Uoslė – viena iš 6 žmogaus juslių, padedančių suvokti aplinką. Mūsų atmintis fiksuoja konkrečius, dažnai su atitinkamomis emocijomis, daiktais susijusius kvapus ir juos prilygina „močiutės rūsiui“, „kalėdiniams meduoliams“, „švariems skalbiniams“ ar kt.

Vaikystėje mūsų uoslė jautriausia – užuodžiame stipriausiai, senstant šis gebėjimas silp­nėja. Beje, vyrų uoslė silpnesnė nei moterų. Jie mėgsta aštrius, prieskoninius, o dailioji lytis – saldesnius, gaivius kvapus.

„Mėgstamas kvapas keičiasi su amžiumi, be to, tvirtinti, kad jis yra visiems toks pats malonus kaip jums, negalima: kaip ir grožio suvokimas, taip ir gardaus kvapo, jo poveikio ypatybės kiekvienam žmogui yra labai asmeniškos, individualios. Juk vieniems lelija primena džiugias vestuvių akimirkas, kitiems – tai laidotuvių gėlė“, – pastebi A. Klimavičiūtė ir primena, kad neišlavinta žmogaus uoslė skiria iki 10 tūkst. kvapų!

Per uoslę – į emocijas

„Kvapai gali valdyti mūsų emocijas, turėti įtakos sveikatai ir net gyvenimui. Pajutę tai žmonės jau nebesitenkina kvepalais – jie nori būti kvepiančioje aplinkoje“, – sako pašnekovė.

Iš tiesų žmogui maloniau būti ten, kur kvepia. Nemalonūs kvapai dirgina smegenis ir sukelia pyktį, pasišlykštėjimą, todėl instinktyviai jų vengiame; o malonūs kvapai teikia pasitenkinimą: tampame laimingesni, protingesni, geresni, mandagesni.

85 proc. pasaulinės reklamos ilgą laiką apeliavo į žmogaus akis ir klausą, o štai uoslė buvo nepelnytai sumenkinta. Pastebėjus tiesioginį kvapų poveikį žmogaus emocijoms, juos kaip įvaizdžio dalį pradėjo naudoti garsūs pasaulio prekiniai ženklai, parduotuvės, paslaugų įmonės.

Darbingumą skatinančius, padedančius susikoncentruoti kvapus užsienyje naudoja įžvalgūs darbdaviai. Pavyzdžiui, bergamočių kvapas padeda susikaupti ir skatina bendrauti, citrinų – ramina, atpalaiduoja, kartu ir stimuliuoja, mažina klaidas, japoninis laurenis valo ir gaivina orą.

Kvapų saugyklėlės

Kvapų terapijai naudojami eteriniai aliejai, gaunami iš augalų. Su jais gaminami difuzoriai, elektriniai kvėpikliai, žvakės, smilkalai, kvapūs medienos rutuliukai.

Renkantis kvapias žvakes būtina atkreipti dėmesį į vaško minkštumą: jei kietas – jame labai daug kenksmingo sveikatai parafino. Vaškas turi būti natūralus, iš jo pagamintos žvakės paviršius klampokas, panašus į sviestą, netrupantis.

Eteriniai aliejai puikiai įsigeria į medieną, kuri pasižymi savybe ilgai skleisti natūralų, neiškreiptą kvapą. Itin patogūs aliejuose įmirkyti mediniai kubeliai, rutuliukai – jų galite pamėtyti spintoje, komodos stalčiuose, drabužinėje, dailiose vazose vonios ir tualeto kambaryje.

Smilkalai gaminami iš natūralių gamtinių medžiagų: labai smulkiai sutrintų džiovintų žolelių, žievelių ir sėklų. Atkreipkite dėmesį į smilkalų kvapą ir spalvą. Niekada nenaudokite juodos spalvos smilkalų – jie suklijuoti guma ar sintetiniais klijais, kurie kaisdami virsta nuodais. Venkite aštrių kvapų – smilkalas turi būti švelnaus aromato, šviesus, geriausia – suklijuotas aliejais arba birus kaip pudra.

Būtinas saikas

Jei renkatės natūralų kvėpiklį su sertifikatu „ekologiška prekė“, etiketėje turi būti nurodyta 100 proc. natūrali sudėtis, jei bus 95 proc., produktas nėra natūralūs.

A. Klimavičiūtė pasakoja, kaipgi pajusti aromato kokybę: "Labai paprasta: prie aromatinės žvakės, smilkalo, eterinio aliejaus ar kito aromaterapijos produkto skleidžiamo kvapo turite priprasti per 15 min. – tiksliau, jo beveik nejausti. Jei taip nenutinka, vadinasi, jūsų smegenis dirgina sintetiniai kvapai, tad jos nuolat perduoda netinkamo kvapo signalą lygiai taip, kaip nutinka užuodus nemalonius svilėsių, pelėsių ir kitus kvapus. Skleidžiamas kvapas turi vos jaustis, būti švelnus.

Nors kvėpiklis – ne kvepalai ir su oda nekontaktuoja, tačiau nuo jo skleidžiamo kvapo itin jautriems žmonėms gali pradėti svaigti galva, imti pykinti. Todėl kvapais nepiktnaudžiaukite!“

Visgi namai kvepės tik jei juose nebus blogo kvapo židinių – kartais geriau jokio kvapo nei gero ir blogo mišinys! Nemalonius kvapus galima pašalinti jų neutralizatoriumi. Jei šie kvapai pastovūs, pravers kvapų ir neutralizatoriaus mišinys.

Pačiulių ir rožių kvapų derinys tinka daugeliu atvejų: jei kankina depresija – suteiks pakylėjimo ir gyvenimo džiaugsmo; jei neturite kur išlieti energijos ar vargina įtampa – nuramins.

Verbenų eterinis aliejus labiausia vertinamas dėl raminamųjų ir migdomųjų savybių. Tai vienas populiariausių kvapų. Geriau naudoti vakare.

Miško uogos skleidžia saldžiarūgštį kvapą, primenantį vasarą, todėl jis sukelia geras emocijas, tonizuoja. Šis kvapas universalus, tinka visais metų laikais, tiek ryte, tiek dieną, net ir darbo aplinkoje.

Savijautą gerinantys kvapai

Nuo nerimo – bergamotės, eglės, jazminai, citrinos.

Nuo depresijos – šalavijai, bergamotės, jazminai, rožės, pelargonijos, citrinos, santalai, mėtos, kanangos.

Energijos suteikia citrinos, imbierai, krapai, kmynai, salierai.

Laimės pojūtį stiprina apelsinai, bergamotės.

Nervingumą mažina aplesinai, mandarinai, citrinos.

Ramina levandos, imbierai, jazminai, ramunėlės, citrinos, rožės, kanangos.

Nuo miego sutrikimų – levandos, bergamotės, jazminai, salierai, ramunėlės.

Nuo streso – eglės, pušys, kanangos.

Agresiją slopina kanangos, bergamotės, ramunėlės, citrinos.

Nuo pykčio – kanangos, rožės, jazminai, ramunėlės.

Nusivylus – rožės, apelsinai, kiparisai, bergamotės.

Baimę sklaido krapai, imbierai, santalai.

Sielvartaujant – bergamotės, ramunėlės, jazminai, rožės.

Nuo isterijos – ramunėlės, levandos, apelsinai, arbatmedžiai.

Pavydą slopina jazminai, rožės.

Fizinį nuovargį nuveja imbierai, citrinos, levandos, apelsinai.
Drovumą mažina juodieji pipirai, imbierai, jazminai, rožės, kanangos.

Galvos skausmą malšina pipirmėtės, eukaliptai (aliejų naudoti nedideliais kiekiais ar skiestą).

Teigiamas kvapų poveikis žmogui

Alyvų kvapas stiprus, todėl itin tinka didelėms erdvėms, naikina jose tvyrantį nemalonų kvapą. Šis aromatas praskaidrina nuotaiką, atpalaiduoja, stimuliuoja atmintį. Jis primena pavasarį, todėl natūralu, kad nuteikia džiugiai, žadina teigiamus jausmus. Patartina naudoti ryte ir dieną, šiltuoju metų laiku.

Gintaro kvapas ramina, tad labai dažnai naudojamas medituojant. Jis stiprina geranoriškumą, žmonių tarpusavio supratimą; gydo nervinę įtampą, irzlumą, harmonizuoja endokrininę sistemą, širdies ritmą, suteikia optimizmo. Senovės Indijoje gintaras buvo išminčių talismanas.
Cinamono uostymas pagerina nuotaiką, koncentraciją ir suteikia žvalumo.

Specialistai sako, kad šis kvapas tonizuoja, stimuliuoja, stiprina meilės ir užuojautos jausmus, malšina irzlumą ir smulkmeniškumą. Itin vertinamas šiuo susvetimėjimo laikotarpiu, mat padeda žmonėms suprasti vienas kitą, pajusti bendrumą.

Apelsinų kvapas praskaidrina sąmonę, padeda atsipalaiduoti ir įkvepia daugiau optimizmo. Veiksmingas gydant nervingumą, nerimą, depresiją, pervargimą, tachikardiją, nemigą. Tinka mažiems vaikams, kūdikiams kaip raminamoji ir migdomoji priemonė. Apelsinas – puikus ilgai dirbančių prie kompiuterio „kompanionas“, mat jo eterinio aliejaus kvapas gerina regėjimą – atpalaiduoja įsitempusius akių raumenis. Naudojamas ryte ir dieną žiemą.

Persikų kvapas padės suliek­nėti. Čikagos uoslės ir kvapo tyrimų fondo teigimu, užuodus persiką smegenis pasiekia informacija, kad skrandis pilnas. Persikų aromatas ramina, teikia optimizmo; puikiai valo orą; dažnai naudojamas kvepalams gaminti.

Žaliosios arbatos kvapas, kaip ir pati arbata, turi daugybę gydomųjų savybių: šalina toksinus, atpalaiduoja raumenis, įveikia nuovargį, ramina ir padeda susikoncentruoti. Šį aromatą galite naudoti visur ir visada, bet idealiausiai jis dera vakare; juo galite mėgautis vonioje ar masažuojatis.

Juodųjų serbentų lapelių kvapas padeda gydyti dėmesio sutrikimus, depresiją, turi antibakterinių savybių, sureguliuoja širdies veiklą, aktyvina virškinimo sistemos darbą. Pastebėta, kad šis saldžiai gaivus aromatas itin tinkamas vyresniems žmonėms.

Žaliosios citrinos keri kvapu, kuris vos ne akimirksniu atgaivina įtemptą nervų sistemą, sustiprina, suteikia žvalumo. Šių vaisių kvapas padeda persišaldžius ar esant spazmams, pasireiškus depresijai, nervų ligoms, malšina raumenų skausmą.

Jazminai – augalai, iš kurių išgaunamas vienas vertingiausių ir brangiausių eterių. Prabangus jo kvapas ramina, atpalaiduoja, pakelia nuotaiką, malšina skausmus.

Vanilės kvapas namus pripildo saldžių vaikystės prisiminimų. Kaip ir daugelis aromaterapijoje naudojamų aliejų, vanilė turi antidepresinių, raminamųjų savybių, puikiai atpalaiduoja, be to, malšina skrandžio skausmus ir alkį.

Pačiuliai – tarpininkai tarp ugnies ir vandens, todėl turi ir energiją teikiančių, ir atpalaiduojančių savybių. Jų kvapas gali nuraminti pavydą, išsklaidyti dvejones.

Rožės nuo seno laikomos afrodiziaku – meilės kvapu, padėjusiu Kleopatrai suvilioti Marką Antonijų. Rožių aromatas geba nuraminti įskaudintą širdį, švelnina netekties skausmą.

Pačiulių ir rožių kvapų derinys tinka daugeliu atvejų: jei kankina depresija – suteiks pakylėjimo ir gyvenimo džiaugsmo; jei neturite kur išlieti energijos ar vargina įtampa – nuramins.

Verbenų eterinis aliejus labiausiai vertinamas dėl raminamųjų ir migdomųjų savybių. Tai vienas populiariausių kvapų. Geriau naudoti vakare.

Miško uogos skleidžia saldžiarūgštį kvapą, jis primena vasarą, todėl sukelia geras emocijas, tonizuoja.