Išanalizavę 50 tūkstančių suaugusių žmonių mitybos įpročius mokslininkai nustatė, kad keletas mitybos elgsenų sietinos su mažesniu svorio augimu ar netgi svorio kritimu.

Palyginus su tais tyrimo dalyviais, kurie valgė tris kartus per dieną, kartą ar du kartus kasdien valgančiųjų kūno masės indeksas metų laikotarpyje buvo labiau linkęs sumažėti. Tiesą sakant, triskart valgančiųjų grupėje tyrimo eigoje kūno masės indeksas buvo linkęs didėti. Ir kuo daugiau patiekalų bei užkandžių per dieną suvalgė tyrimo dalyviai, tuo labiau augo jų kūno masės indeksas.

Tie žmonės, tarp kurių pusryčių ir vakarienės buvo ilgas laiko tarpas – mažiausiai 18 valandų – tyrimo metu turėjo mažesnį kūno masės indeksą nei tie, kurie susilaikydavo nuo maisto nuo 12 iki 17 valandų.

Taip pat yra būtina pabrėžti, kada labai svarbūs pusryčiai. Tų, kurie valgė pusryčius, kūno masės indeksas tyrimo eigoje sumažėjo. Tie, kurie pusryčius praleido, buvo linkę priaugti svorio.

Taip pat nemažiau svarbu ir tai, kiek jie suvalgė to valgio metu. Tų, kuriems pusryčiai buvo didžiausias valgis per dieną, kūno masės indeksas sumažėjo labiausiai, lyginant su tais, kurie daugiausia suvalgydavo vakarienės metu. Tie, kurie daugiausia suvalgydavo per pietus, taip pat buvo lieknesni už mėgstančius sočias vakarienes, tačiau poveikis nebuvo toks akivaizdus, kaip su gausių pusryčių mėgėjais.

Yra visa eilė potencialių veiksnių, kurie gali paaiškinti, kaip valgymo laikas ir apimtis veikia svorį. Pavyzdžiui, sotūs pusryčiai sumažina ne tik alkį trumpalaikėje perspektyvoje, bet ir alkio hormono grelino šuolį, rašo tyrimo autoriai. Tai labai svarbu, nes gali apsaugoti jus nuo alkio priepuolių ir užkirsti kelią persivalgymui prisėdus prie stalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)