Plaukai ir nėštumas

Sveikiname – turėsite kūdikį! Tai nuostabus jūsų gyvenimo laikas, bet jūsų hormonai dabar visai pašėlę. Tai gali sukelti pokyčių jūsų plaukams, bet nesijaudinkite – jie laikini. Galite pastebėti, kad plaukai sausesni nei visada. Tiesiog naudokite veiksmingesnį kondicionierių ir kaukes, jei reikia. Po gimdymo daugumai moterų labiau nei visuomet slenka plaukai (tai atsitinka ir moterims, kurios nustoja vartoti kontraceptines tabletes). Nurimkite – tikrai nenupliksite. Hormonai tik saugojo jūsų plaukus nuo slinkimo, o tai, ką matote išsitrinkusi galvą vonioje – atsargos. Geroji pusė ta, kad būdama nėščia didžiuositės puikiais plaukais. Nemažai debatų ir ginčų buvo dėl to, ar dažyti bei darytis ilgalaikę šukuoseną esant nėščiai. Ekspertai ragina nenaudoti jokių cheminių priemonių plaukams pirmojo nėštumo trimestro metu – nėra įrodymų, kad tai gali paveikti vaisių, bet kam rizikuoti?

Dažytis ar garbanotis plaukus vėliau – jūsų ir jūsų gydytojo sprendimas. Jei apsisprendėte tai daryti, atlikite tai kuo atsargiau.

Nėštumas ir oda

Kokie pokyčiai vyksta su jūsų oda, kai esate nėščia, ir ar yra būdų apsisaugoti nuo su nėštumu susijusių odos problemų?

Kai esate nėščia, jūsų kūnui tenka daug pokyčių, oda – ne išimtis. Melazma, aknė, išsiplėtusios venos bei strijos – būdingiausios odos problemos, su kuriomis moteris susiduria būdama nėščia. Kiekvieną jų galima gydyti nėštumo metu ir po jo, sako dr. Ericas Bernsteinas, Pensilvanijos universiteto dermatologijos profesorius. Taipogi galite imtis svarbių apsisaugojimo priemonių.

Kas yra melazma?

Melazma, labiau žinoma kaip “nėštumo kaukė”, yra ruda pigmentacija ant skruostų, apie akis, kartais – ant kaktos ar virš lūpų. Dažniausiai ją sukelia hormonų pokyčiai ar svyravimai nėštumo metu, dėl kurių odoje labiau linkę atsirasti tamsios dėmės nuo buvimo saulėje. Vis dėlto melazma gali atsirasti ir ne nėštumo metu, ir netgi vyrams.

Kitos priežastys ar aplinkybės gali būti veido plaukų šalinimas vašku (ypač virš lūpų), alerginės reakcijos į odos priežiūros produktus ar kiti uždegimai. Saulės poveikis tamsią pigmentaciją gali dar labiau pabloginti. Geriausias būdas išvengti melazmos – teptis apsauginiais kremais visą dieną, kasdien, ištisus metus. Galite nepajusti, kad daug laiko praleidžiate lauke, bet net atsitiktiniai spinduliai (tarkime, pro automobilio langą) gali pakenkti. Pasirinkite stiprią apsaugą tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių. Dabar rinkoje yra daug puikiausių preparatų. Jei esate nėščia, prieš vartodama juos turite pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Jei jau naudojate apsaugines priemones nuo saulės, dermatologas gali skirti gydymą nuo melazmos. Galima pradėti nuo retinolio-A ar Neostrata glikolio rūgšties losjono, priklausomai nuo odos jautrumo. Šie produktai gali būti derinami su odos blyškinamąja priemone.

Sudėtingesniems atvejams dermatologai skiria steroidinių kremų. Jie turėtų būti naudojami su retinoliu-A ar glikolio rūgštimi. Steroidiniai kremai gali ploninti odą ar pažeisti kraujagysles, jei jų padauginama, bet retinolis-A ir glikolio rūgštis šį negatyvų poveikį neutralizuoja. Lazerių procedūros nebus veiksmingos – jos netgi gali dar labiau patamsinti pažeistą vietą.

Kai dermatologas skyrė jums gydymą, melazma turėtų praeiti po trijų-keturių mėnesių. Vis dėlto, jei norite išlaikyti gautą rezultatą, turite ir toliau teptis apsauginiais kremais kasdien.

Aknė

Hormonų pokyčiai gali taipogi pasunkinti aknę. Kai kurios (laimingosios) moterys nėštumo metu pastebi, kad jų oda pagražėjo, bet tokie atvejai gana reti. Dažniau pasitaiko inkštirų ir aknės protrūkių. Gydyti aknę, kol dar esate nėščia, gali būti labai sudėtinga, ir jūs turite būti itin atsargi. Negalima vartoti daugumos paprastai skiriamų antibiotikų, pavyzdžiui, tetraciklino. Geriausia būtų vengti beta-hidroksi rūgščių produktų, kurie dažnai naudojami aknei gydyti. Jie susiję su aspirinu, kuris gali pakenkti nėščiosioms. Prieš imdamasi bet kokių veiksmų, pasitarkite su savo dermatologu ir akušeriu-ginekologu.

Išsiplėtusios venos, žvaigždinės venos, trūkinėjančios kraujagyslės

Išsiplėtusios venos, žvaigždinės venos, trūkinėjančios kraujagyslės taip pat yra dažnas reiškinys nėštumo metu, nes kraujo kiekis nėštumo metu padidėja ir vaisius taip pat sukelia spaudimą jūsų venoms. Kai kurios gali išnykti pagimdžius, bet daug problemų gali ir pasilikti.

Sutrūkinėjusioms veido kraujagyslėms galite rinktis lazerinį gydymą, nes jis saugus ir gali būti efektyvus veidui jau po vienos procedūros. Kojoms yra kita galimybė – skleroterapija. Šios procedūros metu speciali medžiaga suleidžiama į išsiplėtusią veną, kad toji užsivertų. Procedūra gali būti atliekama viena arba derinama su lazeriniu gydymu. Kaip prevencinė priemonė gali padėti guminės kojinės. Bet jei esate linkusi į išsiplėtusias ar žvaigždines venas, nėštumo metu nusiteikite turėti rūpesčių su jomis.

Ar priklausote žvaigždinių venų rizikos grupei?

Moterims žvaigždinės venos atsiranda kone keturis kartus dažniau ne vyrams. Faktiškai apie 70 procentų suaugusių moterų kartą gyvenime atsiranda žvaigždinės venos. Kai kurioms moterims didesnė rizika yra dėl paveldimumo, kitoms – dėl gyvenimo būdo. Didesnė rizika nėščiosioms ar naudojančioms oralinius kontraceptikus, kaip ir moterims, kurių estrogenų kiekis padidėjęs, o tai silpnina venų sienelę. Apkūnios moterys labiau linkusios į šį susirgimą, nes joms kyla didesnė kraujotakos problemų, diabeto ir širdies ligų rizika, o visa tai kliudo kraujo tekėjimui iš venų į širdį. Ilgalaikis stovėjimas taip pat padidina riziką, nes sunkiau pernešti kraują į širdį. Avinčiosios aukštakulnius batelius verčia blauzdų raumenis ilgam susitraukti.

Strijos

Strijos – turbūt dažniausia nėščiųjų problema. Kai elastinės skaidulos, kurios padeda odai išsitempti, nėštumo metu pažeidžiamos, jos pakinta ir palieka žymę. Taipogi dažnai atsiranda paraudimų. Nėra paprasta jas panaikinti, nes labai sunku stimuliuoti kūną gaminti naujo elastino.

Agresyvi programa naudojant AHA, retinolį-A ar lazerines procedūras yra veiksmingiausia kovojant su jomis, bet net toks gydymas ne kažin kiek pagerins odos būklę. Pasak dr. Bernsteino, apsisaugoti nuo strijų neįmanoma. Daug moterų pastebėjo, kad padeda vitamino E ar minkštinamųjų aliejų naudojimas, bet tokie metodai kliniškai nepatvirtinti. Vis dėlto jie nedaro jokios žalos, todėl verta pabandyti.

Apsauga nuo strijų

Įsivaizduokite balioną, kuris buvo pripūstas ir subliūško. Nesvarbu, kiek vėl jį pūsite, jis jau prarado savo buvusį elastingumą ir niekuomet neatrodys taip pat. Tas pat ir su strijomis. Jos neišnyksta. Svarbiausia – kaip padaryti, kad jų kuo mažiau matytųsi. Kuo anksčiau pradėsite gydyti strijas, tuo mažiau jos matysis; daug lengviau jas gydyti, kai jos pirmiausia pasirodo kaip raudonos ar rausvai rudos dėmės. Kai jos jau pradeda blykšti, tampa mažiau pastebimos ir sunkiau gydomos.

Apie 75-90 procentų visų nėščių moterų (90 procentų baltųjų) nėštumo metu atsiranda strijų. Pilvo išsipūtimas reiškia, kad strijų atsiras šeštąjį – septintąjį nėštumo mėnesį. Tačiau jų gali atsirasti ne tik nėščiosioms, o taip pat ir paaugliams, kurie labai greit auga, ar atletams (ypač kultūristams, kurie nuolat treniruojasi) bei visiems, kas per trumpą laiką priauga ar netenka svorio.

Jei niekuomet nepriaugote svorio dėl visų šių išvardytų priežasčių, jums nereikia sukti galvos. Bet tos iš mūsų, kurios nešioja vaisių ar tiesiog priauga svorio, yra tikėtiniausios kandidatės. Kai kas teigia, kad genetiškai nulemta, ar mūsų odos struktūra linkusi į strijų atsiradimą. Kiti tai neigia, nurodydami, jog egzistuoja būdai apsisaugoti nuo strijų. Prevencija reikalauja kruopštaus darbo, bet kai kurie dalykai gali padėti.

Masažuokite odą masažiniu šepečiu ar pirštine, kad paspartintumėte kraujo apytaką; patepkite problemines vietas maitinamuoju kremu; valgykite maistą, kuris padeda išlaikyti odą sveiką – t. y. kuriame gausu vitamino C ir E, cinko.

Drėkinamieji ir vitamininiai kremai

Ankstyvosiose stadijose strijų gali būti sumažinta drėkinamaisiais kremais. Vitamino E aliejus, kuris apskritai padeda išlaikyti sveiką odą, gali sumažinti strijų radimąsi. Vitaminas A taip pat yra geras minkštiklis, bet jis ne toks efektyvus kaip jo chemiškai sukurtas giminaitis tretinoinas, arba retinolis-A, kuris padeda nusilupti senoms odos ląstelėms ir formuotis naujoms. Nors šie kremai yra efektyvūs paviršinio odos sluoksnio drėkikliai, jie negali patekti į gilesnius sluoksnius, kur atsiranda strijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją