Atsako gydytojas otorinolaringologas Dainius Guzevičius

Kaip jūs pats matote, ne kiekvienas gerklės skausmas yra lėtinio tonzilito paūmėjimas, daug dažniau pasitaiko banalinis ryklės gleivinės uždegimas, arba faringitas. Manyčiau, kad kas du mėnesius jums ant tonzilių pasirodo ne pūliniai, o varškės grūdelius primenantys detrito kamštukai, pasišalinantys iš tonzilių kriptų.

Be ASO titro, LOR gydytojai dar įvertina ir bendrą tonzilių vaizdą. Kietos, randėtos tonzilės, suaugusios su infiltruotais priekiniais žiočių lankais, patvirtina lėtinio tonzilito diagnozę. Kiek suprantu, tikri lėtinio tonzilito paūmėjimai, kai pakyla temperatūra, skauda gerklę, parausta ir paburksta tonzilės, ant jų matyti pūlingas apnašas (ne balti grūdeliai), o gydymas neapseina be antibiotikų, jūsų nevargina.

Tonzilės šalinamos dėl dažnų tokių paūmėjimų siekiant išvengti širdies ir sąnarių pakenkimo išsivysčius reumatui. Nepadidėjęs ASO titras nerodo tokios rizikos. O pasėliuose išaugantis auksinis stafilokokas, nesant kitų klinikinių ligos požymių, vadinamas stafilokoko nešiojimu ir atskiro gydymo nereikalauja.