Seksomnijos istorija

Pirmą kartą šis psichikos sutrikimas pradėtas tyrinėti 1996-aisiais. Du Toronto universiteto (Kanada) mokslininkai Kolinas Šapiras ir Nikas Trajanovikas bei bendramintis iš Otavos universiteto Paulas Federofas šia tema atliko tyrimą ir parašė straipsnį „Seksomnija – naujoji parasomnija?“ (parasomnija – keisti reiškiniai miego metu). Darbas dienos šviesą išvydo tik 2003-ųjų birželio mėnesį – buvo išspausdintas Kanados žurnale apie psichiatriją.

Iki pasirodant šiam straipsniui dauguma žmonių, kenčiančių nuo seksomnijos, net medikai į šį sutrikimą žiūrėjo įtariai ir bijojo viešai apie tai prabilti. Bijota, kad aplinkiniai nesuvoks, kad nesąmoningas seksas miegant yra liga, o ne ištvirkimas. Vis dėlto ligos pripažinimas atnešė ne vien teigiamų pasekmių – tuo pradėjo naudotis gudrūs advokatai, gindami išžaginimu kaltinamus klientus.

Kokios seksomnijos priežastys?

Iš pradžių manyta, kad seksomniją galima sieti su erotiniais sapnais. Visgi sapnai regimi esant greitojo miego fazei, kai kūnas būna bene paralyžiuotas, o seksomnijos pasireiškimo metu žmogus gali laisvai judėti. Manoma, seksomnija, kaip ir bet kuris kitas miego sutrikimas, yra nulemta primityvių instinktų, kurie nėra kontroliuojami miego metu, nes tuomet smegenų sritys, atsakingos už mąstymą, loginius sprendimus yra „išjungtos“.

Vis dėlto aiškių priežasčių, kodėl kai kurie žmonės kenčia nuo šio psichikos sutrikimo, nėra žinoma. Spėjama, kad tai gali būti nulemta genų ir paveldima. Be to, pastebėta, kad stresas, narkotikai, alkoholis ir nuovargis paaštrina šio tipo sutrikimus.

Išžaginimo metu miegojo...

Vienas garsiausių atvejų – kanadiečio Jano Luedecke istorija. 2005-aisiais 33 metų amžiaus vyras šėlo vakarėlyje, kur susipažino su viena mergina. Abudu buvo labai pavargę, tad krito į bendrą lovą, tačiau nė negalvojo apie intymius santykius. Vis dėlto netrukus mergina pabudo ir pašiurpo – Janas ją prievartavo! Mergina pradėjo jį purtyti ir rėkti, tuomet vyras pabudo (būtent – pabudo!) ir suvokė, ką darąs.

Mergina kreipėsi į teismą dėl išžaginimo, tačiau kanadietis buvo išteisintas. Jo advokatui pavyko įrodyti, kad seksomnija sergantis žmogus neatsako už savo poelgius miego metu, dėl to nėra kaltas. Sprendimu pasipiktino Kanados moterų draugijos ir apskundė teismo sprendimą. Nepaisant to, vyras buvo galutinai išteisintas.

Nesusipratimai

Kartais seksomnijos priepuoliai primena pokštą. Žinomas atvejis, kai iki tol didelio susidomėjimo žmona nerodęs vyras ėmė ją glamonėti kiekvieną naktį. Moteris nesipriešino ir tik džiaugėsi – manė, kad vyras vėl pradėjo jos geisti. Visgi vieną naktį mylėdamasis vyras užknarkė, tuomet moteris suprato, kad jos partneris seksu užsiima miegodamas.

Kitas kurioziškas atvejis nutiko nuo seksomnijos kenčiančiai moteriai. Ji kasnakt glaustydavosi prie savo vyro, jį glamonėdavo. Žinoma, vyras atsakydavo tuo pačiu – kas atsisakytų aistringo nakties nuotykio... Kai jis pradėdavo glamonėti mylimąją, ši pabusdavo ir pradėdavo šaukti, esą jos vyras yra iškrypėlis, kuris bando ją miegančią prievartauti.

Kartais baigiasi liūdnai

Seksomnija ne veltui vadinama liga ir ne visi jos atvejai baigiasi linksmai. Seksą miego metu paprastai valdo instinktai, todėl yra grubus. Taip galima sužeisti ne tik partnerį, bet ir save. Vienas gydytojas prisimena atvejį, kai į jį pagalbos kreipėsi lytinius organus susižalojęs vyras – paaiškėjo, kad per seksomnijos priepuolį jis taip energingai masturbavosi, kad susižalojo. Po audringo nakties nuotykio vyras negalėjo turėti lytinių santykių dar keletą metų.

Seksomnijos rezultatas – kūdikis

Mylimieji Keli Rampling ir Stefanas Deivis žino, kad seksomnija gali pakeisti gyvenimą. Pora augina dvimetį sūnų, kuris yra seksomnijos rezultatas... Nuo šio sutrikimo kenčia tik Stefanas, tačiau jo mylimoji su tuo susigyveno.

Tiesa, ji pasakojo, kad seksas seksomnijos priepuolio metu ją glumina, nes vyras užpuola netikėtai, be jokių bučinių ar glamonių. Moteris prisimena, kad kartą bandė kalbinti mylimąjį, tačiau šis tik spoksojo į ją tuščiu žvilgsniu ir „darė savo darbą“. „Pasijaučiau it mylėčiausi su zombiu...“, – prisipažino moteris.

Kartais vyras prisimena naktinio nuotykio detales ir teiraujasi Keli, ar tikrai naktį jiedu mylėjosi – vyrui tai primena sapną, kurį sunku atskirti nuo realybės. Keli taip pat pasakojo, kad ne visada pasiduoda naktinėms vyro vilionėms, nes tai labai vargina – vyras bando santykiauti bene kasnakt... Jį atstūmus, vyras kurį laiką guli savo pusėje, tačiau po kurio laiko vėl bando siekti savo.

Įdomybės

Medicinos literatūroje aprašomos vos kelios dešimtys seksomnijos atvejų, tačiau manoma, kad jų turėtų būti gerokai daugiau, tiesiog tai delikati problema, apie kurią dauguma gėdijasi prasitarti.
Seksomnija dažniau serga vyrai.

2001 m. M. Manganas išleido knygą „Atvirai apie seksą miegant“, tačiau į ją nebuvo žiūrima rimtai. 2003 m. Kanadoje pasirodęs mokslinis straipsnis pakeitė visuomenės nuomonę apie šį psichikos sutrikimą.

Australijoje gyveno moteris, kuri miegodama išeidavo į gatves ir mylėdavosi su visais sutiktais vyrais.

Sergantieji seksomnija dažnai lunatikuoja.

Paprastai seksomnijos priepuoliai nėra dažni – pasitaiko kartą ar kelis per mėnesį. Tačiau žinoma atvejų, kai seksu miegant užsiiminėjama kiekvieną naktį.

Kol kas nėra jokio moksliškai įrodyto gydymo nuo šio psichikos sutrikimo, bet manoma, kad jį slopina streso terapija.