aA
Pagal Rytų mediciną, daugelio susirgimų priežastis – organizmo gyvybinės arba vitalinės energijos trūkumas. Jos trūkumo požymiai: nervinis ir fizinis išsekimas, nerimas, silpnumas, apatija, ištvermės stoka, sumažėjusi kūno temperatūra, šaltos rankos ir kojos, dažnos peršalimo ligos, organų nusmukimas, jų funkcijų susilpnėjimas.
© Vida Press

Rytiečiai mano, kad vitalinė energija ir kraujotaka labai susijusios, todėl jaučiant energijos stygių atsiranda plaučių ir kasos – blužnies energinių kanalų nesuderinamumas. Plaučiai sunkiau įsisavina su įkvepiamu oru gaunamą energiją, o kasa ir blužnis nebesugeba įsisavinti su maistu teikiamos energijos.

Rytuose yra daug vitalinę energiją sugrąžinančių praktikų, tačiau šiuolaikiniam žmogui, kuris neturi laiko net pasirūpinti savo sveikata, labai patrauklu vartoti adaptogenus.

Būtent adaptogenai didina organizmo atsparumą infekcijoms, aukštai ar žemai temperatūroms, fizinei ar psichinei perkrovoms, nuodingoms medžiagoms. Jie teigiamai veikia centrinę nervų sistemą, didina hemoglobino kiekį, gerina smegenų kraujotaką ir lytinės sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį, saugo nuo stresų.

Adaptogenams priskiriamas eleuterokokai, saldymedžiai, kininiai citrinvyčiai, grybai kininiai kordicepsai, tačiau geriausiuoju laikomi ženšeniai.

Manoma, kad ženšeniai stiprina tiek in, tiek jang energijas, o Rytų medicina teigia, kad viena svarbiausių žmogaus harmonijos ir sveikatos sąlygų – in ir jang darna.

Kinai ženšenių šaknį vertina kaip gyvybės eliksyrą, pratęsiantį gyvenimą ir grąžinantį nusilpusiam žmogui jėgas.

Ženšeniai priklauso aralijinių šeimos augalų genčiai, joje yra keliolika daugiamečių augalų rūšių. Apie gydomąsias jų savybes buvo žinoma labai seniai, jie minimi seniausiuose kinų medicinos raštuose kaip tonizuojantys skrandžio ir smegenų veiklą, turintys įtakos ilgaamžiškumui.

Šiuolaikinis mokslas ištyrė, kad ženšenyje yra daug veikliųjų medžiagų – eterinių ir kitų aliejų, fermentų, mikroelementų, C ir B grupės vitaminų, fitoestrogenų, cukrų, pektinų, krakmolo, ekstrakcinių bei kitų medžiagų.

Šaknis, prilygstanti gyvybės eliksyrui, pratęsianti gyvenimą ir grąžinanti jėgas
© Vida Press

Užsiauginote, o gal nusipirkote ženšenio šaknį?

Šaknis galima supjaustyti griežinėliais, sudėti į puslitrinius tamsaus stiklo butelius ir užpilti degtine. 50 g šaknų reikia pusės litro degtinės. Po trijų savaičių trauktinę nupilti, o šaknį dar kartą užpilti degtine ir laikyti jau 45 dienas. Paskui abi ištraukas sumaišyti ir nuo rudens iki pavasario rytais išgerti tiek lašų, kiek žmogus turi metų. Lašus lašinti į stiklinę su vandeniu. Tačiau toks preparatas netinka jaunesniems nei 40 metų žmonėms.

Kitas variantas: 1–3 g šaknies užpilti 0,7 l verdančio vandens ir 20–30 minučių virti emaliuotame inde ant silpnos ugnies. Gerti po stiklinę per dieną. Nevartoti vėliau negu 4–5 valandos prieš miegą. Vartojant ženšenį ilgiau kaip 3 mėnesius, rekomenduojama daryti 10 dienų pertrauką.

Jautresniems žmonėms gali atsirasti nemalonių jutimų, pykinti, padidėti kraujospūdis ar skaudėti galvą. Apsinuodijus ženšeniu gali prasidėti nemiga, berti, padidėti temperatūra. Nederėtų vartoti ženšenių preparatų sergant ūmiomis infekcinėmis ligomis, hipertenzija. Ženšenis mažina slopinamąjį barbitūratų, alkoholio poveikį.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vytaras Radzevičius apie meilę vaikams ir anūkui: yra vienas dalykas, dėl kuriuo jaučiuosi skolingas (11)

Žinomas keliautojas, TV laidų vedėjas, Pasaulio puodų „tikrintojas“ ir knygų apie tai...

Per Kalėdas parduotuvės nedirbs: paskelbė visų prekybos centrų darbo laiką (136)

Šiemet nė vienas prekybos centras Lietuvoje nedirbs pirmąją Kalėdų dieną, gruodžio 25-ąją,...

Romantika – rimtas dalykas: tik laiko klausimas, kada atsidursite pas gydytoją (2)

Kuo labiau civilizuotais tampame, tuo daugiau atsiranda asmenybes žlugdančių priklausomybių. Ne...

Rimvydas Valatka. Septyni kiaulių ūkio principai (215)

Eina į pabaigą trečiasis Džiaugsmo sekmadienis su valstiečiais ant altoriaus. Plėsdami vidinę...

Jokubaičio karjeros rungtynėse „Žalgiris“ sutriuškino „Nevėžį“ (38)

Gynyboje solidžiai rungtyniavęs Kauno „Žalgiris“ (13-1) po nesėkmės Eurolygoje reabilitavosi...

Netikėtas rezultatas: rinkėjams patinka viena ir ta pati Landsbergio ir Skvernelio savybė (172)

Didelė dalis Lietuvos rinkėjų yra migruojantys, pasiduoda bandos instinktui, ir gali persigalvoti...

Kaune stoja eismas – automobiliai neatlaiko kelio dangos išbandymo (156)

Sekmadienį žiema į Kauną atėjo su trenksmu: iš dangaus krenta snaigės, o kelio danga –...

Pensininkė Jonavoje pasigedo taksi gaunantiems mažas pajamas (15)

Jonavos žinių redakcijai skambinusioji moteris teigė, jog būtų įdomu sužinoti, ar yra galimybė...

Užkalnis: picas lietuviai valgė jau nuo XIII amžiaus, o žemaičiai – dar seniau (117)

Nelabai kas Lietuvoje dedasi su itališku maistu. Nelabai kas. Kaune, pavyzdžiui, valgyti italų...