susiplakė į vieną, - taip gimė dešimtmečio lyderis, masių numylėtinis disko stilius.

Tačiau nėra nieko amžino. Laikui bėgant, muzikos pasaulį užplūdo naujos kryptys, labiausiai paveikdamos jaunimą. Progresyvusis techno ir breikas pasirodė devintajame dešimtmetyje bei išlaikė populiarumą net iki šio šimtmečio pradžios. Nūdienos fenomenas vadinamas “naktinių klubų stiliumi”. Tai populiariausių šiuolaikinių šokio technikų mišinys – house, hustle, funk, pop, R’n’B ir hiphopo. Visi šie stiliai skiriasi, bet vienijami veiksmo vietos ir geriausiai tinka tam, kas neįsivaizduoja savo gyvenimo be naktinių klubų ir vakarėlių. Kad atrodytumėte patyrę klubų lankytojai, tereikia dešimties-penkiolikos aktyvių galvos, rankų, kojų ir klubų judesių pamokų. Ar žinojote, kad pusvalandis energingo šokinėjimo sudegina daugiau nei 250 kilokalorijų? Toks raumenų tempimas ir stiprinimas padės jums pasitikėti savimi ir gerai jaustis.

Tiems, kurie ieško ko nors dar emocingesnio ir aistringesnio, yra kita karščiausia pastarųjų metų šokių kryptis. Kadangi Ricky Martinas ir Enrique Iglesias užkariavo jaunų merginų širdis, latino stilius tapo populiariausiu bei madingiausiu šokių mokyklų stiliumi. Geriausiai žinomi latino ir afroamerikiečių šokiai – salsa, rumba, mambo, merengė bei ča ča.

Šie temperamentingi šokiai ir vyrus, ir moteris veda iš proto – tokie čia gundantys klubų judesiai. Jie idealiai tinka tiems, kurie dievina aistringą ritmą, susijaudinimą, kunkuliuojančias emocijas, flirtą, vidinę laisvę ir trokšta išlieti jausmus, išreikšti jausmingumą bei atsikratyti asmeninio gyvenimo problemų. Nors latino ritmai nelaikomi pernelyg sudėtingais, jums prireiks kelių mėnesių jiems išmokti ir vienerių-dvejų metų ritmo pojūčiui bei plastiškumui nušlifuoti. Tačiau turėsite lankstų kūną, gundantį pilvuką, gracingą eiseną ir stovėseną, o būrys naujų draugų (gal ne tik draugų) dalysis su jumis šokio aistra.

Seniausias šokis, kuris, kaip manoma, atsirado Senovės Egipte prieš kelis tūkstančius metų ir kurio populiarumas žaibiškai išaugo per pastaruosius kelerius metus, yra Raks Sharki – “Rytų šokis”, arba, kaip vadina vakariečiai, pilvo šokis. Apipintas nesuskaičiuojamų legendų, šis vidurio Rytų vibravimo menas užkariavo pasaulį ir tapo dar rafinuotesnis bei profesionalesnis nuo to laiko, kai Prancūzija užvaldė Šiaurės Afriką devynioliktajame amžiuje.

Rytietiškas šokis, kuris veikiau galėtų būti pavadintas “kūno daina”, skirtas itin juslingoms ir aistringoms moterims, kurios mėgsta naudoti kūno kalbą išreikšdamos savo jausmus bei seksualumą. Be savo viliojimo funkcijos, šis šokis buvo sukurtas paruošti moters kūną vaiko išnešiojimui bei gimdymui. Visi judesiai ir vibracijos – tai natūralus vidinių organų masažas bei dubens raumenų stiprinimas.

“Įsivaizduokite, kad jūsų kūnas – vanduo arba gyvatė”, - moko pilvo šokio mokytoja Sherlyn Koh iš Malaizijos. – “Tai labai geras pratimas širdies bei kraujagyslių sistemai stiprinti, stangrinti liemenį ir dailinti linijas”.

Bet kokio amžiaus, kūno formos ar socialinio statuso moterys Europoje, Amerikoje ir Azijoje pasidavė šio juslingo šokio melodijai bei ritmui.

“Tai įdomiau nei eiti į sporto salę”, - teigia 51 metų pradedančioji Miriam Al-Arishee, naftos ir dujų kompanijos savininkė. Savo įspūdžiais ji dalijasi su “Khaleej Times”. – “Namie turiu bėgimo takelį, bet juo niekad nesinaudoju. Pilvo šokis stiprina reikiamas kūno vietas, - pilvuką, klubus ir krūtis. Kai tik pradėjau šokti, skaudėjo visą kūną. Bet tai parodė mano pačios silpnumą: suvokiau, kokia nesportiška buvau”, - sako Al Arishee, kuri lanko užsiėmimus su 27 metų dukterimi.

“Tai gali daryti kiekviena, nepriklausomai nuo amžiaus ar kūno formų. Tai aplinka, kurioje vienos moterys, todėl galima jaustis patogiai, niekas nesijuoks iš tavęs, nėra tokio nejaukumo kaip sporto salėje.”

Daugumai moterų pilvo šokis – saviraiškos forma ir būdas emocinei būklei harmonizuoti. Kai kurios sako, kad jos pradėjo matyti ir atskleisti savo vidinį grožį, labiau vertinti bei mylėti save.

Pilvo šokis tikrai suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Jis padeda “prisijaukinti” savo kūną, nesvarbu, kokių formų esate.

“Visos moterys gali išmokti pilvo šokio”, - sako mokytoja Koh, kuri pirmą kartą buvo sužavėta Rytų šokių pamačiusi popžvaigždės Shakiros pasirodymą.

Ji taipogi tiki, kad viena priežasčių, dėl kurių moterys žavisi šiuo senoviniu šokiu, yra tai, kad čia jos gali patenkinti savo aistrą segėti papuošalus bei pasidaryti makiažą.

“Joms patinka karoliukai, kostiumai, ir, žinoma, pats šokis. Jis labai moteriškas”, - sako Koh, dėvinti juodą vąšeliu nertą klubų skraistę su blizgančiais karoliais.

“Šį šokį labai malonu stebėti. Jis parodo moters kūno linijas. Jis žavi ir įkvepia. Tai kūno ir sielos šventė.”

“Kostiumai – labai prabangūs. Pilvo šokiui reikia pasipuošti, pasigražinti – tai kostiumo dalis. Makiažas, gausybė aksesuarų, ryški akių linija, - reikia atrodyti rafinuotai. Tai daro įspūdį aukštuomenei.”

Ji taip pat priduria, kad pilvo šokio vakarėliai dabar itin išpopuliarėję, pastebėdama, kad keletą kartų ji yra pasirodžiusi Malaizijos karališkosios šeimos nariams.

Kiekviena moteris turi savų motyvų bei priežasčių skirti tam tikrą valandų skaičių kūno judesiams tobulinti. Kad ir kam tai darytumėte – norėdamos numesti svorio, atsipalaiduoti po darbo ar tiesiog pasilinksminti – atsiminkite garsios šokėjos Marthos Graham žodžius: “Šokis – paslėpta sielos kalba”. Neslėpkite savo jausmų, nebijokite tokiu būdu savęs išreikšti. Leiskite savo sielai kalbėti per kūną, užvaldytą muzikos.

Kiekviena moteris norėtų kuo ilgiau išlaikyti savo grožį bei dailias kūno linijas. Bet ne kiekviena suvokia, kad tam ne visuomet padeda kūno sekinimas aerobika ar dietomis. Išmokite, kaip suderinti naudą ir malonumą, o rinkdamosi, kuri iš naujausių šokio meno krypčių jums labiausiai prie širdies, nepamirškite klausyti vidinio balso.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją