Skeptikai atkirstų, kad pusės žmonių ryžtas kažkur išgaruoja jau po kelių savaičių, tačiau sporto ir sveikos gyvensenos judėjimo „MyHero!” įkūrėjas, treneris ir sveikatingumo specialistas Ignas Bakėjus nėra toks kategoriškas. Anot jo, sporto populiarumas šalyje jau metai iš metų auga. Tik kai kuriems vis dar reikia priminti, kad sveikas kūnas nėra vien tik darbo sporto salėje rezultatas, sakoma pranešime spaudai.

- Lietuvoje sportuoti pradeda vis daugiau žmonių. Kokios to priežastys?

- Aš stebėjau sporto populiarumo augimą JAV. Mano akimis, sportas ten tapo ypač madingas maždaug 2010 metais. Per amerikietiškos kultūros sklaidą jis populiarus pasidarė ir D. Britanijoje, Skandinavijos šalyse, Rusijoje, o galiausiai ir pas mus. JAV sportas tapo pagrindine priemone kovoti prieš nutukimą – pradėta propaguoti sveikatingumo programas, jogos ir kitus užsiėmimus, sveikesnį maistą. Nors mūsų šalyje nutukimo mastas mažesnis, žmonės taip pat pagaliau supranta, kaip svarbu rūpintis savo kūnu ir sveikata. Sveiki ir žvalūs esame naudingi visuomenei, galime lengviau įgyvendinti savo svajones.

- Kai kurie fizinį aktyvumą ir sveiką gyvenimo būdą tapatina tik su sportu. Ar jie teisūs?

- Toks mąstymas klaidingas. Sportas duoda tvirtą ir raumeningą kūną, tačiau nestiprinant vidaus kūnas „sulūžta“. Užtenka susirgti ar pajusti skausmą, o tuomet net ir treniruotas kūnas apleidžia. Tik sportuojant ir neatsižvelgiant į savo mitybą, dienos rėžimą bei poilsį galima susigadinti savo sveikatą. Ką jau kalbėti apie tai, kad norimi rezultatai ateis kur kas lėčiau, o ir nustojus sportuoti jie bus trumpalaikiai.

- Kokią reikšmę sportuojant atlieka mityba?

- Sportuojant visada prieinama riba, kada be tinkamos mitybos siekti geresnių rezultatų pasidaro sudėtinga. Jeigu aš noriu būti stiprus ir sveikas, man reikalingas maistas - tai tarsi organizmo kuras. Žinoma, reikia įvertinti tai, kokiu sportu žmogus užsiima, kokie jo tikslai. Kartais pasitaiko tokių, kurie mano, jog užsiimant aukšto intensyvumo treniruotėmis ir siekiant numesti svorio maisto racionas gali būti identiškas arba panašus į to, kuris stengiasi užsiauginti kuo didesnę raumenų masę. Tokios klaidos užkerta kelią teigiamiems pokyčiams.

- Kokių tikslų vedami žmonės dažniausiai ateina sportuoti?

- Dažniausias žmonių motyvas yra noras numesti svorio. Nemažą dalį užima ir tie, kurie nori užsiauginti raumenis, dailinti figūrą, išryškinti privalumus. Tai puiku, bet stebiuosi, kad gana mažą dalį sudaro žmonės, kurie nori tiesiog sustiprinti sveikatą. Tikra tiesa, kad sporte taip pat egzistuoja mados. Dažnai vaikomasi standartų ir grožio etalonų, siekiama riesto užpakaliuko ar galingų bicepsų, tačiau raumeningas kūnas nereiškia, kad esate sveikas.

- Sporte sparčiai populiarėja specialūs laikrodžiai, programėlės ir kitos technologijos. Ar tai irgi mados šauksmas?

- Esu naujųjų technologijų šalininkas. Sukurta daugybė įrenginių, kurie gelbsti kiekvieno sporto entuziasto ir profesionalo kasdienybę. Asmeniškai aš šiuo metu naudoju „Samsung GearFit2” sportui skirtą apyrankę, kuri man padeda vesti treniruotes dėl patogios chronometro funkcijos. Su ja nebereikia žvilgčioti į laikrodį, blaškytis.

Pačios treniruotės metu stebint kaip į krūvį reaguoja mano organizmas, galiu tiksliau atsižvelgti ir į sportuojančius klientus pritaikydamas jiems kiek įmanoma labiau individualizuotą ir efektyvesnį treniruotės turinį, pratimus. Be to, išmanieji įrenginiai gali prisidėti ir prie motyvacijos didinimo. Pozityviai nuteikiantys skaičiai - sudegintos kalorijos, stabilus širdies darbas ar nueiti žingsniai - skatina siekti dar daugiau. Tai daugiau ne mada, o įrankis padedantis siekti tikslų.

- Ar sportas yra suderinamas su žalingais įpročiais?

- Tai, kad rūkydamas ar vartodamas alkoholį, sportuojantis žmogus kompensuoja padaromą žalą savo sveikatai, yra mitas. Taip mes dar labiau aliname savo organizmą, o siekti užsibrėžtų tikslų tenka kur kas ilgiau. Gera žinia yra ta, kad sportuojant mūsų organizmas valosi nuo įvairių toksinų, susidariusių dėl žalingų įpročių.

Tokiu būdu mažėja poreikis rūkyti, gerti alkoholį. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad pradėję sportuoti, daugelis būna sąmoningi ir galiausiai patys atsisako to, kas juos verčia blogai jaustis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt