Kad ir kokioje gyvenimiškoje situacijoje jie būtų atsidūrę, tai – kiekvienos problemos šerdis. Žmonės vardina prastus savo charakterio bruožus, o iš tiesų tai nukrypimas smegenyse, kuris skatina menkinti gerąsias savybes, o blogąsias pabrėžti.

„Patreniravus smegenis, tai tampa automatiniu procesu, – pasakoja J. Vilhauer. – Kai nuolat galvojame apie tai, kas mums nepatinka savyje, smegenyse tai labai suaktyvėja ir ši savybė ima dominuoti.“

Daug prirašyta medžiagos apie tai, kaip nuolatinis negatyvus galvojimas apie save įsirėžia smegenyse tarsi takas, slaptas takelis. Tyrimas parodė, kad to tako kryptį galima pakeisti – pakreipti mintis pozityvesne linkme.

J. Vilhauer, kuri yra Emorio klinikoje vykdomos Ambulatorinių ligonių psichoterapijos programos direktorė, duoda savo pacientams namų užduotį, kuri, jos teigimu, sėkmingai stiprina žmonių pasitikėjimą savimi. Psichoterapeutė tvirtina, kad šis vienas pratimas, atliekamas kas vakarą 30 dienų, gali perprogramuoti smegenis koncentruotis į pozityvius charakterio bruožus.

Štai ką psichoterapeutė liepia daryti pacientams:

-Prie lovos pasidėkite popieriaus lapą ir kiekvieną vakarą prieš miegą užrašykite tris dalykus, kurie šiandien jumyse patiko.

-Ryte prieš lipdami iš lovos, perskaityti tuos iš vakaro užrašytus tris dalykus.

-Kasdien prirašykite po 3 naujus teigiamus dalykus apie save.

-Pildykite sąrašą 30 dienų.

Šio pratimo esmė tokia, kad laikui bėgant žmonės ima ieškoti savyje pozityvių bruožų, teigiamų dalykų. Po kelių pirmų dienų baigiasi abstraktūs apibūdinimai, kaip antai, „esu geras, malonus, dosnus“, išsenka ir tenka paieškoti konkretesnių apibūdinimų, pvz., „pagaminau šeimai skanią vakarienę, išklausiau draugą“.

J. Vilhauer įsitikino, kad galiausiai smegenys automatiškai nepersijungia į negatyvius dalykus. Žmonės su žema saviverte gali sulaukti per dieną daugybės komplimentų, bet pakanka vienos kritiškos pastabos, ir jie ja patikės.

Atliekant šį pratimą žmonės skatinami atkreipti dėmesį į gerąsias savo puses, savybes, išmoksta priimti komplimentus. Galiausiai savivertė padidėja.

Šis pratimas skiriasi nuo panašių kognityviosios psichoterapijos pratimų tuo, kad skatina žmones būti sąmoningais, įžvelgti savyje gerus dalykus.

Gyvenimo pokyčių konsultantė Christine Medina iš Los Andželo perskaitė apie šį pratimą žurnale ir nusprendė pati tai išbandyti. Ji kasdien filmavosi, sakydama vis naujus teigiamus dalykus apie save, paskui įkėlė šią medžiagą į interneto svetainę „YouTube“.

Ji parašė apie savo patirtį psichoterapeutės J. Vilhauer interneto svetainėje „Psychology Today“.

„Gali būti sunku kasdien sugalvoti po tris gerus dalykis apie save, ir vis dėlto šio pratimo atlikimas nukreipė mano mąstymą pozityvia linkme, – teigė Ch. Medina viename interviu. – Savybių, kurios manyje patinka, sąrašo turėjimas kiekvieną rytą tikrai suteikdavo man energijos.“

Atlikdama pratimą ji sulaukė nemalonios naujienos apie sveikatą, tačiau sugebėjo nepulti į savigailą, išsaugoti optimizmą.

Taigi – gal ir jūs norite išmėginti šį 30 dienų savivertės skatinimo pratimą?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)