Saulėgrąžų sėklos yra puikus užkandis, taip pat labai rekomenduojamas salotų ir kitų patiekalų ingredientas. Žinoma, turimos omenyje natūralios, nesūdytos sėklos. Jų skonis ir tvirta tekstūra išties prisideda prie priklausomybės šiam produktui atsiradimo.

Saikingas saulėgrąžų sėklų kiekis praturtins daugybę patiekalų didele vitaminų ir mineralų doze. Daugiausia šiose sėklose yra vitamino E, vitamino B1, seleno ir magnio. Vitaminas E – vos 10 gramų saulėgrąžų sėklų suteikia 25 procentus rekomenduojamos paros normos – ir selenas yra galingi antioksidantai, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų puolimo. Laisvieji radikalai pagaminami paties metabolizmo arba per teršiančias medžiagas atkeliauja į organizmą iš išorės.

Antioksidantai prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų, uždegimo simptomų ir kai kurių vėžio formų prevencijos. Kita vertus, magnis yra būtinas kaulų, raumenų ir nervų ląstelių sveikatai. 30 gramų sudaro pusę antioksidanto vitamino E ir B1 paros normos. Jie būtini gerai širdies ir nervų sistemos būklei. Saulėgrąžų sėklose taip pat yra seleno, geležies, fosforo ir magnio.

Puikus užkandis

Be to, saulėgrąžų sėklos yra puikus užkandis, kuris nuramina nerimastingą alkį, aplankantį mus tarp valgymų. Jos leidžia kontroliuoti gaunamų kalorijų kiekį, nors šiame produkte yra daug riebalų rūgščių. Kaip mes žinome, riebalai taip pat yra būtini, tačiau juos reikia tinkamai vartoti. Riešutai yra visada optimalus jų šaltinis, tik juos reikia valgyti protingais kiekiais.

Saulėgrąžų atveju daug geriau vartoti sėklas nei rafinuotą aliejų, pavyzdžiui, kepimui. Sėklose gausu omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios, be kita ko, labai svarbios odos ir plaukų sveikatai.

Vis dėlto, piktnaudžiauti omega-6 šaltiniais negalima, net jeigu tai ir simpatiškosios saulėgrąžų sėklos, nes būtina subalansuoti kitų maisto produktų, turtingų omega-3, vartojimą. Tai yra graikiniai riešutai, melsvieji ešeriai ir aliejus.

Štai kelios rekomendacijos dėl saulėgrąžų sėklų vartojimo:

  • Tinkama dozė asmeniui turi tilpti į delną.
  • Kai perkate išlukštentas saulėgrąžas, turite patikrinti, ar jos neįgavusios gelsvo atspalvio – tokiu atveju jos gali turėti kartumo. Tada jos laikomos šaldytuve.
  • Saulėgrąžų sėklomis galima gardinti pusryčių košes, jogurtą ir salotas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)