aA
Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos.
© Corbis
Vis dėlto viskas, kas per daugelį amžių atsirado ant mūsų stalo, organizmui duoda daugiau naudos nei padaro žalos. Nes tada natūralios atrankos būdu šie produktai seniai būtų dingę iš žmonių valgiaraščio.

Mitybos pasaulyje viskas labai sąlygiška, pasistengsime tai įrodyti.

Daržovės

Valgyti kuo daugiau daržovių. Šis patarimas tarsi nekelia abejonių, nes daržovėse gausu vitaminų ir virškinimui naudingos ląstelienos. Jos turi mažai kalorijų, o tūris suteikia sotumo. Daržovės mažina kraujospūdį, normalizuoja vidurių veiklą.

Tačiau per didelis suvalgytų žalių daržovių kiekis gali neigiamai paveikti žmonių, turinčių skrandžio ir žarnyno trakto problemų (kolitai ir kt.), sveikatą.

Kopūstas, daržovės, vitaminai
© Scanpix

Jaunoms moterims nenaudinga maitintis vien tik daržovėmis (pavyzdžiui, lieknėjant), nes, tarkime, geležies stygius gali turėti įtakos sugebėjimui gimdyti. Gerai pasisavinamos geležies yra tik gyvulinės kilmės produktuose.

Riebalai

Žinoma, galima visiems laikams atsisakyti riebaus maisto. Tik ar būtina? Reikia vartoti mažiau gyvulinių riebalų (riebios mėsos, dešrelių, riebių pieno produktų), nes jie – cholesterino šaltinis. Pastarojo perteklius ir sukelia aterosklerozę (kraujagyslių susiaurėjimą ar užsikimšimą) bei širdies problemas.

Kita vertus, visiškai atsisakydami riebalų negauname vitamino A, kuris stiprina regą, ir vitamino E, dar vadinamo „grožio vitaminu“. Jie tirpsta riebaluose, tai yra be riebalų organizmas jų nepasisavina.

Be to, dėl riebalų stygiaus žmonės nesąmoningai valgo daugiau cukraus. Kadaise amerikiečiai atsisakė riebaus maisto, bet ėmė vartoti daugiau cukraus vienokiu ar kitokiu pavidalu. Jie ir toliau storėja, bet jau nuo angliavandenių.

Sviestas ar aliejus?

Sviestas
© Corbis/Scanpix

Sviestą skubiai keisti augaliniu aliejumi. Toks pakeitimas išties naudingas širdžiai, nes augaliniuose aliejuose nėra cholesterino.

Kita vertus, šis aliejus gana kaloringas, to nereikėtų pamiršti viršsvorio turintiems žmonėms. Tačiau sviestas stiprina imunitetą, naudingas regai. 1/3 bendro reikalingų riebalų kiekio būtina gauti iš sočiųjų riebalų, todėl per dieną reikia suvalgyti 20 gramų sviesto.

Angliavandeniai

Atsisakyti angliavandenių. Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis, kai kurie jų komponentai – sudėtinė organizmo ląstelių ir audinių dalis. Tačiau nesaikingai vartojami angliavandeniai gali virsti riebalais.

Todėl atsisakyti reikia papras-tųjų angliavandenių, kuriuos organizmas lengvai pasisavina (cukraus, saldumynų, miltinių), bet nepamiršti sudėtinių (daržovių, vaisių, kruopų, duonos su sėlenomis).

Kiaušiniai

Kiaušinis
© Corbis/Scanpix

Nedarydami žalos galime suvalgyti daugiausiai 2-3 kiaušinius per savaitę. Šis teiginys pagrįstas tuo, kad kiaušinio trynyje yra kone visa cholesterino dienos norma. Kita vertus, jame yra ir lecitino su cholinu, kurie ardo tą cholesteriną.

Galima sumažinti neigiamą cholesterino poveikį. Ši medžiaga tirpsta riebaluose, todėl jeigu kiaušinį valgysite su sviestu ar majonezu, organizmas jį geriau pasisavins.

Tačiau pagyvenusiems, nejudriems, linkusiems į aterosklerozę žmonėms kiaušiniais išties verčiau nepiktnaudžiauti. O jauni ir aktyvūs būtinai jų turi valgyti dėl didelio mangano, geležies, vario, kobalto ir visaverčių baltymų kiekio.

Visa tai kartu – puiki priemonė nuo mažakraujystės. Kiaušiniuose esančio fosforo reikia nervų sistemos bei galvos smegenų maitinimui.

Druska

Atsisakyti druskos - geras patarimas. Tik neatsisakykite visiškai. Jos vartojimą sumažinkite bent trigubai, ypač jei esate hipertonikas.

Tyrinėjimai parodė, kad, druskos vartojimą sumažinus nuo 10 iki 3,5 gramo per parą, arterinis kraujospūdis sumažėja 4-6 mm gyv. st. Vadinasi, hipertonijos gydymas vaistais tampa kur kas efektyvesnis.

Tačiau visiškai atsisakius druskos, sutrinka skrandžio sulčių išsiskyrimas, galima dehidratacija. Be to, natris – pagrindinis valgomosios druskos elementas – taip pat reikalingas kraujui.

Jūros gėrybės

Jūros gėrybės
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Jūros produktų reikia valgyti neribotą kiekį. Taip, jūros gėrybės labai naudingos, nes turi visaverčių baltymų – pagrindinės organizmo ląstelių bei audinių statybinės medžiagos: jodo, vitaminų A ir D, Omega-3 rūgščių, mažinančių arterinį kraujospūdį ir neleidžiančių susidaryti trombams.

Tačiau krevečių valgymas nebeteiks tiek džiaugsmo, kai sužinosime, kad jose yra 2 kartus daugiau cholesterino, negu dešrelėse ar 20 proc. riebumo grietinėlėje. Jeigu mąstote apie savo kraujagysles, gydytojai jų rekomenduoja atsisakyti pirmiausiai.

Todėl jeigu norite pasilepinti, rinkitės midijas. Jose nėra cholesterino, tačiau daug polinesočiųjų riebalų, neleidžiančių vystytis trombozei.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Didžiųjų miestų merams palikus Liberalų sąjūdį Gentvilas žada keisti partijos pavadinimą ir lyderį (42)

Vilniaus, Klaipėdos ir ne tik šių miestų merai liberalai į rinkimus eis be partijos pramos. Kad...

Mama gavo rekomendaciją per streiką vaiko nevesti į darželį: klausimas, ar dar nereikės ir susimokėti (49)

Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo neterminuotas švietimo darbuotojų streikas. Prie jo kasdien...

Nepažinta pagrindinės Vilniaus gatvės pusė: Florencijos renesanso rūmai ir kiti didingi pastatai, išdygę vietoj kopūstų lysvių (1)

Pasivaikščiojimo po Gedimino prospektą metu praiename pro Lietuvos banko, Lietuvos pašto, prekybos...

Grįžus namo vilnietis negalėjo pastatyti automobilio: aikštelę savivaldybė atidavė kaimynams (60)

Įsivaizduokite, grįžtate automobiliu namo, įvažiuojate į automobilių stovėjimo aikštelę ir...

Sausainiai „Oreo“ pakliuvo į „Greenpeace“ akiratį dėl pavojaus orangutanams (4)

Sausainių „ Oreo “ gamintoja tapo naujausiu „ Greenpeace “ taikiniu kampanijoje, kuria...

Elito pamėgtuose „Stikliuose“ įsidarbinęs naujas šefas nepasikuklino: su vidutinybėmis nedirbu (56)

„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranuose vyksta pokyčiai – šį rudenį į...

Baisias ligas ir įvairias vėžio formas sukelia tik vienas įprotis (12)

Lietuvoje rūko apie 30 proc. vyrų, tai yra labai daug palyginus su Skandinavijos šalimis arba JAV,...

Pranckietis mano, kad Seimo nariai turėtų atostogauti kaip mokytojai (258)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra įsitikinęs, kad parlamentarų atostogos trukme...

Nuotakos poelgis jaunikį privertė gėdingai sprukti iš ceremonijos (1)

Būsimos nuotakos paskutinės valandos prieš vestuves dažniausiai būna kupinos džiaugsmo ir...

Stiliaus tragedija: į karališkosios šeimos puotą atvyko su permatoma suknele ir be liemenėlės (12)

Praėjusią naktį vykusios princo Charleso 70-ojo gimtadienio iškilmės neabejotinai tapo vienu...