„Sergant neuralgija skausmas būna kitoks, nei juntamas sudirginus žmogaus kūne esančius nervinius receptorius. Neuralginis skausmas kyla dėl nervinio audinio pažeidimų. Jo neįmanoma nuslopinti įprastais vaistais nuo skausmo, todėl specifinį gydymą gali skirti tik gydytojas“, – teigia Respublikinės Klaipėdos ligoninės Neurologijos skyriaus vedėja gydytoja neurologė Sigutė Mažonytė.

Pagal tai, kokiame nerve įvyksta struktūriniai pokyčiai, skiriamos centrinio ir periferinio tipo neuralgijos. Dažniausiai pasitaiko trišakio nervo ir poherpetinė neuralgijos.

„Trišakis nervas sukelia skausmo priepuolius vienoje veido pusėje: žmogus junta lyg kokį adatos dūrį ar elektros šoką. Skausmas labai aštrus, sunkiai pakeliamas, trunka iki 2 minučių. Trišakio nervo neuralgija dažniau serga moterys, tačiau kodėl – nežinoma“, – tvirtina gydytoja S. Mažonytė.

Poherpetinė neuralgija gali varginti sergančiuosius pūsleline. Kai pūslelės nusėja krūtinės ląstą, šoną, o vėliau pranyksta, bėrimų vietose atsiranda stiprūs skausmai. Žmonės griebiasi vaistų nuo uždegimo, skausmo, bet jie tokiais atvejais nepadeda.

Pasak S. Mažonytės, neuralgija gali užklupti bet kokio amžiaus žmones, bet dažniausiai suserga 50-mečiai ir vyresni. Kita vertus, aprašytas atvejis, kai susirgo trejų metų vaikas.

Ši liga kaip simptomas gali pasireikšti sergant išsėtine skleroze, kai pažeidžiami nervai, sukeliantys neuralgiją.

„Išsėtinė sklerozė pažeidžia centrinę nervų sistemą, susidaro išsėtinės sklerozės židiniai galvos smegenyse, bet kai pokyčių atsiranda nervuose, gali prasidėti ir neuralginiai skausmai, – aiškina gydytoja. – Skausmas nėra būdingas išsėtinės sklerozės simptomas, todėl visų neuralgijų atveju žmonės neturėtų gydytis patys, būtina kreiptis į gydytoją. Reikia atlikti tyrimus, padėsiančius atmesti kitas ligas, dėl kurių taip pat kyla skausmas. Jei žmogus serga neuralgija, atlikę jo galvos smegenų kompiuterinę tomografiją, magnetinį rezonansą, jokių pokyčių nerandame.

Tyrimai padeda ne diagnozuoti neuralgiją, bet atmesti kitas ligas. O kai paaiškėja, kad jų nėra, tada galime gydyti neuralgiją – skirti triciklius antidepresantus ir vaistus nuo epilepsijos (padedančius kontroliuoti traukulius). Šie medikamentai veiksmingai gydo neuralgiją.“

Tinkamai gydoma neuralgija išnyksta, retkarčiais gali pasikartoti po kelerių metų. Itin retai, net ir vartojant galimas maksimalias triciklių antidepresantų, antiepileptinių vaistų dozes, skausmo panaikinti nepavyksta. Tuomet neuralgija gydoma chirurgiškai.

„Ligonis operuojamas – nupjaunamas nervas, kuriuo plinta patologinis skausminis impulsas, arba daroma kita operacija – mikrovaskulinė dekompresija. Pastaroji atliekama tada, kai apie nervą susidaręs patologinis kraujagyslių rezginys spaudžia nervą. Operuojant šios kraujagyslės pašalinamos“, – paaiškina neurologė Sigutė Mažonytė.

Sergant neuralgija, bandoma taikyti ir netradicinę mediciną, manualinę terapiją, akupunktūrą, vitaminų terapiją, specialias dietas, šalčio, karščio kompresus, bet jų efektyvumas, pasak S. Mažonytės, moksliškai neįrodytas. „Čia tas variantas, kai bandome viską: o gal padės“, – sako gydytoja.

Neuralgija labai skausminga. Ji lyg ir nesužaloja žmogaus, neparalyžiuoja, jis gali vaikščioti, judėti, bet dėl skausmo atakų sutrinka miegas, pablogėja emocinė būklė. Trišakio nervo neuralgijos skausmą sukelia tam tikrų veido vietų palietimas.

„Pakanka, kad į veidą papūstų vėjas arba valgant šaukštu ar pačiu maistu paliečiamas lūpų kampas, ir gali prasidėti trišakio nervo neuralginis priepuolis, – pasakoja neu¬rologė S. Mažonytė. – Jau patyrę tokius priepuolius žmonės net vengia valgyti, bijo kramtyti, nes ir kramtymas gali sukelti stiprų skausmą. Tas pat gali nutikti ir rytais prausiantis veidą. Ligonis niekada nežino, kada užklups kitas priepuolis. Jų gali būti ir vienas, ir keletas per dieną.“

Neuralgija labai vargina ir sukelia daug problemų. Ja sergantis žmogus gali eiti į darbą, nekarščiuoja, bet nežino, kada pervers skausmas, tiesiog sustingdantis vietoje. Todėl ligoniai pradeda vengti viešų vietų, nenori būti tarp kitų žmonių. Tie, kurie serga ilgai, paprastai būna liūdni, prislėgti, nelaimingi, nes liga labai trukdo gyventi.