Juos dažniausiai pasirenkame intuityviai, juk kas geriau už mus pačius žino, ko trūksta.

Pasinaudoti aromatų galia galime ir nelaukdami vasaros, mat žmonės jau senų senovėje išmoko juos surinkti iš augalų ir išsaugoti eterinių aliejų pavidalu. Tik nustatyti, kokio aromato trokštame, uostant atsuktą buteliuką, nepavyks, nes kvapas toks koncentruotas, kad jo mūsų nosis ir smegenys tiesiog „nesupranta“. Štai kodėl reikia šiek tiek informacijos ir šiandien, kai eteriniai aliejai vis dar kur kas mažiau paplitę, nei to nusipelno.

Intuicijos neužtenka

Informaciją apie aromatų galią pradėjau rinkti prieš keliolika metų, kai dalyvavau kelių dienų aromaterapeuto Jano Kušmireko iš Didžiosios Britanijos surengtuose mokymuose. Ši sritis mane tiesiog užbūrė. Daug bendraudama su grožio specialistais, nepraleisdavau progos išsiaiškinti, kaip jie naudoja eterinius aliejus, ir daug ką išmėginau pati. Arbatmedžių aliejus mano namuose seniai pakeitė visas kitas dezinfekuojamąsias medžiagas, o kitus eterinius aliejus nuolat naudoju pagal nuotaiką ir poreikį.

Pilu juos į vonią, garinu aromatinėje lempoje ar tiesiog suvilgau servetėlę, kurią pasidedu netoliese prieš miegą ar prie darbo stalo. Nors iš pradžių pati žvelgiau į kvapų poveikį gana skeptiškai, ilgainiui įsitikinau, kad jie tikrai veikia – padeda keisti nuotaiką ir fizinę savijautą. Ypač jei žmogus nėra priklausomas nuo cheminių vaistų ir nenaudoja sintetinių kvapiųjų medžiagų, dėl kurių atbunka natūralus organizmo jautrumas gamtos sukurtoms priemonėms.

Veikia tik tikri

Tačiau, kad pajustume eterinių aliejų poveikį, turi būti išpildyta viena sąlyga: eteriniai aliejai turi būti natūralūs, o ne sintetiniai. Tik tuomet jų poveikis emocinei ir fizinei būklei bus veiksmingas. Dėl savo ypatingos sudėties eteriniai aliejai turi unikalią savybę prasiskverbti į ląsteles, suaktyvinti deguonies cirkuliaciją ir taip stiprinti imuninę sistemą. Anot J. Kušmireko, eterinių aliejų molekulių elektronai juda visai kitaip nei sintetinių ir jų poveikis yra ne kvapo, o viso augalo poveikis. Distiliuojant 7 tonas šviežios mėtų žolės gaunamas litras eterinio aliejaus. Tad nesunku įsivaizduoti, koks tai koncentruotas produktas.

Natūralūs eteriniai aliejai regeneruoja, gydo, apsaugo nuo senėjimo, detoksikuoja, normalizuoja odą, veikia kaip antiseptikas. Įlašinus eterinių aliejų į kitas kosmetikos priemones (šampūnus, vonios druską, masažinius aliejus), juose esančios veikliosios medžiagos pasieks gilesnius odos sluoksnius ir jų poveikis dar sustiprės. Tačiau reikia turėti omenyje, kad jungiant eterinius aliejus su plovikliais jų poveikis silpnėja, o kai kurių šaltinių teigimu, ir visai pradingsta. Tad voniai geriau keletą lašų užlašinti ne ant putų ar želė, o ant šaukštelio druskos (geriau jūros) ir gerai išmaišyti, o jau tuomet tirpdyti vandenyje.

Renkantis eterinius aliejus, būtina atsižvelgti ne tik į jų veikimą (raminamieji, tonizuojamieji, gaivinamieji), bet ir į odos tipą.

Tinkamai pasirinkus aliejus, rytą galite pasikrauti energijos, dieną – ją stimuliuoti ir palaikyti, vakare – atsipalaiduoti, o naktį – atsinaujinti.

Kol neturite savos eterinių aliejų kolekcijos, galite išmėginti dušo želė, kurios sudėtyje yra eterinių aliejų. Prieš pirkdami atidžiai perskaitykite sudėtį, jei eteriniai aliejai minimi pačioje pabaigoje, vargu ar pajusite jų poveikį. Pagal taisykles, etiketėse sudėtinės dalys yra nurodomos mažėjimo tvarka. Todėl dažniausiai daug efektyviau keletą eterinio aliejaus lašų įlašinti į jau turimą dušo želė.

Jei oda jautri ar apskritai esate alergiška, geriau prieš naudojimą tokia priemone patepti odą rankos linkyje ar kitoje jautrioje vietoje. Jei po kelių valandų jokios neigiamos reakcijos nėra, galima išmėginti maudantis.

•Sausai odai tinka rožių, sandalmedžių, jazminų eteriniai aliejai, riebiai – melisų, greipfrutų, rozmarinų, jautriai – sandalmedžių, miramedžių.

•Veido masažui pakanka šaukštelio aliejaus, tačiau jame turi būti tik trys lašeliai eterinio aliejaus, visas kitas yra augalinis, skirtas tiems lašeliams atskiesti. Augalinis aliejus gali būti alyvuogių, migdolų, avokadų ar bet koks kitas, geriau šaltai spaustas ir nerafinuotas.

•Viso kūno masažui reikia 4–5 šaukštelių (po 5 ml) aliejaus, tačiau eterinio proporcija ta pati – trys lašeliai vienam šaukšteliui.

Bus lengviau atsibusti

Rytui labai tinka apelsinų, citrinų, verbenų ar mandarinų eteriniai aliejai. Visai pakaks vieno kurio, bet jei patinka sudėtingesni kvapai, galima pasidaryti jų mišinį. Man itin patinka verbena su citrina, tačiau kartais, kai žinau, kad reikės daugiau bendrauti, renkuosi apelsiną arba mandariną, kurie nuteikia būtent bendravimui.

Jei ryte nereikia niekur lėkti, nes yra savaitgalis ar švenčių diena, į aromatinę lempą galima įsilašinti rožių, vetiverijų ar bergamočių eterinio aliejaus, kurie padeda sukurti šventės nuotaiką. Ryte dar tinka kiti žvalumo suteikiantys aromatai – baziliko, arbatmedžio, čiobrelio, greipfruto, mėtos, muskato riešuto, pipirmėtės ir net pušies.

Sakoma, kad citrinų eterinis aliejus atgaivina, suteikia jėgų, įkvepia, skatina veiklai. Jis veikia ir kaip antiseptikas, stimuliuoja periferinę kraujotaką, tonizuoja vegetacinę nervų sistemą, gydo viršutinių kvėpavimo takų katarą, stiprina fizinį aktyvumą, stimuliuoja smegenų veiklą, stiprina visą organizmą.

Tačiau ant odos tepti jį reikia labai atsargiai, nes reaguoja su šviesa ir atsiranda tamsių pigmentinių dėmių. To nelieka patepus žaizdelę ar spuogą arbatmedžių aliejumi. Beje, jis labai padeda gydyti jaunatvinius spuogus ir pleiskanas. Pačių brangiausių profesionalių šampūnų nuo pleiskanų sudėtyje dažnai būna būtent arbatmedžių aliejaus.

Testas

Tiems, kurių oda ypač jautri, eteriniai aliejai gali sukelti alergiją. Rekomenduojama kelis lašus eterinio aliejaus sumaišyti su nedideliu kiekiu augalinio aliejaus ir juo patepti rankos riešo odą. Jei per 12 val. neatsiras alergijos požymių, aliejų galima drąsiai naudoti.

Verta žinoti

•Eteriniai aliejai gali būti gaunami iš žiedų, lapų, šaknų, vaisių, žievės.

•Laikomi tamsaus stiklo buteliukuose, nes jiems kenkia šviesa.

•Gryno eterinio aliejaus negalima tepti tiesiai ant odos, nes jis yra koncentruotas ir gali sukelti alerginę reakciją ar nudeginti odą. Tepti ant odos galima tik levandų ir arbatmedžių eterinius aliejus.

•Norint atskiesti, eteriniai aliejai tirpdomi augaliniame aliejuje, maišomi su druska ar kosmetikos priemonėmis.

•Nėščiosioms nerekomenduojami bazilikų, beržų, čiobrelių, kadagių, kedrų, kiparisų, šalavijų, mairūnų, miros, muskato, pelargonijų, pipirmėčių, rozmarinų ir vaistinių kiečių aliejai, o pirmuosius tris nėštumo mėnesius geriau vengti dar ir levandų, ramunėlių bei rožių eterinių aliejų.