1. Skalauti druskos tirpalu

Stiklinėje šilto virinto vandens ištirpinti pusę šaukštelio druskos. Gautu tirpalu skalauti gerklę kelis kartus per dieną. Svarbiausia – jo nenuryti. Sūrus vanduo mažina gerklės tinimą, skystina gleives ir padeda veiksmingiau pasišalinti bakterijoms. Jeigu sūrus vanduo itin nemalonus, druską galima pakeisti šaukšteliu obuolių acto.

2. Čiulpti ledinukus

Iš tiesų ledinukai negydo, tik trumpam numalšina gerklės peršėjimą. Jų čiulpimas skatina gausesnį seilių išsiskyrimą, kurios palengvina rijimą. Geriausia rinktis ledinukus su mentoliu arba eukaliptu, nes jie pasižymi vėsinamu poveikiu ir malšina gerklės skausmą.

3. Gausiai vartoti skysčius

Peršalus itin svarbu gerti daug skysčių. Jų reikia vartoti tiek, kad šlapimas būtų šviesiai gelsvos spalvos arba skaidrus. Geriausia gerti vandenį ar žolelių arbatas, pavyzdžiui, medetkų, liepžiedžių, čiobrelių, ramunėlių, šalavijų, aviečių lapų, erškėtrožių uogų, ąžuolų žievių ir kt. Netinka svaigieji ir kofeino turintys gėrimai. Skysčiai skystina gleives ir greičiau pašalina organizme susikaupusius ligos sukėlėjus.

4. Mėgautis vištienos sultiniu

Jis ne tik gardus, bet ir sveikas. Vištienos sultinys sušildo organizmą, padeda atsipalaiduoti ir malšina skausmą. Be to, stiprina imunitetą ir padeda veiksmingiau kovoti su ligos sukėlėjais. Svarbiausia, kad sultinys būtų verdamas iš ekologiškos vištienos. Jį galima gardinti įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, česnakais ir svogūnais. Pastarieji šalina įvairius virusus.

5. Garų vonelės

Patariama kelis kartus per dieną pakvėpuoti pro burną virš dubens su garuojančiu vandeniu. Į jį įberti šaukštelį sodos arba druskos. Tokia garų vonelė atpalaiduos gerklės raumenis, numalšins spazmus ir palengvins rijimą.

6. Poilsis

Kad ir kokie sveikatos sutrikimai užkluptų, poilsis padės greičiau pasveikti. Taip organizmas visas jėgas nukreips kovai su ligos sukėlėjais, o ne kokiam nors darbui. Taigi gerklės skausmas – gana rimta priežastis mesti nebūtinus darbus ir patogiai įsitaisyti lovoje.

7. Smaližiauti medumi

Medus – nuo seno vartojamas natūralus produktas gerklės skausmui malšinti. Galima valgyti vieną arba juo gardinti arbatą. Pastaruoju atveju arbata turi būti ne karštesnė nei 40 °C temperatūros, antraip žus naudingos medžiagos. Per dieną rekomenduojama suvartoti 4–6 šaukštelius medaus. Šis produktas ne tik malšina gerklės peršėjimą, bet ir mažina patinimą bei naikina bakterijas.

8. Vitamino C galia

Jis stiprina imunitetą ir padeda organizmui veiksmingiau kovoti su liga. Be to, tai puiki prevencinė priemonė nuo peršalimo, todėl vitaminą C naudinga vartoti ne tik susirgus, bet ir esant sveikiems. Jį perdozuoti sunku, nes įprastai šio vitamino perteklius pasišalina iš organizmo nesukeldamas komplikacijų.

9. Nepamiršti česnakų

Pajutus gerklės skausmą, naudinga sukrimsti skiltelę česnako. Ši prieskoninė daržovė – natūralus antibiotikas, kuris šalina bakterijas. Be to, česnakai pasižymi šildomuoju poveikiu ir malšina gerklės skausmą. Tiesa, šia prieskonine daržove nederėtų piktnaudžiauti. Per dieną patariama suvartoti ne daugiau nei tris skilteles česnako. Didesnis kiekis gali dirginti skrandį, sukelti vidurių pūtimą, galvos svaigimą, pykinimą ir kitus nemalonius simptomus.

10. Vengti aštraus maisto

Peršint gerklei reikėtų vengti aštraus, sūraus ir rūgštaus maisto. Tokie produktai tik dar labiau sudirgins gerklės gleivinę ir sustiprins nemalonius pojūčius. Dėl tos pačios priežasties nepatariama gerti gazuotų gėrimų.

11. Svogūnų sultys

Nors nėra labai gardžios, tačiau svogūnų sultys veiksmingai kovoja su gerklės skausmu. Jas reikėtų pagardinti medumi ir gerti po 1– 2 šaukštus tris kartus per dieną. Veiksmingos ir juodųjų ridikų sultys, sumaišytos su medumi. Jas vartoti reikia kaip ir svogūnų sultis.

12. Nevengti ledų

Dažnai manoma, kad skaudant gerklę nevalia valgyti ledų. Iš tiesų jie gali veiksmingai numalšinti peršėjimą, ypač tuomet, kai atrodo, kad gerklė tarsi dega. Svarbu apsiriboti viena ar puse porcijos ir ją valgyti pamažu, o ne dideliais kąsniais.

13. Karšta vonelė kojoms

Pajutus pirmuosius dilgčiojimus gerklėje, patariama merkti kojas į karštą vandenį. Į jį naudinga įlašinti eukaliptų eterinio aliejaus, įberti druskos arba garstyčių miltelių. Kojas mirkyti tol, kol vanduo bus šiltas. Vėliau pėdas nusausinti ir apsimauti šiltas kojines. Karšta vonelė gerina kojų kraujotaką ir padeda organizmui atsikratyti ligų sukėlėjų.

13. Kaitintis pirtyje

Jeigu skauda gerklę, bet nėra temperatūros, galima mėgautis pirties malonumais. Tuomet kartu su prakaitu pasišalins ir ligos sukėlėjai. Garai pravalys kvėpavimo takus, kartu ir gerklę. Svarbu po pirties neskubėti į lauką, gerai išdžiūti, prisitaikyti prie aplinkos temperatūros, kad organizmas nepatirtų šoko ir dar labiau nepakenktumėte sveikatai.

14. Šilti kompresai

Vatą suvilgyti pašildyta degtine arba pusiau skiestu spiritu. Tada ant viršaus uždėti plastikinį maišelį, ant jo – dar vieną vatos sluoksnį. Gautą kompresą dėti ant kaklo, pastarąjį apvynioti šaliku ir laikyti 30–40 min. Tuomet nuimti, kaklą nusausinti ir vėl apvynioti šaliku.

Įdomu

Apie 70 % atvejų gerklės skausmą sukelia virusai. Dėl jo gali būti kaltos ir bakterijos, grybeliai bei parazitai.

Rūkaliai ir nesaikingai vartojantys svaigiuosius gėrimus asmenys nuo gerklės skausmo kenčia daug dažniau.

Antibiotikais gydomas tik bakterijų sukeltas gerklės skausmas.

Šis skausmas vargina tiek šaltuoju, tiek šiltuoju metų laiku.

Pirmuoju atveju jo priežastis dažniausiai būna peršalimas ir virusai, antruoju – alerginės reakcijos.

Kartais gerklės skausmą sukelia kitų organų negalavimai: skrandžio ir žarnyno ligos, bronchinė astma ir kt.