Išmintingas, atidėlioti nelinkęs žmogus apie tokį skausmą nedelsiant pasikalbės su savo šeimos gydytoju. Tuomet vyksta netikėti (bet ne visuomet nepageidaujami) dalykai. Gydytojas skiria jums atlikti tyrimus – rentgeno, magnetinio rezonanso ar kitokius – ir nenustato jokios aiškios jūsų juntamo skausmo priežasties.

Galbūt sergate fibromialgija – paslaptinga liga, kuri sukelia skausmus ir dažniau kamuoja moteris nei vyrus. Fibromialgija pasireiškia padidintu jautrumu fiziniam spaudimui ar skausmui, neretai trukdo miegoti. Šiuo metu nėra jokių tyrimų, kuriais būtų galima aiškiai diagnozuoti fibromialgiją, tačiau medikai prieš parašydami diagnozę atmeta visas kitas galimas skausmą sukeliančias priežastis. Ši liga yra gydoma vaistais nuo skausmo ir fizioterapija, tačiau mokslininkai apie šią ligą dar daug ko nežino.

Įdomu tai, kad ir depresija gali sukelti „plaukiojančius“, atsitiktinius ir kitaip nepaaiškinamus skausmus įvairiose kūno vietose. Ji gali pasireikšti nugaros, galvos skausmu ir bendru jautrumo skausmui padidėjimu.

Kaip taip gali būti? Pasirodo, kad skausmas ir emocijos smegenyse keliauja tais pačiais neuroniniais keliais. Panašu, kad kai kuriems žmonėms neurotransmiteriai, pernešantys niūrumo ir nelaimingumo informaciją, gali peršokti į gretimus neuronus ir sukelti realiai juntamą skausmą. Paprastai antidepresantai, psichologinė depresijos terapija ar jų derinys padeda nuslopinti depresiją, o kartu – ir skausmus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją