Odos vėžys ir saulė

Saulė suteikia energijos visoms gyvoms Žemės būtybėms. Tačiau ji gali ir pakenkti mums. Saulės ultravioletiniai (UV) spinduliai gali sukelti saulės nudegimus ir odos vėžį. Saulė yra pagrindinė labiausiai paplitusios vėžio formos Jungtinėse Valstijose - odos vėžio - priežastis. Šiemet bus dar milijonas naujų odos vėžio atvejų.

Odos vėžys gali pasireikšti ir pasireiškia vaikams bei jauniems žmonėms, bet dažniausiai odos vėžiu suserga vyresnio amžiaus žmonės. Vyresni žmonės suserga odos vėžiu, nes jie jau yra gavę per daug kenksmingų saulės spindulių. Jūsų oda prisimena kiekvieną nudegimą saulėje ir kiekvieną įdegį visą gyvenimą.

Visos odos vėžio formos yra kenksmingos, o kai kurios, ypač piktybinė melanoma, gali būti mirtinos, jei yra negydomos. Piktybinė melanoma yra antroji labiausiai paplitusi vėžio forma tarp 25-34 metų amžiaus moterų. Saulės poveikis ankstyvoje vaikystėje ir paauglystėje sukelia odos vėžį.

Saulė ir jūsų vaiko oda

Jūsų vaiko oda yra labai švelni ir jūs turėtumėte ją apsaugoti. Įdegimas kenkia. Įdegimas taip pat gali sukelti dehidraciją ar karščiavimą. Dažni įdegimai ir didelis saulės poveikis per daugelį metų gali sukelti ne tik odos vėžį, bet ir raukšles ir galimas akių kataraktas. Daugiausia saulės spindulių – nuo 60 % iki 80 % - žmonės gauna iki 18 metų. Tai yra todėl, kad vaikai praleidžia daugiau laiko lauke, ypač vasarą, negu suaugusieji.

Nudegimų pavojai

Tyrimai rodo, kad du ar daugiau nudegimų iki pūslių vaikystėje ar paauglystėje padidina odos vėžio tikimybę vyresniame amžiuje. Todėl yra ypač svarbu apsaugoti kūdikius ir vaikus nuo saulės poveikio.

· Jautri kūdikio odelė yra plonesnė, negu suaugusiųjų oda, tad kūdikiai įdegia greičiau. Apsauga yra būtina net tamsesnės odos kūdikiams.

· Jūsų kūdikio apsauga priklauso nuo jūsų. Kūdikis negali pasakyti jums, kad jam per karšta ar jis pradeda nudegti, jis negali nueiti nuo saulės į pavėsį be jūsų pagalbos.

Jūsų kūdikio apsauga

Laikykitės šių taisyklių, norėdami apsaugoti savo kūdikį nuo nudegimo saulėje ir odos vėžio tolimesniame gyvenime:

· Kūdikius iki 6 mėnesių reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Perneškite savo kūdikį į pavėsį ar po medžiu, skėčiu ar uždenkite vežimėlio viršų.

· Aprenkite savo kūdikį drabužiais, uždengiančiais kūną, pavyzdžiui, patogiomis lengvomis ilgomis kelnėmis, marškiniais ilgomis rankovėmis, kepuraite, uždengiančia veidą ir ausis nuo saulės.

· Rinkitės drabužius iš tankių audinių. Tankių audinių drabužiai apsaugo geriau. Jeigu jūs nesate įsitikinę dėl audinio tankumo, pažiūrėkite į audinį prieš šviesą, kiek jis praleidžia spindulių. Kuo mažiau šviesos, tuo geriau. Medvilniniai drabužiai yra ir vėsūs, ir apsaugantys.

· Uždėdami vaikui kepuraitę, įsitikinkite, kad jos kraštai uždengia šešėliu kūdikio veidą. Vaikiški akiniai nuo saulės su UV apsauga taip padės apsaugoti jūsų vaiko akis.

Prisiminkite…

· Saulės spinduliai yra stipriausi nuo 10 val. ryto iki 16 val. Stenkitės nelaikyti savo kūdikio saulėje šiuo metu.

· Kenksmingi saulės UV spinduliai gali atsispindėti nuo smėlio, sniego ar betono, tad būkite ypač atsargūs tokiose vietose.

· Dauguma saulės spindulių gali debesuotą dieną prasiskverbti pro debesis, tad naudokite apsaugą nuo saulės net ir debesuotą dieną.

Saulės mitai

Mitas: Įdegimas yra sveika jūsų kūdikiui.
Faktas: Įdegimas yra odos pažeidimo požymis.

Mitas: Kūdikiai negali įdegti debesuotą dieną.
Faktas: Dauguma saulės spindulių gali prasiskverbti pro debesis ir sukelti nudegimą.

Mitas: Aliejukas kūdikiams yra geras losjonas nuo saulės.
Faktas: Aliejukai kūdikiams pagreitina įdegimą ir nesuteikia jokios apsaugos.

Mitas: Kūdikiams reikia saulės teikiamų vitaminų.
Faktas: Tinkamai subalansuota mityba ir minimumas saulės spindulių užtikrins jūsų vaikui visus reikiamus vitaminus.

Apsauginis kremas nuo saulės jūsų kūdikiui

Kūdikiams iki 6 mėnesių kremu nuo saulės galima tepti tik nedaugelį kūno vietų, pavyzdžiui, veidą ir išorines rankų puses, jei nėra tinkamų drabužių ar pavėsis neprieinamas. Saugokite, kad kremas nepatektų į akis ir burną! Vyresniems vaikams patikrinkite kremo poveikį ant nugaros prieš užtepant jį visą. Atsargiai užtepkite kremą aplink akis, kad jis nepatektų ant vokų.

Jei jūsų vaikui pateko į akis kremas nuo saulės, nuvalykite vaiko rankas ir akis drėgna servetėle. Jei kremas nuo saulės graužia vaikui akis, pabandykite kitus apsauginius kremus arba pieštuką nuo saulės, kremą su titano dioksidu arba cinko dioksidu. Jeigu atsiranda bėrimas, kreipkitės į savo pediatrą.

Renkantis kremą nuo saulės reikia atkreipti dėmesį į žodžius “plataus spektro” (“broad-spectrum”) ant etiketės, kurie reiškia, kad kremas saugos tiek nuo ultravioletinių B (UVB), tiek nuo ultravioletinių A (UVA) spindulių. Apsauginis saulės faktorius (sun protection factos – SPF) turi būti mažiausiai 15.

Negailėkite apsauginio kremo ir gerai jį įtrinkite, įsitikinę, kad jis padengia visas atviras vietas, ypač kūdikio veidą, nosį, ausis, kojas ir rankas, ir net kelių atvirkštines puses. Užtepkite kremą pusvalandį prieš išeidami į lauką. Kremui reikia laiko, kad jis pradėtų veikti odą. Naudokite vandeniui atsparų kremą.

“Atsparūs vandeniui” kremai turi būti užtepami pakartotinai kas 2 valandas, ypač jeigu jūsų vaikas žaidžia vandenyje. Cinko oksidas, labai efektyvi apsauga, gali būti naudojamas kaip papildoma apsauga nosiai, skruostams, ausų galiukams ir pečiams.

Prisiminkite…

Kremai nuo saulės turi būti naudojami kaip apsauga nuo saulės, o ne kaip galimybė pasilikti ilgiau saulėje.

Įdegimas gali būti pavojingas

Jeigu jūsų kūdikis nudegė saulėje ir jam mažiau kaip 1 metai, kreipkitės į savo pediatrą – kai kurie nudegimai yra pavojingi. Jeigu vaikui daugiau kaip1 metai, praneškite savo pediatrui apie pūsles, skausmą ar karščiavimą.

Prisiminkite…

· Saugokitės saulės nudegimų – jie gali būti labai pavojingi kūdikiui.

· Jeigu jūsų vaikas nudegė saulėje, duokite jam pagerti sulčių ar vandens, kad atsistatytų prarastas skysčių kiekis.

· Šalto vandens kompresai gali padėti jūsų vaiko odai jaustis geriau.

· Nenaudokite medicininių losjonų, kol jų nenurodys gydytojas.

· Visiškai neleiskite savo vaiko ant saulės, kol nudegimas nepraeis visai.

Parodykite gerą pavyzdį

Paverskite apsaugos nuo saulės procedūras reguliariu šeimos įpročiu. Jūsų vaikui reikia, kad jūs jį apsaugotumėte nuo saulės ir saulės nudegimų. Kadangi vaikai mokosi mėgdžiodami, jūs galite tapti geriausiu mokytoju, darydami apsaugines procedūras nuo saulės sau. Parodykite visiems savo šeimos nariams, kaip reikia apsaugoti savo odą nuo saulės.

Šiame straipsnyje pateikiama informacija negali būti taikoma vietoje medicinos pagalbos ar konsultacijos su jūsų pediatru. Jūsų pediatras gali paskirti įvairų gydymą priklausomai nuo individualių faktų ir aplinkybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją