Nekenčiamus papildomus kilogramus gali sukelti persirgtos ligos arba vaistai, kuriuos jūs geriate gydytojo nurodymu. Kiekvienu konkrečiu atveju šių kilogramų skaičius svyruoja nuo vieno-dviejų iki pakankamai įspūdingų skaičių.

1. Hormonų disbalansas

Reguliariai atlikite hormoninius testus, atlikite mažojo dubens ultragarso ir skydliaukės tyrimus.

Polikistozinių kiaušidžių sindromas (PKS) – susirgimas, kurio metu kiaušidės pradeda išskirti per daug vyriško hormono testosterono. Dažnai jis tampa priežastimi to, kad jūsų figūra nepageidauja įgauti madingas formas. Moteriai, sergančiai PKS, pakankamai sunku nustatyti, kad problema yra būtent ši, nes papildomas svoris gali kauptis palaipsniui lytiškai bręstant, tačiau po to atsikratyti sukauptų kilogramų būna neįprastai sudėtinga.

Beje, polikistozinių kiaušidžių sindromas yra išgydomas, tačiau gydytojai mano, kad ligą reikia diagnozuoti kaip įmanoma anksčiau. Požymiu, kad jūsų organizme yra per daug testosterono, gali būti suvešėję plaukai, atsiradęs veido ir kūno plaukuotumas, stiprus inkštirinis bėrimas, kuris nepraeina su pereinamuoju amžiumi, nereguliarus menstruacijų ciklas ir negalėjimas pastoti.

Jeigu jaunoms mergaitėms iki 16 metų nebuvo nei vienų mėnesinių, tai taip pat yra rimtas pagrindas apsilankyti pas gydytoją ginekologą bei endokrinologą. Tačiau, kaip taisyklė, moterys pradeda nerimauti tik tuomet, kai negali pastoti, o tai reiškia, kad liga jau įgijo labai rimtą formą. Kadangi polikistozinių kiaušidžių sindromas diagnozuojamas mažojo dubens organų ultragarso tyrimu bei hormonų testais, medikai primygtinai rekomenduoja sulaukus 18 metų amžiaus šiuos tyrimus atlikti kiekvienais metais.

Suaugusioms moterims PKS gydo “priešhormonais” – preparatais, normalizuojančiais testosterono lygmenį, o jaunoms merginoms – vitaminais bei fizioterapinėmis procedūromis. Pusei moterų, vartojančių “priešhormonus”, metų bėgyje pastebimi teigiami rezultatai – atsistato normali kiaušidžių struktūra. Tačiau pašalinti susirgimą dar nereiškia atsikratyti papildomų kilogramų.

Realybė tokia (ir tai patvirtina statistiniai duomenys), kad moterys, persirgę PKS, numeta svorį tik tuomet, jeigu lygiagrečiai gydymui laikosi specialios dietos ir atlieka fizinių pratimų kompleksą. Beje, žymus svorio sumažėjimas pats savaime organizme sumažina vyriškų hormonų lygmenį, o tai šiuo atveju leidžia užtvirtinti pasiektus gydymo rezultatus.

2. Hipotireozė

Hipotireozės požymiai: plaukų ir nagų lūžinėjimas, odos sausumas, nuolatinis šiurpulys.

Moterys, turinčios viršsvorį, dažnai mano, kad to priežastis yra nepakankamai aktyviai dirbanti skydliaukė. Dėl to jos įsitikinusios, kad vos tik atstačius skydliaukės funkcijas, joms iš karto pasiseks sulieknėti. Tačiau jeigu jūsų svoris viršija normą 10 kilogramų ir daugiau, tai, greičiausiai, priežastis yra kita.

O štai jeigu per ilgą laiko tarpą jūs negalite atsikratyti 3-5 kilogramų (nepaisant visų jūsų pastangų), ir visa tai lydi eilė kitų simptomų: plaukų ir nagų trapumas, odos sausumas, nuolatinis šiurpulys, - jums būtina nedelsiant kreiptis į endokrinologą. Skydliaukės hipofunkcija (hipotireozė) sulėtina organizmo medžiagų apykaitos procesą ir dėl to organizme susikaupia per didelis riebalų bei skysčių kiekis.

Kai tik skydliaukės darbas yra pakoreguojamas, medžiagų apykaita normalizuojasi. Dėl to palaipsniui mažėja susikaupusių riebalų kiekis, o iš audinių pašalinami pertekliniai skysčiai. Tuo pat metu pakankamai greitai jus paliks ir viršsvoris. Dažniausiai skydliaukės hipofunkcija atsiranda 35-40 metų ir vyresnėms moterims.

Tačiau gydytojai sako, kad paskutiniu metu šis susirgimas aptinkamas ir visiškai jaunoms moterims. Tradiciškai manoma, kad į rizikos grupę patenka moterys, gyvenančios dideliuose miestuose ir vietovėse, kuriose trūksta jodo, ekologiškai nedėkingų rajonų gyventojos o taip pat tos, kurios genetiškai linkusios į skydliaukės susirgimus, yra sirgusios autoimuninėmis ligomis (cukrinis diabetas, anemija) arba labai dažnai peršąla.

Jeigu jūs priklausote bent vienai iš šių kategorijų, tai tikrintis pas endokrinologą, atlikti skydliaukės lytinių hormonų testus bei ultragarso tyrimus jums vertėtų kiekvienais metais, kad nepaliktumėte nepastebėtų pavojingų simptomų.

3. Vandens perteklius

Stiprūs patinimai atsiranda dėl širdies, inkstų arba skydliaukės veiklos sutrikimo. Dažniausiai viršsvorio priežastimis tampa ne susirgimai, o vartojami vaistai.

Tikėtina viršsvorio priežastimi gali būti ir organizmo audiniuose susikaupusio vandens perteklius. Atlikite tokį testą: paspauskite pirštu kokį nors odos plotelį ir iš karto atleiskite. Jeigu lieka duobutė – tai rimtas požymis, kad po oda susikaupę vandenys.

Su šiuo reiškiniu kažkiek susiduria beveik kiekviena moteris: nežymus patinimas – vienas iš priešmenstruacinio sindromo simptomų, tačiau jis dažniausiai praeina prasidėjus mėnesinėms. Į šią problemą taip pat neverta numoti ranka. Pamėginkite pasikonsultuoti su savo ginekologu, kuris būtinai patars, kokios priemonės, pavyzdžiui, vaistažolės, padės atsikratyti patinimo.

Jeigu vis tik organizmo audinių persotinimas skysčiais, nesusijęs su menstruacijų ciklu, lėmė, kad jūsų svoris padidėjo 2-3 kilogramais, jums būtina nedelsiant pasikonsultuoti su terapeutu, nefrologu arba endokrinologu. Tokiu atveju priežastimi gali būti širdies, inkstų arba skydliaukės veiklos sutrikimas. Jeigu šalia to pastebite ir kitus simptomus, pavyzdžiui, dusulį (širdies nepakankamumo požymis), padažnėjusį šlapinimąsi ir apetito sumažėjimą arba praradimą (inkstų disfunkcija). Be to, didelis skysčių susikaupimas pilvo srityje arba netikėtas juosmens apimties padidėjimas gali liudyti ir tai, kad turite rimtų problemų su kepenimis.

4. Pilvo ertmės auglys

Jeigu moteris staigiai priauga svorio ir šis viršsvoris negali būti niekuo paaiškintas, tai, tikėtina, kad to priežastimi yra auglys pilvo ertmėje. Tokie atvejai aptinkami pakankamai retai, tačiau vis tik pasitaiko. Pavyzdžiui, dermoidai, susidedantys iš skirtingų organizmo audinių rūšių (įskaitant ir dantis), - jie auga ir vystosi pilvo srityje.

Medicinos praktikoje pasitaikė atvejų, kai dėl tokių darinių pacientai priaugdavo po 40 kilogramų. Toks susirgimas gali turėti rimtų pasekmių, dėl to gydytojai rekomenduoja kilus tokiems įtarimams nedelsiant kreiptis į specialistus.

5. Vaistų vartojimas

Antidepresantai. Svorio padidėjimas – vienas iš pašalinių antidepresantų vartojimo veiksnių. Manoma, kad kiekvienoje šių preparatų klasėje vienos formos lemia didelį viršsvorį, kitos gi veikia pakankamai nuosaikiai. Pirmiesiems mokslininkai bei praktikuojantys gydytojai priskiria paroksetiną bei jo preparatus. Kiti šios grupės antidepresantai, tokie kaip fluoksitinas (prozakas) ir sertralinas, gali tapti viršsvorio priežastimi tik tuomet, jeigu jie bus vartojami ilgą laiko tarpą.

Specialistai tvirtina, kad, jeigu jūs vartojate antidepresantus neilgai, tai tikrai neįgysite viršsvorio. Tačiau jeigu jūs vartojate šiuos vaistus ilgiau nei metus, papildomų kilogramų neišvengsite. Nors ir šiuo atveju maksimalus priaugtas svoris neturėtų viršyti 6 kilogramų. Jeigu jūs vis tik priaugote daugiau, paieškokite priežasties kitur. Gali būti, kad pradėjusi vartoti antidepresantus jūs pakeitėte gyvenimo būdą – pradėjote labai mažai judėti arba žymiai daugiau valgyti.

Vaistai nuo diabeto. Ironiška, tačiau vaistai, vartojami gydant antrojo tipo diabetą (kurio viena iš pirminių priežasčių gali būti nutukimas), dažnai būna atsakingi už tolesnį svorio didėjimą. Tokiu būdu atsiranda užburtas ratas ir iš jo ištrūkti pakankamai sudėtinga. Tačiau egzistuoja naujos kartos preparatai, kurie iš dalies išsprendžia šią problemą. Pavyzdžiui, sioforas (iš biguanidų grupės) leidžia tuo pat metu koreguoti cukraus lygį kraujyje ir reguliuoti medžiagų apykaitą.

Tačiau bet kuriuo atveju geriausias būdas kovoti su papildomais kilogramais kaip ir anksčiau išlieka dieta ir fizinis krūvis. Medikai taip pat įspėja apie neatidaus preparatų, kontroliuojančių svorį ir blokuojančių riebalų įsisavinimą, vartojimo pavojų. Juos galima vartoti tik prižiūrint gydytojui ir tik atlikus visus reikalingus tyrimus.

Steroidiniai hormonai. Praktiškai visuomet steroidinių hormonų vartojimas lemia padidėjusį apetitą ir svorio padidėjimą. Tačiau kadangi šių vaistų nevartojimas kelia pavojų gyvybei (dažniausiai jais gydoma astma, artritas, odos tuberkuliozė, sunkūs vidaus organų uždegimai), tai pasirinkimo laisvės nėra. Reikia suprasti, kad gydytojas, suvokdamas visą tokio gydymo sudėtingumą, ryžtasi skirti jį jums tik tuo atveju, jeigu nėra alternatyvos.

Jeigu jūs vartojate steroidinius hormonus trumpą laiko tarpą (2-3 mėnesius), tai, netgi priaugę keletą kilogramų, liovęsi vartoti vaistus lengvai atsikratysite priaugto viršsvorio. Tiems, kurie vartoja šiuos vaistus daug metų arba tiems, kuriems viršsvoris tapo rimta problema, verta pasitarti su gydytoju ir apsvarstyti galimybę vartoti naujos kartos vaistus ir naudotis šiuolaikine jų vartojimo metodika.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją