Mokslininkai ištyrė net 392 tūkstančius Taivano salos gyventojų.

Žmonėms, kuriems per parą patinka miegoti daugiau nei 8 valandas, taip pat buvo nustatyta padidėjusi mirtingumo dėl širdies kraujagyslių ligų rizika.

Surinkti duomenys rodo, kad žmonių, kurie per parą miega 4 valandas ar dar mažiau, mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų net 36 proc. didesnis nei miegančių po 4–8 valandas. Tai, pasak mokslininkų, patvirtina, kad miego trūkumas daro labai didelę žalą.

Į tokį dirgiklį žmogaus organizmas stipriai reaguoja: padažnėja širdies plakimas, padidėja kraujo spaudimas, papildomai išskiriamas adrenalinas ir kitos agresyvios medžiagos, kurios gali sukelti uždegimą. Kaip žinoma, tai – labai svarbūs širdies ir kraujagyslių ligų skatinimo veiksniai. Štai lėtinis kraujagyslių uždegimas – klastingosios aterosklerozės pagrindas.

Tačiau ir žmonėms, kuriems per parą patinka miegoti daugiau nei 8 valandas, taip pat buvo nustatyta padidinta mirtingumo dėl širdies kraujagyslių ligų rizika. Ji siekia 28 proc. Mokslininkai kol kas negali to paaiškinti. Spėliojama, kad tyrimui įtakos galėjo turėti kiti faktoriai. Ilgai miegoti linkę eksperimento dalyviai galėjo būti paveikti nuovargio, depresijos, apnėjos veiksnių.

Kol kas tyrėjai daro išvadą, kad svarbi sveikos gyvensenos dalis yra pakankama, bet ne perteklinė miego trukmė.

Šis mokslininkų darbas, paskelbtas autoritetingo mokslo leidinio „International Journal of cardiology“ interneto svetainėje, šiandien yra stambiausias tyrinėjimas miego trukmės poveikio širdies sveikatai srityje.