XVIII a. škotų gydytojas Robertas Whyttas pirmą kartą apibūdino meningitą kaip turintį neįprastą eigą – tai buvo tuberkuliozės sukeltas meningitas. Kaip bebūtų keista, mokslininkams prireikė maždaug šimtmečio, kad atrastų kitas bakterijas. Galiausiai XX a. suprasta, kad daugelį meningito rūšių (apie 90 %) sukelia būtent virusai, dažniausiai – žarnyno.

Taigi, meningitą gali sukelti ne tik visuomenėje gerai žinoma Neisseria meningitidis (meningokokas), tačiau ir daugelis kitų bakterijų, virusų, grybelių. O jų sukelto meningito pasekmės neretai gali būti dar sunkesnės nei meningokoko bakterijos sukelto smegenų dangalo uždegimo. Taigi, kas yra meningitas ir kokios jo priežastys?

Meningitas – kas tai?

Meningitas – tai galvos ir (ar) nugaros smegenų dangalų uždegimas. Dažniausiai uždegimas pažeidžia minkštąjį smegenų dangalą. Pats žodis „meningitas“ kilęs iš graikų kalbos, kur menix reiškia „membraną, plėvelę“, o galūnė -itis reiškia „susijusį su“. Meninginiai smegenų dangalai, trys membranos, dengia galvos ir nugaros smegenis. Pagrindinė šių membranų funkcija – galvos ir nugaros smegenų apsauga.

Trys smegenų dangalai:

minkštasis smegenų dangalas (jį paprastai ir apima uždegimas), kuris yra betarpiškai prigludęs prie smegenų;
voratinklinis dangalas, kuris yra virš minkštojo dangalo;
kietasis dangalas, kuris yra virš voratinklinės membranos.

Kokie mikroorganizmai sukelia meningitą?

Kaip minėta, meningitą gali sukelti gausybė įvairių mikroorganizmų, o retkarčiais meningito atsiradimą lemia net neinfekciniai veiksniai: alergija, radiacija ar intoksikacija. Trumpai apibūdinsime mikroorganizmus, dažniausiai sukeliančius smegenų dangalų uždegimą.

Virusai. Virusai sukelia didžiąją dalį meningitų (apie 90 %). Paprastai, virusinis meningitas būna nesunki infekcija. Jos metu atsiradę simptomai nebūna akivaizdūs. Smegenų dangalų uždegimą gali sukelti daugybė virusų. Vis dėlto dažniausiai šią infekciją sukelia enterovirusai (žarnyno virusai), rečiau erkinio encefalito virusas, Herpes virusas ir kiti. Didžioji dalis virusinių meningitų praeina be didesnių komplikacijų.

Bakterijos. Bakterinis meningitas – visada labai rimta liga. Bakterinį meningitą dažniausiai sukelia 3 bakterijos:

Neisseria meningitinis,
Streptococcus pneumoniae,
Haemophilus influenzae.

Šiomis bakterijomis užsikrečiama esant artimam kontaktui su sergančiu žmogumi arba šių bakterijų nešiotoju. Žinoma, ne visada užsikrėtus išvardytomis bakterijomis susirgsite meningitu. Organizmas su bakterijomis gali susidoroti be jokių ligos simptomų, dažnais atvejais (ypač užsikrėtus S. pneumoniae, H. influenzae) susergama kitomis ligomis, pavyzdžiui, plaučių uždegimu, sinusitu, ausų uždegimu.

Visuomenėje geriausiai žinomas meningokokinis meningitas, kurį sukelia bakterija N. meningitidis. Reikia suprasti, kad meningokoko sukeltas meningitas yra tik viena iš meningokokinės infekcijos formų (kitos formos: meningokokinis rinofaringitas, meningokokemija, žaibinė meningokokemija, meningoencefalitas).

„Deja, pavėlavus diagnozuoti tuberkuliozės sukeltą meningitą, dauguma pacientų miršta...“ Susirgus tik meningokokiniu meningitu ir adekvačiai jį gydant, mirštamumas nuo šios ligos siekia 5–10 %. S. pneumoniae sukeltas meningitas yra pavojingesnis ir sunkesnis nei meningokokinis meningitas, nes 10–20% ligos atvejų pasibaigia mirtimi. O susirgus žaibine meningokokemija, mirštamumas siekia net 80 %.

Tuberkuliozės mikrobakterijos. Šios mikrobakterijos sukelia meningitą, kurio simptomai nebūdingi įprastam bakteriniam smegenų dangalų uždegimui. Simptomai atsiranda ir progresuoja labai lėtai, būna neryškūs. Deja, pavėlavus diagnozuoti tuberkuliozės sukeltą meningitą, dauguma pacientų miršta arba lieka su varginančiais neurologiniais sutrikimais. Tuberkuliozinis meningitas gali būti pirmoji aktyvios tuberkuliozės apraiška.

Meningito simptomai

Labai svarbu išmanyti, kokie simptomai pasireiškia susirgus smegenų dangalų uždegimu. Simptomų žinojimas gali nurodyti kelią teisingos diagnozės link ir padėti išvengti sunkių nervų sistemos pažeidimų ar net mirties. Tiesa, simptomus ne visada lengva atpažinti, ypač tais atvejais, kai meningitą sukelia ne bakterija.

Klasikiniai simptomai, kuriais pasireiškia meningitas:

karščiavimas,
stiprus galvos skausmas,
pykinimas ir vėmimas,
dirglumas,
kaklo raumenų sąstingis (pacientas nesugeba smakro prilenkti prie krūtinės);
gulint, kai koja sulenkta per klubo sąnarį, ji neišsitiesia per kelio sąnarį (Kernigo simptomas).

Šių simptomų visuma vadinama meninginiu sindromu. Pajutus meninginius simptomus reiktų nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą. Ligos simptomai gali reikšti rimtą pavojų gyvybei ir bet kuri sugaišta valanda – tai prarastas gydymo laikas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!